Jump to content

Tužba-zastupanje bez odvjetnika


SUNRISE08

Preporučene objave

Ovakva je situacija;sa djedom sam sklopio ugovor o doživotnom,nakon teške operacije bio kod mene na oporavku,zatim "pobjegao" od mene k trećoj osobi(svojoj kćeri s kojom je ratovao 30 god) i mene tužio za raskid ugovora.

Nakon povlačenja po sudu i svjedočenja mojih svjedoka sud je donio presudu da se ugovor ne raskida te kao takav i dalje ostaje na snazi.

Ja odlazim k djedu ,zovem ga telefonom no on uporno svaki put odbija bilo kakovu pomoć s moje strane navodeći kako se za njega brine njegova kćer i da netreba ništa od mene.

Zanima me može li sada netko(on opet)nakon nekog vremena mene opet na neki način tužiti tvrdeći da ja ne ispunjavam svoje obveze iz ugovora(napominjem on to odbija)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Molim ako netko ima nekih saznanja ili je bio u slč situaciji da mi pruži kakav savjet.

Naime djed i njegov unuk na djedovo izričito inzistiranje rade ugovor o dož.uzdržavanju koji se zabilježi na gruntovnici.

U međuvremenu djed ima tešku operaciju i također po njegovoj molbi unuk ga uzima nakon bolnice na brigu i skrb k sebi u svoje domačinstvo i tako sebi i svojoj obitelji podredi način života djedovim potrebama.

Nakon nekoliko mjeseci njege i skrbi (unukova žena med.sestra) djed odlazi k svojoj kćeri s kojom je bio u zavadi dugi niz godina te ga ova uspije "pridobiti" i nagovoriti da unuku na vrata pošalje policiju uz izjavu da je morao pobjeći iz kuće jer ga je ovaj maltretirao,izgladnjivao i tukao te podiže tužbu za raskid ugovora.......Nadalje ostaje 10-ak dana zivjeti kod svoje kćerino ubrzo odlazi k svojoj kući a i kćer zajedno sa njime.......tako zajedno žive vrlo kratko vrijeme te kćer odlazi nazad u svoju kuću jer situacija između njih dvoje postaje vrlo napeta .

Nakon nekoliko parnica na sudu i izjava svjedoka sud donosi presudu da nema osnova za raskid ugovora te isti ostaje i dalje pravovaljan.

Tužitelj(djed9 ulaže žalbu na Županijski sud gdje ista biva riješena tek nakon 2.5g te donosi riješenje da se žalba odbija i potvrđuje presuda prvostupanjskog suda.

U cijelom tom razdoblju tužiteljeva kćer povremeno odlazi k ocu te se "kao skrbi" o njemu dok u isto vrijeme i unuk zajedno sa svojom suprugom i djecom odlazi kod djeda te mu svaki puta donese nesto skuhano ili ziveznih namirnica(jer si ovaj kuha sam) .

No tek par dana nakon što djed dobija riješenje o odbijanju žalbe kćer diže paniku , poziva unuka koji sa djedom ima ugovor o dož. te mu nudi komadičak zemlje za uzvrat da ovaj potpiše sporazuman raskid ugovora što ovaj odbija jer smatra da nijedna stavka ugovora između njega i djeda nije povređena i nema razloga za raskidanjem istoga.

Djed i kćer odlaze k odvjetniku te ovaj daje punomoć kćeri i podižu tužbu(neslužbeno saznanje)

Sada se očekuje tužba i daljnji tijek događaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani

 

lijepo vas molim ako mi mozete ovim putem dati savjet što da radim;

 

naime sa svojim djedom sam na njegovo inzistiranje napravio ugovor o dozivotnom uzdrzavanju..........

pruzili smo mu svu mogucu pomoć i njegu nakon što je dozivio tesku operaciju da bi nakon samo 7mj otisao iz nase kuce(ugovorom nije dogovoreno da ce zivjeti kod nas) k svojoj kćeri skojom nije razgovarao 30 godina te je mene tuzio za raskid ugovora.....

 

nadalje sudskim postupkom i izjavama svjedoka sud je odredio da nema osnova za raskid ugovora pošto nije povređena nijedna stavka našeg ugovora te da i dalje postoji volja s moje strane za odrzavanje tog ugovora.......

 

on na presudu ulaže žalbu koja tek nakon dvije godine bude riješena-odbijena i potvrđena presuda prvostupanjskog suda......

 

u međuvremenu njegova kćer ga obilazi jednom do dva puta tjedno te mu pruza njegu dok ja sa svojom suprugom ga obilazim također dva do tri puta tjedno i odnosim hranu ali on moju pomoć bilo kakave vrste ne zeli primiti izjavljujuci da se o njemu brine njegova kćer

 

dakle ja sam onemogucen da izvrsavam svoje obveze iz ugovora......

također njegova kćer sa svojom obitelji raspolaze i uziva njegovu imovinu koja je vezana nasim ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju......

 

on je izjavio da je ponovo predao tuzbu za raskid ugovora te sada ja očekujem istu i pretpostavljam da ugovor sada zbog ovih okolnosti onemogucavanja izvrsavanja obveza isti neće niti ostati na snazi nego ce se raskinuti.....

 

mene konkretno zanima da li dok još uvijek je ugovor valjan i na snazi postoji neki zakonski oblik sprecavanja treće strane(njegove kćeri) da raspolaze i koristi djedovu imovinu koja je obuhvačena ugovorom o dozivotnom uzdrzavnaju(znam da je ovakvim ugovorom djed vlasnik do svoje smrti a tek nakon toga imovina prelazi u moje vlasništvo ali gledajuci s druge pak strane dok do toga dođe njegova kćer će pola imovine iskoristiti)

 

te da li ako u novom postupku ipak dođe do raskida ugovora ja imam pravo dobiti ikakvu naknadu (bilo financijsku ili u vidu imovine) za ulozeno vrijeme,novac,brigu i skrb prema njemu

 

unaprijed se zahvaljujem na razumijevanju i bilo kakvom savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje:

 

Razgovor sa djedom o raskidu ugovora na način da vam isplati financijski ili nekretninom za uloženo vrijeme, novac , brigu i skrb o njemu. Napravite kalkulaciju i dajte djedu do znanja vaše troškove i trud.

Obavezno sve dokumentirati od dana sklapanja ugovora do recimo raskida.

Ako može mirnim putem dobro, a ako ne neka djed tužaka. Vi tražite svoje i to je to.

Čitajući gore navedeno sve je dosta složeno i sud bi mogao potrajati...... a ako djed umre, opet sud.... sa njegovom kćeri ako se ne dogovorite međusobno.

Nije mi jasno zašto niste inzistirali na ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju, a ne doživotnom, kad je djed inzistirao sklapanje ugovora.

Dogovor bi bilo idealno rješenje za obje stranke. Sud i odvjetnike treba platiti, a kad će biti gotovo.....?

Uzdržavanja drugih osoba na bilo koji način sklapanja ugovora inzistira i obaveze primatelja i davatelja uzdržavanja. Kad se jednom poljujaju odnosi teško je kasnije izravnati račune.

 

Još jednom dogovor ako je moguć i sretno vam bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor odnijetu u gruntovnicu i tražiti zabilježbu ugovora u vlasnički list.

 

u slučaju raskida ugovora imaš pravo tražiti povrat sredstava uloženih prema ugovoru i pravičnu naknadu za svoju uslugu . za to trebaju dokazi.

 

ako stigne nova tužba u odgovoru na tužbu pozovi se na presuđenu stvar.

pismenu priloži pravomoćnu presudu.

od suda koji je doniopresudu traži da presudu ovjeri žigom pravomoćnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razgovor nazalost ne prolazi....pokusali smo....neide.......također sam mu rekao da imam pravo na naknadu za svo vrijeme i trud ulozeno,također sam mu rekao da mi je duzan i određen iznos za troškove postupka pošto je izgubio sud (savjetovano mi je da ne potrazujem sada te dosuđene troškove jer bi sud u novom postupku kojeg ocekujem mogao pomisliti kako mi je stalo samo do novca)

također je prilikom sklapanja ugovora sve dokumentirano i zabiljezeno na gruntovnici

zasto nisam radio dosmrtni??-zato jer iako sam znao odprije prevrtljivu narav svog djeda(tako mu je isto i sutkinja rekla)nisam išao na to da se zastitim i da mu "zgrabim"imovinu nego na to da mu pomognem jer je u trenutku kada je inzistirao na ugovoru trebao ići na operaciju,a iskreno nisam niti znao tada razliku između ta dva ugovora i sada mi je narabno krivo što nisam radio dosmrtni jer djed i baka su me othranili,čitav život sam ja bio taj koji je pomagao i kojeg se uvijek zvalo kad je trebala bilo kakva pomoć,a sada na kraju ce njegova kćer koje nije bilo 30 godina ni blizu pokupiti sve.........................sada mi je jedino stalo do zadovoljenja pravde

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(savjetovano mi je da ne potrazujem sada te dosuđene troškove jer bi sud u novom postupku kojeg ocekujem mogao pomisliti kako mi je stalo samo do novca)

------------------------------------------------------------

kako tjera vodu na svoj mlin.

 

imate ovršnu ispravu pa putem fine traži izravnu naplatu.

presudu predhodno u sudu ovjeriti žigom pravomoćnosti i ovršnosti.

 

novac koji dobijete možete vratiti djedu ali uplatnicam na račun ili poštanskom uputnicom.

radi dokaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(savjetovano mi je da ne potrazujem sada te dosuđene troškove jer bi sud u novom postupku kojeg ocekujem mogao pomisliti kako mi je stalo samo do novca)

------------------------------------------------------------

kako tjera vodu na svoj mlin.

 

imate ovršnu ispravu pa putem fine traži izravnu naplatu.

presudu predhodno u sudu ovjeriti žigom pravomoćnosti i ovršnosti.

 

novac koji dobijete možete vratiti djedu ali uplatnicam na račun ili poštanskom uputnicom.

radi dokaza.

 

Mislite odvjetnik tjera vodu na svoj mlin???

Neznam da li mi se isplati ovrha recimo na djedovu mirovinu jer on prima polj. mirovinu od nekih 800kn....odvjetnica mi je rekla da mu nebi išli ovršiti odnosno skidati sa mirovine iznos koji mi duguje zbog parničnih troškova iz prve tužbe

Evo bas gledam presudu i vidim da vec imam udaren zig pravomočnosti i ovršnosti.....na koji način da sada ja napravim ovrhu na recimo tu njegovu mirovinu........mogu li to sam ili moram plačati opet odvj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz obrazlozenja odluke Vrhovnog suda HR

Broj: Rev 476/06-2,

od 12. srpnja 2006.

<Ne postoji ni razlog kojeg je tužitelj naveo u tužbi, neizvršavanje preuzetih ugovornih obveza od strane tužene, jer je utvrđeno da je tužena izvršavala preuzete ugovorne obveze (pomagala, kuhala i pospremala stan) sve dok tužitelj nije odbio njezinu pomoć i prihvatio pomoć kćeri, pri čemu nije od značaja motiv zbog kojeg odbija primati uzdržavanje. Tuženica je tim odbijanjem spriječena u izvršavanju ugovornih obveza, pa tužitelj ne može tražiti raskid ugovora s tvrdnjom da ona neizvršava svoje obveze.>

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Poštovani,

molim neki savjet,komentar ili samo iskustvo ako je netko imao sličnih problema.

 

Naime unuk sa djedom sklapa ugovor o dož.uzdrž. kojeg nakon nekog vremena djed pokusava (zbog treće osobe) tužbom raskinuti no ne uspijeva , sud donosi presudu da ugovor ostaje i nadalje na snazi na koju djed ulaže žalbu.....

U međuvremenu unuk obilazi djeda,nudeći mu pomoć,donoseći hranu što ovaj konstantno odbija govoreći kako mu "treća" osoba pruza sve što je potrebno...

Konačno nakon 2godine sud donosi rješenje da mu i žalbu odbija znači presuda (da ugovor i dalje ostaje na snazi) postaje i pravomočna na što treća osoba vrši pritisak na djeda da ima raskinuti ugovor kako god znade što ovaj i pokušava na sporazuman način,znači unuku nudi komad zemljišta da ovaj potpiše raskid s čime se unuk ne slaže izjavljujuci kako nijedna točka ugovora nije povrjeđena dok god se nije umješala treća osoba...

Prilikom jednog od posjeta djed doslovce tjera unuka iz kuće zabranjujući mu daljnji dolazak,a u međuvremenu preko odvjetnika šalje sporazumni raskid ugovora na kojeg unuk odgovara da će potpisati isti u zamjenu da mu ovaj plati za svo vrijeme koje je uložio u njega odnosno brinući o njemu.........

Djed navodi kako ne želi platiti ništa i podiže novu tužbu u kojoj navodi kako razlozi tužbe ovog puta nisu kao u prvoj tužbi nego ovaj put tuži i želi raskinuti ugovor navodeći kako unuk nakon prve presude uopće ne želi nastaviti brinuti o svom djedu(što nije točno nego je unuk onemogučavan odnosno djed konstantno odbija bilo kakvu pomoć)pa je primoran uzeti treću osobu da se brine o njemu.

Također navodi kako je prilikom boravka kod unuka zbog operacije i oporavka(boravak nije ugovorom utvrđen nego je sporazumno dogovoren naknadno) kasnije morao otići zbog maltretiranja i zlostavljanja(svoje argumente nije ničime potkrijepio niti dokazao na sudu)a to će u novoj tužbi i potvrditi treće osobe koje prije sklapanja i tijekom obnasanja ugovora uopće sa djedom i unukom nisu bile u nikakvim odnosima ili kontaktu,dakle uopće nemaju uvid u situaciju i način na koji je ili nije ugovor odrzavan.

Sada unuk šalje odgovor na tužbu pa se očekuje i prvo ročište...

 

Što i kako postupiti,ima li smisla inzistirati na daljnjem obnašanju ugovora,opet se natezati po sudu i dokazivati se putem svjedoka ili pustiti sve i potpisati sporazumni raskid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da zaista je nezgodno i nadasve komplicirano....ja sam isao naivno i spremno pomoći djedu ne očekujući ovakav zaplet....mogao sam recimo napraviti dosmrtni ugovor.....sada mi ne preostaje nego opet iznova dokazivanje.....najviše me muči to kako je sud mogao dozvoliti da mu u tužbi svjedoci budu osobe koje uopće prije sastavljanja ugovora i za vrijeme obnasanja obveza iz ugovora nisu bile u kontaktu i dobrim odnosima niti sa njime niti samnom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

molim vas savjet,naime već sam pisao ovdje dosta o svom preblemu:tuzen sam za raskid ugovora o doživotnom uzdrzavanju

Ukratko:djed je samnom napravio sporni ugovor,nakon što je kćer koja ga 30g nije obilazila čula za isti "rovala je i kopala" dok ga nije okrenula protiv mene,nagovorila da me tuzi,izgubio je spor,ulozio zalbu koju je također izgubio.Sve (od prve tuzbe do zalbe) je trajalo oko 5god.,nakon toga ga ponovo nagovara da me tuzi,ali sada iz razloga što je ugovor ostao na snazi,a ja kao ne izvrsavam obveze uzdrzavanja što nije točne već ona njemu brani bilo kakve usluge od mene,dakle onemogučava mi brigu oko njega.

Ubrzo djed umire,a ona nasljeđuje otvorenu tužbu,useljava se na djedovo imanje koje je zajedno sa svim pokretninama navedeno u mom ugovoru (ona ima 1/6 svih nekretnina po ostavini nakon bakine smrti) te meni brani pristup na posjed.

Nakon godine dana zakazuje se ročište za glavnu raspravu.

Mene zanima mogu li na to ročište doći bez odvjetnika jer si ne zelim stvarati dodatni trošak.

Namjeravam sve pustiti i odreći se svega iz ugovora jer mi je vazniji moj mir unatoč tome što znam da vise nikada neću kročiti na svoju rodnu grudu (djedov posjed),nemam snage se više boriti jer unatzoč tome što sam u odgovoru na ovu sada tuzbu navodio i neke svjedoke,ona ih je za svo ovo vrijeme uspjela pridobiti pa oni sada kazu kako se "ne bi htjeli mjesati".

Dakle mogu li doći bez odvjetnika na raspravu i eventualno traziti da mi namiri trošak/naknadu za vrijete dok je ugovor bio vazeći odnosno dok je djed bio ziv.

Ako se ugovor po tom mom prijedlogu i raskine kakvi troskovi proizlaze iz toga,tko što plaća.

Hvala svima na savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je što svjedoci "se ne zele mijesati" .... Zapravo su sada u dobrim odnosima sa djedovom kćerkom iako su mi neki u prvom sporu svjedočili.

Kao što sam gore naveo najradije bih sve pustio, neka se raskine ugovor,nemam vise zivaca se natezati, dokazivati..... Dotična već zivi godinu dana na imanju, svoju kucu je prodala, očito se raspitala ako se ovfje useli i ulaze tesko ce je se istjerati pošto nema nikakve imovine.

Zato.... Eto.... Neka bude kako bude samo me zanimaju troškovi iz ovog spora, tko što plaća ako ja na glavnoj raspravi izjavim da se slazem sa raskidom.... Znači li to da onda ja gubim a ona u stvari "pobjeđuje" u tuzbi... Plačam li i njene troškove?

Ako i bude ugovor raskinut imam li ikakvo pravo na ikakvu nsknadu po ugovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da griješite što odustajete,budući da krivica neizvršavanja ugovorom preuzetih obveza nije na vama(vidi post br.12).

U prilog vam ide i već pravomoćno okončani postupak iz kojeg je nedvojbeno kako vam je umrli primatelj uzdržavanja otežavao izvršavanje ugovornih obveza,slijedom čega istu presudu trebate predložiti kao dokaz činjenica kojim sporite tužbeni zahtjev.

Jasno ako priznate tužbeni zahtjev da će vas sud obvezati na naknadu parničnih troškova suprotnoj strani.

Činjenica da se dotična tužilja nalazi u posjedu nekretnine nije nikakvo jamstvo da će istu i zadržati,naprotiv vlasnik/suvlasnik ima na raspolaganju zahtijevati predaju posjeda,u čemu bi i uspjeo,po cijenu da ga sud kroz ovršni postupak silom uvede u posjed.

Naknadu za pruženo uzdržavanje u slučaju raskida ugovora bi imali,no takav zahtjev bi morali postaviti u postupku,obzirom na odredbe čl.2.Zakona o parničnom postupku..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam gore naveo najradije bih sve pustio, neka se raskine ugovor,nemam vise zivaca se natezati, dokazivati..... Dotična već zivi godinu dana na imanju, svoju kucu je prodala, očito se raspitala ako se ovfje useli i ulaze tesko ce je se istjerati pošto nema nikakve imovine.

 

Ne razumijem zašto bi sve pustili kada ste čak i dobili spor.

 

Ta kćer je vaša majka ili tetka?

 

Upišite temeljem ugovora vlasništvo i odmah postavite zahtjev da vam plaća najam/ za kuću i zemljište.

 

Ona nije bez novaca kad je prodala stan. Ako baš želi tamo živjeti, ponudite da ona od vas kupi taj posjed po povoljnoj cijeni. Pazite pritom na rok od tri godine (zbog poreza).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam se temeljem ugovora već upisao kao vlasnik u gruntovnici i dobio Rješenje, imam vlasništvo 4/6 a ona 1/6 no međutim kad sam došao na posjed i rekao kako sam došao po svoje pokretnine iz ugovora fizički sam od strane njenog muza izbačen sa posjeda i još mi je poslana kuci policija a navedeno je da sam im došao prijetiti i uzimati njihovo

Kad sam pred policajcem ispričao pravo činjenično stanje samo je rekao neka više ne odlazim tamo ih uznemiravati i neka rjesavamo to putem suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam pred policajcem ispričao pravo činjenično stanje samo je rekao neka višene odlazim tamo ih uznemiravati i neka rjesavamo to putem suda
dobro vam je rekao,oni su u posjedu cijele nekretnine a zakon štiti posjed,međutim ta se zaštita nemože s uspjehom suprostaviti ovlašteniku prava vlasništva u redovitoj vlasničkoj parnici.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija