Jump to content

Porez na prvu nekretninu


irach

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Ovako, braća i ja nakupili smo nešto novaca i planiramo kupiti kuću (stara je u katastrofa stanju),netko od nas bi digao kredit da skupimo sve, sad mene zanima plaćanje poreza,pošto nemamo nikakvu nekretninu na sebi,da li smo u obavezi da platimo porez? da li se može plaćati na rate taj iznos od 5% ako smo obavezni? kuća je oko 213m2 i svi papiri uredni,cijeni oko 48 tis eura,ali bi i za manje išlo .hvala Vam

uređeno: od Spitfire
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

Ovako, braća i ja nakupili smo nešto novaca i planiramo kupiti kuću (stara je u katastrofa stanju),netko od nas bi digao kredit da skupimo sve, sad mene zanima plaćanje poreza,pošto nemamo nikakvu nekretninu na sebi,da li smo u obavezi da platimo porez?

 

 

..vidite temu http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/86936-promet-nekretnine-porez

pa bi vam valjalo postaviti upit u područnoj PU.

 

da li se može plaćati na rate taj iznos od 5% ako smo obavezni?

 

Ne. Bar se nije moglo do sada.

 

kuća je oko 213m2 i svi papiri uredni,cijeni oko 48 tis eura,ali bi i za manje išlo .hvala Vam

 

..na ovo malo pripazite, da se ne oslanjate na ugovorenu cijenu. Porezna će vam vrlo vjerovatno razrezati porez po procjeni, ne po ugovorenoj cijeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači mogu račnat na porez do 20tis kn. hvala vam.

 

..naprotiv, na to vas i upozoravam. 48t E za kuću od 200-tinjak m2 bi se poreznoj učinilo malo te bi porez odredili prema procjenskim tablicama za slične nekretnine tj., na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja u približno isto vrijeme.

Zakon o porezu na promet nekretnina kaže u čl.9 st.1, Osnovica poreza na promet nekretnina je tržišna vrijednost nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze, a st.7 Porezna uprava je ovlaštena procjenom utvrditi tržišnu vrijednost nekretnine ako je ukupan iznos naknade iz stavaka 4. i 6. ovoga članka manji od cijena koje se postižu ili se mogu postići na tržištu u trenutku nastanka porezne obveze...

 

Pa bi se lako moglo desiti da to bude više od 20t kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja se nadam da neće, jer živimo u tom selu gdje se kuće ne kupuju i prodaju baš često. da li je moguće da mi smanje porez ako im priložim sliku stare kuće,koja je u skoro ruševnom stanju,i da nam je potrebna nova? i još me zanima, ako kuća nema energtski certifikat da li se može prodati? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je moguće da mi smanje porez ako im priložim sliku stare kuće,koja je u skoro ruševnom stanju,i da nam je potrebna nova?

 

Teško..njih baš to i ne interesira.

 

i još me zanima, ako kuća nema energtski certifikat da li se može prodati? hvala

 

Zakonski, ne. Potreban je certifikat, bez obzira na godinu izgradnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani, živim u izvanbracnoj (neregistriranoj) zajednici 9 godina i imam dvoje djece. živim u stanu od svog supruga kojeg je on kupio prije naše veze. Na toj adresi sam prijavljena jedu i pol godinu. prije toga sam bila prijavljena kod roditelja. Sad bih kupila nekretninu i zanima me mogu li biti oslobođena od poreza jer je meni to prva nekretnina i prijavila bih se tamo i zivila sama. Ako je izvanbracna zajednicena sa bracnom kako onda dokazati raskid kad nije sluzbeno ni potvrđena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Zakon o porezu na promet nekretnina ne izjednačava bračnu i izvanbračnu zajednicu. Dapaće, u čl.11a st.5 jasno određuje da su članovi uže obitelji, bračni drug i djeca. Pa kako prema tim odredbama izvanbračni drug ne može biti uračunat u porezno oslobođenje, tako ne može imati ni utjecaja na vaše porezno oslobođenje. Prema tomu bi ste trebali biti oslobođeni poreza kao samac do 50 m2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija