Jump to content

Plaćati ili ne


sototajer

Preporučene objave

Pozdrav, prije 4 godine smo renovirali kuću koju nam je dala suprugina baka i preselili. TV je odjavljen kad je baka umrla, znaci prije 10ak godina, a mi smo prijavljeni na toj adresi i supruga je vlasnica nekretnine, i nitko nam nije dolazio do 2 mjeseca ove godine, prvi put sam otvorio jer sam mislio da je dostava, čovjek se prestavio kao kontrolor i pitao imam li TV, nakon što sam rekao ne, zahvalio se i otišao. Prije par dana primjetim drugog kontrolora kod susjeda, susjed kaže da je zvonio i kod nas, ali nismo bili kući. Danas dolazio opet, iskreno, prepoznao ga pa nisam ni otvarao. Sad, jasno mi je da Zakon kaže da se "pretplata" plaća na sve što im padne na pamet. Više nisam pametan da li da ih ignoriram i dalje ili da recimo prijavim radio u autu koje smo uzeli prije 2 mjeseca da ne moram skakati svaki put kad netko nepoznat pozvoni, klinci me već čudno gledaju. Čitam ostale postove, koliko vidim da je odluka stvar pojednica, ali bih volio pročitati još par mišljenja na ovaj konkretan slučaj.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo čitam nekoliko postova na temu rtv pretplate i ne znam otvoriti novu temu ili se samo ovdje nadovezati jer je puno tema a ovo je i moja dilema.

Moja situacija:

Prije tjedan-dva dolazi "kontrolor" na moja kućna vrata, pokazuje iskaznicu HRT-a i pita imam li televizor, radio, kompjuter budući da po njegvoj evidenciji nitko na mojoj adresi ne plaća pretplatu :)

Inače dolazi na moj posjed, kućna vrata su 10m od ceste i samo moja obitelj tu živi.

Sama kuća još nije službeno ni dovršena - nema uporabnu iako smo već napravitli i fasadu i ne znam otkud mu ideja da me posjeti?!

Uglavnom, na sva pitanja sam odgovorio niječno i naravno da ga nisam puštam ga u kuću a on mi se na odlasku prijeti "da to odmah ide na prekršajni sud" - valjda ako imam uređaje?!

I sad se kao i svi lecam svaki put kad zazvoni kućno zvono, stišavam tv i spuštam rolete na kući da se ne vidi tv izvana :)

Dakle, što napraviti?

Početi plaćati harač (iako hrt praktično uopće ne gledamo) ili igrati mačke i miša?

Btw imam dva polovna auta i u svakom auto radio :))

I otraga na krovu kuće satelitsku antenu :)))

Ali ne vidi se s ceste.

Kad bi bar stvarno ukinuli pretplatu ali vidim trenutna garnitura samo smanjuje troškove za "ulovljene" građane, nadao sam se ukinuću pa čekao.

 

Unaprijed hvala na odgovoru i sorry sototajer na uzurpiranju tvog prostora - vidim da ti još nitko nije odgovorio :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko čujem da su pojačali kontorlu i ovdje kod mene, hvataju na sve "cake", dosadni su kao, da ne rečam na šta sam mislio, puštati ih u kuću ili stan niti slučajno, a kako i sami pišete, sve je to osobna odluka, ako prijavite, "prišiju" Vam neko zaostalo dugovanje, velikoj većini, a ako ne prijavite dosađuju, jednostavno, nikako ih se ne možete riješiti, dakle morate sami odlučiti što i kako dalje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije hvala na odgovoru željac047, iako možda nije lako odgovoriti jednoznačno.

 

Možda smo u manjini mi koji još nismo ništa potpisali ali ako itko ima saznanja kako to ide dalje odnosno možemo li gore proći bez prijave s kupljenim uređajem ili nam zapravo ne mogu ništa molio bih tu informaciju :)

 

Kad bi vam mogli naplatiti pretplatu bez vašeg potpisa "priznanja" sigurno se ne bi zamarali slanjem kontrolora i troškovima istog! Treba im vaše priznanje ili sudska presuda po eventualnoj prijavi HRT-a! Ako bih ja dokazivao da imate prijemnik saznao bih da li imate pretplatu sa nekim mobilnim operaterom ili fiksni internetski priključak što je dobar argument na sudu da vjerojatno imate i neki prijemnik! Pretplata se naime ne plaća zbog gledanja tv programa nego zbog POSJEDOVANJA PRIJEMNIKA (tv, radija, kompjutera, tableta ili mobitela)! Nisam čuo da to i rade na taj način! U svakom slučaju ne mogu vam naplatiti nikakvu kaznu ili pretplatu za vrijeme PRIJE NEGO JE UTVRĐENO da imate prijemnik! Njihov pokušaj naplate 500 kn navodne "kazne" nije utemeljen u Zakonu o HRT i predstavlja varijantu APP (ako prođe, prođe) pa zbog toga inzistiraju na naplati odmah u kešu! U principu ako imate živaca trpjeti stalne dolaske kontrolora, možete kupovati vrijeme i uštedjeti svaki mjesec uplatu od 80 kn što je godišnje 960 kn ili prijaviti prijemnik! To je vaš izbor! Mislim da je moguća tužba zbog neprijavljivanja prijemnika malo vjerojatna a teret dokazivanja da imate prijemnik je na tužitelju HRT-u a to je uvijek povezano sa dodatnim troškovima pa i mogućnošću gubitka parnice! Radije će vas izluđivati svojim kontrolorima dok ne popustite!:buljoki:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sunčana strana ulice hvala na odgovoru, čitao sam Vas već i čini mi se da ću ići do kraja pa ako jednom budem imao posljedice to ću isto ovdje objaviti.

Znam kao i većina kako se radi o posjedovanju i de facto porezu na imovinu (još jednom) i manje me iritira što to ide državi nego to što ide uhljebima s HRT-a što je samo jedna od neradničkih firmi koje opterećuju proračun i sve nas koji radimo i živimo u Lijepoj našoj.

Oni će dobiti svoje ali ja ću napraviti koliko mogu da to ne bude preko mojih leđa više nego što mora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima, za početak ću pričekati s plaćanjem, bar dok se riješim jednog kredita, ili dok gospoda ne spuste cijene. Ako imaju volje neka svaki dan kucaju ili unajme NCIS, u kuću ih ne puštam. Ne bih se sad upuštao u komentare o politici i društvu, ali kraj mene živi bakica čiji je muž umro prije 7 godina, a ove godine joj je hanžeković (malo slovo nije slučajno) legao na 1400 kuna mirovine zbog nekog duga iz 2007 iako je TV odjavljen, a pokojnik tada naletio na osvetoljubivog kontrolora. Da skratim 12000 kuna otišlo vjerojatno na nove gume od kakvog Mercedesa. Nadam se da idući post neće bit kontrolor u bolnici, ja na robiji. LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav,

U mojem slučaju mama je potpisala i za tjedan dana je stigla uplatnica sa iznosom retroaktivne pretplate za 6 mjeseci. Postoji li kakva mogućnost da se isto izbjegne te da se počne plaćati isključivo od danas?

 

Vaša mama je potpisala prijavu TV prijemnika u kojoj stoji (a trebali biste imati vaš primjerak) da prijavljuje određeni tip prijemnika (TV QUADRO npr.) sa određenim datumom! Najvjerojatnije je to taj datum kad se pojavio kontrolor! Ne postoji način osim vaše priznanje ili pismeno priznanje na prijavi da HRT tvrdi da prijemnik imate duže vrijeme, jer po zakonu o HRT-u vi ste dužni prijemnik prijaviti 30 dana od dana nabavke! Dovoljno je da tvrdite da prijemnik posjedujete tek 14 dana i da ste se upravo spremali prijaviti njegovo posjedovanje! Ako mislite da je slanje uplatnice razlog za plaćanje neke izmišljene obveze, javite mi svoju adresu da vam ja pošaljem uplatnicu pa uplatite i meni!:mase1: Naravno šalim se! Njihovo inzistiranje na plaćanju prije prijave prijemnika je pokušaj stjecanja ekstra profita na način AKO PROĐE PROĐE!

uređeno: od drot13
popravak citata
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav,

U mojem slučaju mama je potpisala i za tjedan dana je stigla uplatnica sa iznosom retroaktivne pretplate za 6 mjeseci. Postoji li kakva mogućnost da se isto izbjegne te da se počne plaćati isključivo od danas?

 

Evo, još jedanput sam provjerio u Zakonu o HRT-u članak 34. koji se odnosi na plaćanje pretplate! Prijava prijemnika je obvezna u roku 30 dana od dana nabavke, a preseljenje na novu lokaciju u roku od 15 dana! Ukoliko nemate nikakav prijemnik, naravno da ne morate ništa prijaviti! Ako ste ipak kontroloru potpisali da imate prijemnik, plaćate od tog dana! Nigdje u zakonu se ne spominje nikakva kazna (6 mjesečnih pretplata) a niti plaćanje pretplate retroaktivno:vjeruj:

Ja bih nastavio s redovnim plaćanjem pro futuro i čekao da pokušaju ovrhu tih šest pretplata prije prijave što je malo vjerojatno jer nije utemeljeno na zakonu i imali bi samo troškove ako prigovorite!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija