Jump to content

Zastara i značenje bjanko zadužnice


jojo0107

Preporučene objave

Molio bih pravni savjet. U travnju 2007. otvarao obrt i jednom dobavljaću potpisao i ovjerio kod javnog bilježnika bjanko zadužnicu u iznosu od

40 000 kn. sa zakonskim kamatama. Znam.. Svaki dug bi trebalo pošteno platiti i u potpunosti sam istog mišljenja no bile su pokvarene igre u pitanju pa je zbog istog došlo do toga da sam poslovno propao i morao zatvoriti obrt. Ostalo dugovanje od 36 000 kn.

PITANJE. Kada nastaje zastara zadužnice, dugovanja te ukoliko dođe do prisilne naplate dali je limit duga 40 000 kn ili tih 36 000 plus kamate?? Radi li se i po kojem redosljedu ovrha, samo na novčana sredstva ili i na pokretnine i nekretnine? Molim vas da mi netko pomogne i da dobar savjet.

Unaprijed zahvaljujem na pruženom odgovoru.:sklanjaj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada nastaje zastara zadužnice,
10 godina
no moze i predloziti ovrhu na pokrentnine ili nekretnine.ne moze na sve odjenom, nego iskljucivo pojedinacno.
O tome se izjasnio Visoki trgovački sud Republike Hrvatske u presudi broj Pž-3407/06 od 13. lipnja 2006.,u kojoj je zauzeo stajalište prema kojem zadužnica ima svojstvo ovršne isprave na temelju koje se može tražiti ovrha protiv dužnika i na drugim predmetima ovrhe.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

10 godinaO tome se izjasnio Visoki trgovački sud Republike Hrvatske u presudi broj Pž-3407/06 od 13. lipnja 2006.,u kojoj je zauzeo stajalište prema kojem zadužnica ima svojstvo ovršne isprave na temelju koje se može tražiti ovrha protiv dužnika i na drugim predmetima ovrhe.

 

Sada sam malo čitao razliku koju je Matrix pojasnio između solamizacije ugovora, zadužnice i same ovjere kod bilježnika. Dakle, u mom slučaju je bila samo ovjera bjanko zadužnice kod javnog bilježnika, ovjera, potpis, platio i doviđenja. Što sada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Postovani,

Zanima me, ukoliko je bianco zaduznica potpisana odredjenog datuma 2003.godine, s obzirom na zastaru od 10 godina, postoji li jedan nacin, zakon, kako god, koji naglasava/dokazuje kako toj istoj bianco zaduznici nije prosao rok zastare jer se ne smatra datum njenog potpisivanja kao njen pocetak, vec neka druga stavka? 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, ne!! Dakle, dok je bjanko zadužnica bila pravovaljana, tj nije istekao rok od 10 god, recimo da ste 2012. potegli neke pravne postupke po toj zaduznici njena pravovaljanost bi se produzila na narednih 10 godina i nebi doslo do zastare do 2022 i tako u nedogled dok se nebi naplatili.

uređeno: od jojo0107
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. To ni meni nije bilo jasno, medjutim, prijateljici mi je sud odbio tuzbu iz gore navedenog razloga te sada ona treba platiti sudske troskove. Ali dobro. Valjda ima zakonski postupak koji to odobrava. Voljela bih da vam mogu tocno prepisati obrazlozenje (taj dio) ali nemam ga, znam samo da je to u pitanju. Jer po meni, to nema smisla. Ne znam koji bi to razlog trebao biti da se bianco zaduznica smatra valjanom od nekog drugog datuma (ocito godine) osim od dana potpisivanja i ovjerenja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
, sanja gilic je napisao:

2013. predala sam u Finu bianco zaduznicu mojeg dužnika no još nisam dobila ni kune. Što i kako mogu poduzeti da naplatim dug?  Ne znam ima li moj duznik ikakve nekretnine u svom vlasnistvu.

Što Fina kaže da je razlog nepostupanja? Jeste li još uvijek zavedeni u njegovom očevidniku ili su Vas isknjižili po čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, sanja gilic je napisao:

2013. predala sam u Finu bianco zaduznicu mojeg dužnika no još nisam dobila ni kune. Što i kako mogu poduzeti da naplatim dug?  Ne znam ima li moj duznik ikakve nekretnine u svom vlasnistvu.

To možete saznati u katastru, možete ih nazvati telefonski ili otići neposredno u katastar, pitati ima li taj i taj s podacima tim i tim neke nekretnine u posjedu, i onda ako ima, dat ćete 10,00 kn državnih biljega i dobiti njegov posjedovni list. Za to prima li plaću ili mirovinu, platit ćete 20,00 kn i dobiti podatak od HZMO, a za to ima li u vlasništvu automobil, platit ćete MUP-u, mislim, 35,00 kn, samo biste trebali imati presliku zadužnice kao dokaz pravnog interesa.

Ako je nemate, već je na FINI, a FINA je isknjižila zadužnicu 2018. godine zbog nepostupanja, možete svoju zadužnicu dobiti natrag ako FINI platite 50,00 kn, i onda možete pribaviti sve moguće podatke o dužniku i procijeniti svoje šanse na koju imovinu dužnika možete ići.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Poštovanje. Imao sam firmu građevinsku i 2013. firma je zatvorena i otišla u stečaj(kriza nema posla itd.). Potpisao sam bianco zadužnicu kada sam izvodio radove, radovi su uredno izvedeni(nitko me nije zvao niti ista da nesto ne valja). Pokrenuta je bianco zaduznica na moj vec ovrseni racun, nisam radio i nisam imao sredstva(ni ne znam razlog pokretanja, cekam sastanak sa odvjetnicima da vidim pravi razlog). No moje pitanje je, imam nekretnitnu koja nije jos legalizirana, u procesu je lagalizacija. Da li postoji mogucnost prebacivanja nekretnine na nekoga od djece, da mi ne bi to uzeli(cijeli zivot sam na bausteli proveo radi te kuce). Ako moze ikakva pomoc, savjet dobro bi mi dosao. Lijepi pozdrav i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,
Ako dospjeli kredit kao instrument osiguranja ima 4 zadužnice i ako aktivacijom jedne od te 4 zadužnice prekinem zastaru duga po kreditu, koja bi ukoliko to ne bi napravio nastupila istekom 10 godina, da li preostale 3 zadužnice koje nisam aktivirao nakon isteka 10 godina ulaze u zastaru ili je aktivacijom jedne zadužnice i prekidom zastare kredita, prekinuta zastara za sve instrumente osiguranja? Da li uopće zadužnica kao instrument osiguranja može otići u zastaru ako dug po kreditu nije u zastari?
Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija