Jump to content

Uredba EU iznad Zakona o zaštiti potrošača?


abusaef

Preporučene objave

Isprike ako sam pogriješio forum, nisam siguran jel ovo trgovačko pravo ili obvezno ...

 

Dakle imao sam prigovor i reklamaciju autoprijevozniku, jer su mi naplatili kartu i rezervacuju iste, a u povratku nisam imao mjesto (bio popunjen bus).

 

Prošlo je više od 15 dana od moje reklamacije bez njihovog odgovora - po zakonu o zaštiti potrošača čl. 10 oni su dužni unutar 15 dana odgovoriti mi.

Nakon što sam ih zvao telefonski rečeno mi je da se oni pozivaju, kao autobusni prijevoznik, uredbi (EU) br. 181/2011 i čl. 24 tamo govori da je prijevoznik dužan u roku od 30 dana od primitka pisanog prigovora izvijestiti putnika da su navodi iz istog utemeljeni, odbijeni ili se još uvijek obrađuju te dati konačan odgovor putniku u roku ne duljem od 90 dana od primitka pisanog prigovora.

 

Dakle od 15 dana smo došli do 30 i na kraju i 90 do konačne odluke. Nisu li za 2 zakonska akta u kontradikciji? Koji ima prednost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, to je logično.

 

Ali kako sada bilo tko može biti siguran da ne podstoji nadzakon u vidu neke EU uredbe za nešto? Evo iz udruge potrošač su mni rekli da pozovem inspekciju jer se krši naš zakon - nisu imali pojima za tu uredbu. Isto tako prije gpdinu ili dvije sam se obratio udruzi medara ili tako nešto oko jedne deklaracije - isto tako nisu imali pojima da postoji EU uredba koja dozvoljava to što sam ih pitao.

 

Jednostavno 90% ne može znati što je po zakonu kad sada imamo paralelne zakone i doslovno nadzakone!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To vam je nažalost stvar vrlo loše organizacije kod nas, jer jednostavno ne postoji služba koja bi se bavila ciljano time i naglašavala moguća neslaganja sa pravom EU, pa se sve prepušta kazuističkom pristupu, a tu je bitno tko si dade koliko truda.

 

Imate slučajeva i u pravosuđu gdje se nije znalo ili se ne zna za uredbe odnosno izravno primjenjivo pravo EU, a koje ima drugačiju regulativu od domicilnog prava, pa se dešavaju identične stvari koje vi opisujete. Tekst Uredaba je gotovo nemoguće naći na hrvatskom jeziku, a engleskim jezikom rijetko tko dobro barata, pogotovo za komparaciju sa našom regulativom.

 

Žalosno da i nakon 3 godine članstva u EU nismo to riješili, već ostavljamo dojam amatera i autsajdera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ali kako sada bilo tko može biti siguran da ne podstoji nadzakon u vidu neke EU uredbe za nešto?

 

Ne može biti siguran.

 

EU se pretvorila u monstruoznu superdržavu čija birokracija bez ikakvog nadzora parlamenta ili drugih demokratskih procesa proizvodi tisuće novih zakona, pravilnika uredbi sa ili bez zakonske snage... sve to rade razne komisije koje su postavljene kao paralelan sustav vlasti, od strane raznih interesnih ili 'strulkovnih' grupacija, često i od raznih 'nevladinih' udruga u zemljama članicama.

Totalni kaos.

 

Naivni ljudi se čudom čude zašto su Britanci odabrali Brexit. Glavni razlog je upravo ova pravna prereguliranost koja guši gospodarstvo i slobode građana, a ne neki drugi motivi koji se stavljaju u prvi plan.

 

 

Evo iz udruge potrošač su mni rekli da pozovem inspekciju jer se krši naš zakon - nisu imali pojima za tu uredbu. Isto tako prije gpdinu ili dvije sam se obratio udruzi medara ili tako nešto oko jedne deklaracije - isto tako nisu imali pojima da postoji EU uredba koja dozvoljava to što sam ih pitao.

 

 

Neke od tih uredbi imaju zakonsku snagu, neke su samo preporuke...

Većina uredbi ima rok prilagodbe, a neke stupaju na snagu tek kada ih ratificira određen broj država članica (dotad su preporuka).

Mnoge blesave uredbe se ukinu prije nego postanu pravno obvezujuće (vjerojatno i ova za deklaracije za pakiranje meda, znam nešto i o tome).

 

U znatno korumpiranoj državi poput RH razne interesne skupine zloupotrebljavaju nedorečenost zakonskih regula i guraju vodu na svoj mljin.

Evo primjerice onaj cijeli kaos sa razdjelnicima topline za višestambene zgrade nastao je zato jer je bilo tumačeno da je to direktiva EU. Pokazalo se da to uopće nije zakonska obaveza sa propisanim rokom i kaznama kako se kod nas tumačilo.

 

Dobro su vam savjetovali u udruzi otrošača - umjesto da s njima komunicirate, prijavite inspekciji.

Ta uredba na koju se poziva prevoznik možda vrijedi, možda je samo preporuka, možda tek treba stupiti na snagu kad se ratificira u Saboru, a možda samo vrijedi u slučaju kada prevoznik prevozi preko granice članica, a ne unutar pojedine države...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija