Jump to content

Prva nekretnina,nejasnoće


peraja12

Preporučene objave

Nedavno sam kupio stan i išao ga prijaviti na poreznu.Bio sam uvjeren da je to moja prva nekretnina tj. da ću biti oslobođen plaćanja poreza jer mi služi za stanbeno zbrinjavanje(do sada sam stanovao s rodteljima) i manji je od 50 kvadrata.Međutim na katastru je na mene upisana jeda čestia(kuća i dvorište,tako se vodi)a ta ista čestica na sudu nije na meni nego na RH.

Na poreznj mi kažu da moram plati porez,jer ta nekretnia šta je upisana na katastru(a na sudu nije!!!) takđer se smatra da je moja nekretnina.Da li mogu biti oslobođen plaćanja poreza za stan i da li je ta čestica šta je upisana na katastar stvarno moja nekretnna?

Kako to da do sad oni nisu imali u evidenciji na poreznoj da sam imao nekretninu,nego kad sam im ja donio potvrdu sa katastra?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa je li to vaša nekretnina ili nije?

Imate li nekretninu u posjedu?

Kako je došlo do te situacije? Imate li kupoprodajni ili darovni ugovor?

 

Nemam ni kupoprodajni ni darovni ugovor.

Ok pustimo sad to,šta je tu je,činjenica je da je čestica upisana na mene,ali pravi dokaz "vlasništva" je upis u zemljišnim knjigama na sudu,a ja tamo nisam upisan,jel to znači da nisam vlasnik i da to nije moja nekretnina(da je, valjda bi bila već uvedena na poreznoj)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, niste se nešto potrudili pojasniti, no možete izjaviti žalbu na porezno rješenje navodeći iz Zakona o zemljišnim knjigama članke,

 

čl.1

O pravnom stanju nekretnina na području Republike Hrvatske, mjerodavnom za pravni promet, vode se zemljišne knjige (gruntovnica), ako za neka zemljišta nije što posebno određeno.

 

čl.2

(1) Zemljište je u smislu ovoga Zakona dio zemljine površine koji je u katastru zemljišta označen posebnim brojem i nazivom katastarske općine u kojoj leži (katastarska čestica).

(2) Sve što je sa zemljištem trajno spojeno na površini ili ispod nje u pravnom je smislu sastavni dio zemljišta i ako zakonom nije drukčije određeno, dijeli njegovu pravnu sudbinu, pa se sve odredbe ovoga Zakona utvrđene glede zemljišta odnose i na to.

 

čl.8

(1) Zemljišne knjige, izvaci, odnosno ispisi i prijepisi iz zemljišne knjige uživaju javnu vjeru i imaju dokaznu snagu javnih isprava.

(2) Smatra se da zemljišna knjiga istinito i potpuno odražava činjenično i pravno stanje zemljišta.

 

čl.10

(3) Ako se razlikuju podaci u zemljišnoj knjizi i katastru zemljišta, mjerodavni su za knjižna prava podaci u zemljišnoj knjizi, dok ne budu promijenjeni po odredbi stavka 4. ovoga članka.

 

pa bi po pravnom stanju vlasnik bila RH. No, kako će na to reagirati PU, izvući nekoga asa (pravilnik) iz rukava po kojem sve to ne važi, samo oni i nebo zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nositelji prava uživanja, služnost pa čak i fiducijsko vlasništvo nisu dokaz vlasništva pa prema tome definitivno je oslobođen poreza.

interesantno, temeljem čega je upisan u katastru?

istina, postoje neke ko koje nemaju zk nego se stanje u katastru uzima kao dokaz vlasništva, ali to ovdje, kako mi se čini, nije slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem svima na savjetima.

Ima li tko volje u kratkim crtama da napiše šta kaže odredba čl.360.Z.V

Usput jedno pitanje nevezano za temu,tiče se problema tjekom pisanja na forumu

Brljavi mi dok pišem,pojedeslova,spaja riječi,ne radi copy/paste,mislio sam da je do mog računala ali tako se ponaša i na drugom,na poslu.

Napisti nešto da par puta ne prekontrliraš je nemoguće

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija