Jump to content

Suzavac samoobrana


Bol1234

Preporučene objave

Nedavno sam trebao preuzeti laptop od mit.

Kćerke na adresi kojoj živi ,međutim pojavio se partner od moje bivše i došlo je do napada na mene i moj auto.

Tom prilikom uspio sam izvući živu glavu ali mi je auto pretrpio velika oštećenja ,i dobio sam nekakve prijave od policije za remecenje JRiM uz članak 32 zakon o oruzju ,koko da sada nisam imao slični stvari zanima me daljnja procedura ,protiv dotičnog prijava za remećenje JRiM ,uz to mi je uništen Auto koji služi svakodnevno za posao i koji pripada firmi u inostranstvu, i svoju ću nevinost morati dokazat na sudu .

Molio bi za pomoć oko daljne procedure jer ja živim vani a posta će stizati u Hr koju možda neće imati ko primiti i da li je policija morala dotičnog za materijanu štetu na autu

,ako je auto od firme moje koja radi u vani i ima strane tablice ili to mora ići privatna tuzba, i šta mogu očekivati kako vidim da bi dokazao svoju nevinost morat ću uz sebe imati i dobrog odvjetnika što iziskuje dodatne troskove .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto ne živiš tu trebao si prijavit privremeni boravak u inozemstvu.Ali još možeš http://www.policija.hr/main.aspx?id=43#davanje_izjave

(pod Davanje izjave o adresi radi dostave u sudskim postupcima)

 

Za viku,tuču po jrm je sve jasno kao i za oružje (suzavac) jer je korišteno na javnom mjestu.

 

Što se tiče kaznenog djela oštećenja tuđe stvari poliija će službeno porenut postupak protiv onoga po prijedlogu.

 

Otići u policiju koja je nadležna i regulirt navedene stvari što prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam prijavit na sve to ali mislim da će posta ići na adresu u hrvatskoj i to mi nije jasno što bi trebalo napraviti koja je daljnja procedura jer bi se htio izjasniti na sudu ,nezgodno mi je iznjeti cijeli slučaj na portalu ,ali nisam imao ovakvi slučajeva nikad. a tip mi je prijetio i tako da za to imam dokaze ali mene se tereti za članak 13 ,i članak 32 z o oružja sve je to ok ili stvar se desilo u mom autu tako da ja nisam ni napustio auto jer bi time sebe još više izlozio opasnosti za koju sam zna da će se desiti kad tad i ja taj dio ne osporavam ali valjda čovjek ima pravo na samoobranu ako mu je život ugruzen ili mora da se pusti da da ga napadača istumbura ili da ga ubije ili u najmanju ruku napravi invalidom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pročitaj link i u nadležnoj policiji daj izjavu na koju adresu da šalju pozive.(to je valjda sad riješeno)

 

Tereti te se a na sudu ćeš reći svoje i tražit da te se oslobodi jer je riječ bila o samoobrani a sud će donijet svoju odluku (i to je riješeno)

 

Uopće je nebitno što se točno u mrvu dogodilo jer se ovdje objašnjava procedura kako će sve dalje teći i što se sve mora napravit.

 

Ako je prijetio podnesi prijavu policiji a oni će ti objasnit što dalje (prijava isto ide po prijedlogu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru neke stvari su mi malo jasnije ,ali puno toga uopće neznam ,on je prije 6 mjeseci poslao pretece poruke SMS I ja as to isti Dan prosledio e mail policiji a SMS jos uvijek imam u mobitelu, u policiji su ni dali potvrdu o oštećenja auta za kasko da mogu preko granice ,međutim ovdje moraš bez obzira na sve platiti osiguranje 600 eura a ostalo pokrivaju oni .Sad policija je spominjala privatnu tužbu za oštećenja na auto sad neznan točno što mi je raditi jer oko auta izgleda da ja moram sam njega tužiti .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda su oni svoje i napravili (to moraš kod njih vidjet) a čekaju tvoj prijedlog za pokretanje prijave za prijetnju.

 

Članak 235.

(1) Tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar,

 

Članak 245.

(3) Kazneno djelo iz članka članka 235. stavka 1. ovoga Zakona progone se po prijedlogu osim ako su počinjena na štetu državne imovine.

 

Sve što trebaš moraš tražit i to osobno jer preko maila je idi mi dođi mi.

 

Imaš sto pitanja i na sve možeš odmah dobit odgovor.gdje da idem,što da radim,što da ponesem,gdje da dobijem,zašto tako a zašto ne ovako,koliko dugo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma da to je bilo prije šest mjeseci i ja sam to pisao PU zagrebačka sad ja tu puno neznam ja bih htio samo slobodno šetati i ne obazirati se na nikakve budale ali izgleda da to i nije tak jednostavno .

Hvala ti na ovoj pomoći sa ovim člancima ali možda je najbolje da ja uzmem nekog odvjetnika koji će mi reći sve o tome jer su oni meni rekli da će njega teretiti za kršenje JRM.A i sam neznam kako bi se mogao pozvati na taj članak a oni mogu reći da nisu ništa vidjeli meni je to sve ne razumljivo ali šta je tu je jer znam ovdje vani bi tako postupili posto ja radim kao taxidreiver .

I još nešto jeli ovo što se mene tiče prekršaj ili kazneno šta je to ,sory što te gnjavim ali stvarno ne razumijem se nikako u to i gledam da se klonim ti problema ako je ikako moguće još jednom ti hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliki je rok za podizanje kaznene prijave ,i šta bi ja tu trebao uraditi samo se pozvati na članak 235 i policijskoj postaji reći im da oni podignu kaznenu prijavu ,i koja je moja uloga u tom predmetu šta sam ja suokrivljenik ,svjedok,ili oštećenik jer nije mi nikako jasno da policija dozvoljava napadača da vam uništi imovinu i da ništa,protiv njega,ne poduzima stim činom mu daje do znanja da mu je to odobreno i da stim ponašanjem može dalje nastaviti ?

Ili jednostavno angažirati odvjetnika i otići sa odvjetnikom do postaje da im on objasni njihov posao ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o kaznenom djelu za koje se progon pokreće putem prijedloga.

 

Odeš u policijsku postaju (možeš i sam) i kažeš da želiš podnijeti prijedlog. Potpisat ćeš obrazac i oni će sve poslati na državno odvjetništvo, a onda će DO odlučiti hoće li voditi postupak ili će ga prepustiti tebi kao oštećeniku. U pravilu, za oštećenja (ako nije veća šteta) se vođenje postupka prepušta oštećeniku. U tom slučaju ga moraš sam ganjati na sudu.

 

U svakom slučaju, idi potpisati prijedlog, pa ćeš vidjeti kakav će biti odgovor. I samo pripazi na rok - imaš 3 mjeseca od događaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneno djelo oštećivanja tuđe stvari se progoni po prijedlogu pa moraš otić do policije, ali je problem što je rok 3 mj. (Zakon o kaznenom postupku, čl. 48), pa ako je prošlo 6 mjeseci od događaja (tj. od kad ste saznali za događaj) kako ste gore naveli, od kaznenog progona nema ništa.

 

Za nadoknadu štete rok je tri godine od saznanja za događaj, to piše u Zakonu o obveznim odnosima, čl. 230., i to se rješava privatnom tužbom.

 

Trebali bi nazvat osiguranje i razgovarat s njima, jer ako će oni vama isplatit štetu, tada će i oni utuživati štetu.

 

Na prekršajnom sudu nebi trebao biti kažnjen (što se tiče prekršaja u smislu čl. 32 zakona o oružju i narušavanje JRM) ako se radi o samoobrani. To je predviđeno u čl.18 Prekršajnog zakona (nema prekršaja u nužnoj obrani). Po čemu bi vas kaznilo za kršenje čl.13 Zakona o oružju mi nije jasno, to nema apsolutno nikakvog smisla, jer postoji pravilnici koji preciziraju na što se čl.13 odnosi (oružje B kategorije).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam bio u policiji ,trenutno nisam u Hr ,mislim sledeći tjedan posjeti Hrvatsku i otići na policiju podsjeti prejdlog ,i za sve ovo mi treba dobar odvjetnik jer čak i da me oslobodi sud ja stim nisam ništa ne rješavam, ako dotični ne dobije zabranu približavanja ,jer ni sam nisam svjestan kolika je ta opasnost bila za mene ,jer je tip u jednom momentu udario punom snagom sramotim pesnicom u Staklo mog auta ,sva sreća pa je staklo sve to izdrzalo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje auto ima strane tablice osigurano je kasko stim da na svakom ostecenju ja bih morao snositi selbstbehalt neznam kako se ova riječ piše na hrvatskom ,ali u principu ja bih morao platiti 600 eura Sam I jos neznam kako bi osiguranje odregiralo na ovaj slučaj ,da se to desilo ovdje gdje ja živim onda je meni to puno jednostavnije ili bi to uradilo osiguranje ili bi to išlo preko moje polize pravne zaštite koju ja imam i u tom slučaju ja dobijem od pravne zaštite odvjetnika koji preuzima taj slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači participacija.

Možeš i tu angažirat odvjetnika.

Na prekršajnom sudu nebi trebao biti kažnjen (što se tiče prekršaja u smislu čl. 32 zakona o oružju i narušavanje JRM) ako se radi o samoobrani. To je predviđeno u čl.18 Prekršajnog zakona (nema prekršaja u nužnoj obrani). Po čemu bi vas kaznilo za kršenje čl.13 Zakona o oružju mi nije jasno, to nema apsolutno nikakvog smisla, jer postoji pravilnici koji preciziraju na što se čl.13 odnosi (oružje B kategorije).

Čl.13 o javnom redu nije samo za tuču (nije ni napisao da je i on onoga udrio) nego i za svađu i viku na javnom mjestu.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da ti si prvo zahvaljujem na ponoći .

Ja ne prelazim 1000 km da bi se snekim tuko jer to u svom poslu mogao bi svaki dan radit jer čovjek treba znati to izbjeći, ne opravdavam svoj cin ili sa mišljenja da bi se čovjek smio branit, kao prvo tip je otprije prijetio uz to imam dokaze ,kao drugo bio sam uvijek u strahu i oprezu treće znao sam da će on to kad tad napraviti samo je pitanje koliko ću se ja izložiti opasnosti ,četvrto to nije moj stil peto nisam došao se tući nego sam došao preuzeti laptop od moje kćeri koji pripada mojoj firmi i koji je vjerojatno ovaj kreten prodao i to može biti jedan od razloga ,,i šesto svo vrijeme su mi vrata auto bila zaključana a prozor je bio otvoren tek neki 5-8 cm ,i sad sam odlučio da ću to riješiti ka civiliziran način naću odvjetnika kojim ću to pokušati to riješiti da on dobije zabranu pristupa meni što je moguće višu,jer takvi su tipovi dobri za izbjegavanje i za to vrijeme neću posjećivati svoju kćerku ,da se dodatno nebi izlozio uz to ti još mogu reći da mi je ovo namješteno ,i još jednom zahvaljujem ti na pomoći .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo danas bio na policiji ,pa policajac kaže da tu nema kaznenog djela ,da je to za privatnu tužbu .Druga policajka kaže da su oni svoje odradili da nema ništa samo privatno ,ali da ja mogu sam podsjeti kaznenu prijavu ,mislim da neko nešto koči ., ili sad sam pogrešno informisan,ili nešto ne štima sa tom policijom , ja sam ih upozorio da ću se informisati sa odvjetnikom.

 

Ažurirano

 

Evo danas bio pa oni kažu da tu nema kaznenog dijela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam znam da su išli gore kod šefa po pitanje i znam da se tad pojavila jedna žena sa drugog odjeljenja koja bi to mogla zakociti ,ali su to samo moja mišljenja posto sam razgovarao sa policajkom koja je pravila zapisnik i koja me pitala po kojem bi članku to bilo ja sam joj rekao neki ,mada ona sigurno pojma nema o člancima ona mi je rekla da mogu podnijeti kaznenu prijavu za taj slučaj e sad je li ti isto pidnjeti kaznenu prijavu ili potpisati obrazac za kazneni nalog ja neznam ,samo ne vjerujem da je to dozvoljeno uništavati tuđu imovinu i pasati prekršajni .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NEZNAM mozda nisam postupio ispravno ali otprilike su mi tako rekli da tu nema kaznenog nego privatna tuzba sto se tice auto a popopdne sam bio kod krim.pol .

,

koji su bili u vezi laptopa i koji im je moja bivsa izjavila da je unistila laptop i da on ne moze unutra u kucu to je razumljivo . Ali meni tone ide u glava da se za takve stvari ne dize kaznena prijava , jer se tim cinom pocinitelja amnestira i potice ga se da to opet uradi i da mu niko nista ne moze ne razumijem tu drzavau i taj rad znam da bi policija vani odma napisala prijavu za unistenje pogotovo kad imaju dokaze ili priznanje kao u ovom slucajui .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iskopiraj im ovo

 

Članak 235.

(1) Tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar,...

 

 

Kazneni progon za kaznena djela protiv imovine

Članak 245.

(3) Kazneno djelo iz članka članka 235. stavka 1. ovoga Zakona progoni se po prijedlogu, osim ako su počinjena na štetu državne imovine.

http://www.zakon.hr/z/98/Kazneni-zakon

 

i traži svoje.Ako neće traži šefa,ako neće zovi policijsku upravu.

 

Ništa nećeš napravit komunicirajući s nama nego s njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali vec sam probao bio sam PP rekao da zelim potpisti obrazac pitali su u vezi cega ja sam im dao papire i pokazao rekli su da sacekam druga zenska u civilu otisla je gore na kat kod sefa po misljenje , u tom vremenu pojavila se osoba koja radi u drugoj zgradi i koja je kuma od mojke moje bivse i otisla gore nakon 10 min rekli su mi da od toga nema nista da je to privatna tuzba .ako je tako onda to Štopa ta zena sa drugog odjeljenja i vec mi je glupo Ići ponovo do PP jos će me zadrzati tamo . Da sreo sam policajku koja je pravila zapisnik ,ona mi je isto rekla da je taj je slucaj zavrasen i da je to prekrsajna prijava ostalo privatno . E sad da li sam ja trebao traziti da podignu kaznenu prijavu ili ne neznam ali znam da su me odkantali a ja sam rekao da cu se informisati sa odvjetnikom.Po podne sam ponovo otisao da PP da pitam za drugi slucaj u vezi Laptopa , krim.pol. mi je reko da je bivsa izjavila da je unistila ,moj laptop i opet nije to kazneno nego privatna tuzba .

Ja sad neznam ko koga tu sad i zasto ali stvari ne idu tako glatko.

Sad ni sam neznam sta napraviti da li to moze odraditi odvjetnik ili odvjetnik ide na privatnu tuzbu ali se tu samo moze traziti nakanda stete .

Ipak kazneno djelo je kazneno djelo meni to nije jasno sa vremenom sam knap subota je danas ja sutra trbem nazad .''.'''''???????????????????????????????????????????????????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, u potpunosti se slažem sa predhodnicima da se u Vašem slučaju radi o KD oštećenja tuđe stvari definiranog i opisanog u čl. 235. Kaznenog zakona, a koje KD se, primjenom čl. 245. st. 3. istog Zakona, progoni po službenoj dužnosti (prijedlogom), zato me malo i čudi postupak policije...

 

No Vi i sami možete otići u Općinsko državno odvjetništvo, koje je nadležno u Vašem slučaju (u Vašem mjestu prebivališta), te kod njih podnijeti kaznenu prijavu protiv počinitelja navedenog KD, isto možete učiniti i pismeno te priložiti dokaze (zapisnik policije isl.) koje iako posjedujete, te predložiti saslušanje svjedoka (očevidaca) inkriminiranog događaja...

 

Druga stvar je naknade štete, možda su na to u policiji aludirali, nju potražujete privatnom tužbom kod nadležnog općinskog suda od osobe koja Vam je i počinila tu štetu...

 

Mišljenja sam da bi Vam, kako i sami navodite da niste stalno u Hr, bilo najbolje potražiti odvjetnika i njemu prepustiti dalje vođenje kompletnog slučaja....

 

Sretno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bas i nisam tu u hr tako cesto pa mi je vrijeme problem ali neke stvari nisu jasne ,ako PP ne dize kaznenu prijavu protiv njega ili nje a ima spoznaje onda im daje do znanja da je to odobreno rafditi i dalje a vi svoje stvari rjesajite privatno ili policija se boji podici prijavu protiv tih ljudi , ili neko nesto štopa sto mislim da samo to moze biti ,jednostvno nesto se tu ne slaze nemoguce je da se to odobrava .

Sto se zapisnika tice tu i nema nesto samo prekrsajna prijava i zapisnik o stetu na autu koje sluzi samo za osiguranje ako bi se islo preko osigiranja .

Sto se tice laptopa tu nema pisanog traga nego samo izjava krim. policjaca i moj orginalni racun .tako da mene ovo sad sve zbunjuje ponasanje policije da li ja trebam raditi njihov posao ili je nesto drugo .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DA ja svakao mislim angazirati odvjetnika nekog ali kazem sa vremenom sa na knap tako da jos nisam ni termin zakazao ali znam da vani ide tako za slucaj dize se prijava od policije ,drzvano odvjetnistvo zaprima prijavu i nudi mogucnost placanja kazne jednokrtane ili izlazak na sud , e sad ako ne zelite ici na sud platite kaznu , ali posle dolazi rjesenje da ste slobodni stim da ostecenik ima pravo nakande stete privatnom tuzbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to ok ali nekad pomislim da je to borba sa vjetrenjačama ,policija i DO svi su oni povezani , međutim mislim da i ovaj tip i moja,bivša koriste kompletni sustav koji nezna ne želi ili neće stati takvim ljudima na kraj nemoguće je to ponašanje tih osoba ,A ako policija koja iza sebe ima DO ne može tim ljudima ništa,kako bi im ja mogao šta u tom smislu,???????????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija