Jump to content

odšteta za ozljede od prometne


matula95

Preporučene objave

Imam jedno pitanje, imao sam prometnu bilo nas je 5 u autu na badnjak i bila je magla i uletili smo u kanal frontalno sa 100km (znam zato sto je bio uvidaj a prijatelj mi je policajac koji je bio na uvidaju), vozac nije bio pijan, jedan prijatelj mi je poginuo, drugi ima ostecenja mozga, ja sam slomio kljucnu kost(vanjski prijelom, 9 šarafa koje sam sada izvadio), prijelom vilice na 2 mjesta(3 plocice koje ostaju za stalno), izbijeno 3 zuba, posjekotina na vratu(cca 5cm), potres mozga...uzeo sam odvjetnika iz zagreba i on mi je izvukao 30 tisuca u razdoblju od 7 mjeseci dok mi je trajalo ljecenje, i odjednom me nazvao i rekao da su ponudili jos 3 tisuce koje sam ja odbio, pa su ponudili 7 i to je zadnja ponuda...znaci sve zajedno 40 tisuca (sa postotkom od odvjetnika), zanima me jel mi se isplati ici u tuzbu i jel normalno da se toliko dobije za te ozljede ili moram novog odvjetnika uzeti :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Imala prometnu sa trzajnom. Za nematerijalnu štetu dobila 4000kn nesporni dio i nude dodatnih 1500kn u cilju sklapanja izvansduske nagodbe kojom bi riješili sva Vaša potraživanja s osnove štete zbog povreda.

 

E sad, kao prvo, moram priznati da nisam ni znala da postoji nesporni dio + nagodba. Pa me sad zanima ako se idem žaliti - što mi se loše može dogoditi? Mogu li ostati bez tih 1500kn? (bez nespornog dijela, pretpostavljam, ne mogu ostati) I na temelju čega da se žalim? Jer svu dokumentaciju, zahtjev i slično, sam priložila već prije ovog rješenja, pa nemam što novo nadodati, osim da smatram da trebam dobiti više.

 

Jasno mi je da pristankom nagodbu gubim "pravo" na sud, ali niti ne namjeravam tužiti. Jednostavno smatram da trebam dobiti više. Sve radim sama, nemam niti ne želim odvjetnika.

 

Pa eto - neki savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je da pristankom nagodbu gubim "pravo" na sud, ali niti ne namjeravam tužiti.

 

Kako onda planirate dobiti više?

 

Ajmo ovako, OK vam nikad neće ponuditi realan iznos odštete. Ama baš nikad. Ovo je sistem APP (ako prođe, prođe). Što se cjenkanja tiče, eventualno će vam povisiti ovaj iznos možda za zericu, cca 500,00 kn i to je to. Ali i to je upitno, ovisi o kojoj OK je riječ. A bez suda, ostajete na tom iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako planiram? Metodom APP. Ono što je pitanje je to što sam i postavila - mogu li traženjem više izgubiti ovo što su sad ponudili, pa da na kraju dobijem manje. I na što se žaliti, ovaj nesporni dio ili nagodbu? I na temelju čega, s obzirom da ne raspolažem novim "dokazima" od kad sam predla zahtjev na temelju kojeg sam dobila ovu ponudu. Nekako mi je glupo napisati odgovor na ponudu "ne pristajem na ponuđeni iznos i tražim više":).

 

Inače, ovo da ostajem definitivno na ponuđenom bez suda - je u suprotnosti sa onim što je meni rekao moj osiguravatelj koji mi osigurava auto, kad sam ga pitala za savjet, doslovno je rekao "štogod ti ponudili, žali se, pa ćeš dobiti barme nešto više", dakle dobije se i bez suda. Dobro, koliko, to je upitno, ali nije nemoguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Još mi je k tome G-man rekao gore da nije čudo za takav primjer. Ok, čak i ako je tako - zar nije logično ili čak nužno da mi pošalju neki dopis "odbijamo Vaš zahtjev"? Pa nisam vidovnjakinja. Ili ovako - što se i za nužni dio ne mora potpisati njihov obrazac, kao što sam to morala za štetu na vozilu? Poslati im dopis da pristajem na ponuđenu svotu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesu.

 

A jel' njima dovoljan moj mail koji nema neki pravnovaljani elektronički potpis kao "dokument" da ja nisam ili jesam pristala na nesporni dio ili "sporni" dio? Nigdje nemaju potpisano da ja na išta jesam ili nisam pristala, taj dio mi nije jasan. Ponudu su poslali mailom, mailom su dobili i odgovor. Požurnice sam slala poštom. Maknimo na stranu to da su oni svoje obavili, recimo, ako za štetu na autu šalju doma potvrdu da ju potpišeš - kako ne šalju za nematerijalnu štetu? Pa taman da napišu da mi je zahtjev odbijen ili nešto...ne kužim. Ko da se radi o nekakvom privatniku koji pojma nema, a ne o velikoj osiguravajućoj kući. Na mom poslu se mail ne smatra dokumentom, osim ako ima elektronički potpis koji važi umjesto pravog, itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm...želite reći da sam propustila 1500kn jer sam tražila više?

 

Problem je u tome što niste tražila. Pravno govoreći.

 

I ja sam tražio svojedobno Grad Zagreb da mi dade Jelačić plac, al su rekli da moraju razmisliti. Shvaćate da sam sarkastičan, ali ako ste vi prihvatila njihovu ponudu (nesporan dio), a nakon toga ne poduzela ništa po pitanju naplate ostatka - zar doista mislite da će OK brinuti oko toga? Odnosno da će oni vas kontaktirati da što ćete s ostatkom? Njima paše vaša pasivnost, koja će vjerojatno rezultirati zastarom.

 

A o tome što ste potpisala, niste potpisala - u to ne ulazim, jer sama najbolje znate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, oni su pomislili (a s obzirom da niste niti angažirali odvjetnika, i ja bih to pomislila) da se vi nećete ići suditi za 1.500,00 kn (jer je sam trošak vještačenja veći od toga), i onda su riskirali.

Ja Vam mogu reći da sudovi sada e-mailove uzimaju kao dokaz u postupku neovisno o tome što se ne radi o potpisanom dokumentu i u poslovnim odnosima je to uobičajeni način komunikacije s obzirom da se, za razliku od ophođenja s državnim tijelima, u poslovnom prometu ne zahtijeva pretjerani formalizam. Konačno, o tome da ste vi prihvatili nesporni dio štete svjedoči i čin isplate na Vaš račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, mislim da se nigdje je na niti sa nespornim dijelom nisam složila, morala bi točno pogledati kako sam sročila mail. Ne može dokaz mog pristanka na nesporni dio biti to što ga je netko drugi uplatio (i to mislim da isti dan kad mi je poslao mail o tome), kaj je vama, to je samo nesporni dio zato se odmah uplaćuje. To je minimum na koji imam pravo NESPORNI DIO.

Ništa, bude potražila savjet oko toga u osiguravajućoj kući u kojoj ja imam neko drugo osiguranje. I sama radim i upravne i neupravne predmete, ovo nekakvo "podmijevanje" mog pristanka na nešto ili ičega, što se mene tiče - mi ne drži vodu.

 

No hvala na trudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, njihov mail, pa moj - objasnite mi grešku u koracima:

 

"Poštovana gđo. x,

 

Obavještavam Vas da smo obradom Vašeg odštetnog zahtjeva utvrdili da Vam pripada nesporan iznos pravične novčane naknade u iznosu od x.000,00 kuna.

 

Navedeni iznos od x.000,00 kn ćemo kao nesporan isplatiti na broj Vašeg tekućeg računa otvoren kod Privredne banke Zagreb, a na kojem smo i ranije vršili isplatu naknade štee. Isplatu ćemo izvršiti na temelju današnjeg naloga za isplatu štete.

 

U cilju sklapanja izvansduske nagodbe kojom bi riješili sva Vaša potraživanja s osnove štete zbog povreda, voljni smo Vam ponuditi daljnji iznos od 1.500,00 kuna, ukoliko ste suglasni da sklopimo nagodbu.

 

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem očitovanju.

S poštovanjem,"

 

Na to ja kažem:

 

"Poštovani,

 

“nesporan” dio je nesporan samo uvjetno, a uvjetje - sklapanje nagodbe. U protivnom, ostaje i dalje sporan.

 

Vaša ponuda nije obrazloženasukladno čl.12 Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (NN 151/05, 36/09, 75/09, 76/13, 152/14).

 

Nadalje, moje pravo nazdravlje zajamčeno je čl.16 Ustava RH (NN 56/90, 135/97, 8/98, 113/00,124/00, 28/01, 41/01, 55/01, 76/10, 85/10, 05/14).

 

U ovom slučaju, po mišljenju dužnika (osiguratelja) ivjerovnika (oštećenika), “pravično” ne znači jednaki novčani iznos. S obziromna sve navedeno - predlažem da se korigira iznos koji ste ponudili kao

“daljnji” i povisi na 3.000,00 kn, a sve u ciljusklapanja vansudske nagodbe kojom bi riješili sva moja potraživanja s osnoveštete zbog povreda.

Uočekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljam."

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija