Jump to content

Kupnja stana upisanog u KPU


slobodnjak

Preporučene objave

Pozdrav! Želim kupiti stan koji je upisan u knjigu položenih ugovora. Saznao sam da je na vrijeme, odnosno do 31.12.2015. pokrenut postupak etažiranja zgrade (možda je riječ o povezivanju knjiga - nisam siguran ali svakako je jedno od toga) i on je još u tijeku. Sad bih imao par pitanja oko kupovine nekretnine upisane u KPU pa bih molio pomoć, tko zna. 1.) Znam da se u novinama pisalo da nakon 31.12.2015. neće bit moguć promet nekretninama koje su upisane u KPU. Mene zanima gdje to točno piše? U novinama su spominjali Zakon o vlasništvu, ali ja tamo ne vidim da piše da promet takvim nekretninama neće biti moguć. 2.) Osobno znam, i tako mi je rečeno u gruntovnici, da neke (a možda čak i sve) gruntovnice i dalje (dakle nakon 31.12.2015.) postupaju po ugovorima o kupoprodaji kad su u pitanju stanovi upisani u KPU, i upisuju kupce kao nove vlasnike. Kako je to moguće ako je navodno zakonom određeno da promet tih nekretnina neće bit moguć nakon 31.12.2015.? 3.) U vezi stana kojeg ja želim kupiti: Ako ga ja sad kupim i gruntovnica me upiše kao novog vlasnika u KPU, i nakon toga bude dovršeno etažiranje odnosno povezivanje, a u dokumentaciji koja je predana sudu oko etažiranja je kao vlasnik naveden prijašnji vlasnik, hoću li ja nakon etažiranja ostati upisan kao vlasnik stana ili će automatizmom grutnovnica upisati onog tko je upisan u dokumentaciji oko etažiranja? 4.) Što je s nekretninama za koje nije do 31.12.2015. pokrenut postupak etažiranja/povezivanja? Hoće li se njih moći i dalje kupiti tako da se i dalje vodi KPU ili što će drugo biti s tim nekretninama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite temu http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/88059-uknjižba-vlasništva-stana-koji-nije-upisan-u-zemljišne-knjige

 

S time, kako će se prijedlog za upis povezivanja zabilježiti u ulošku glavne knjige gdje će se provesti upis, i svaki drugi naknadni prijedlog za upis vlasništva će se staviti kao predbilježba i čekati završetak povezivanja. S time da vaš prijedlog za upis poslije može biti odbijen ako se promjene podaci upisani u glavnu knjigu te im oni iz ugovora ne odgovaraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija