Jump to content

aktiviranje Ugovora o doživotnom uzdržavanju.


domagoj.r

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam sklopljen Ugovor o doživotnom uzdržavanju s majkom i ocem prema kojem po smrti roditelja sva njihova imovina prelazi u moje vlasništvo (stavljena je sudska zabilježba u gruntovnici). Nema nikakve dodatne imovine osim onog navedenog u ugovoru. Nedavno je otac preminuo i po ugovoru bih ja trebao "naslijediti" njegov dio imovine.

Imam brata koji je 100% invalid (trajno nesposoban) i moji roditelji su se pobrinuli osigurati mu trajni smještaj u domu jer mu je potrebna stručna pomoć 24 sata dnevno. Također po smrti oca ja ću mu postati skrbnik i pobrinut ću se da brat dobije tatinu (obiteljsku) mirovinu, koja bi mu pokrivala trošak smještaja u dom. Roditelji su sklopili Ugovor o doživotnom uzdržavanju sa mnom, kao svojim sinom, kako bi izbjegli moguće „tutorstvo“ bratovog zastupnika (predstavnika države) u ostavinskoj raspravi. Naime, da ne postoj ovaj Ugovor brat bi po zakonu imao pravo na polovicu imovine, a u našem slučaju to bi značilo da bi njegov dio uzela država i na taj način blokirala kompletnu imovinu (niti bi oni mogli išta s polovicom imovine niti ja). Dakle, namjera nije bila oštetiti brata (jer će on imati punu skrb koja mu je potrebna), već spriječiti "blokadu" imovine.

Kod prijave očeve smrti u matičnom uredu spomenuo sam Ugovor o doživotnom uzdržavanju te da na ostavinsku raspravu osim mene treba pozvati moju majku i brata. Naveo sam da je brat 100% invalid i da ga treba zastupati netko u ime države (Centra za socijalnu skrb).

Po primitku poziva za ostavinsko ročište kontaktirao sam javnog bilježnika i pitao što je s pozivom za mog brata, no on mi je rekao da se majka i ja pojavimo na ročištu i da ćemo tamo sve dogovoriti. Zanima me zašto je odbio odmah uputiti zahtjev Centru za socijalnu skrb, kako bi na jednom ročištu sve riješili? Je li razlog naplata tarife za svako zakazano ročište (po principu više ročišta – veća naknada)? Naime s obzirom da postoji Ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem je popisana sva imovina, jedini zadatak javnog bilježnika je da na ostavinskoj raspravi konstatira tu činjenicu (da nema nikakve imovine za ostavinu). Ima li on uopće pravo na naknadu u tom slučaju i u kojem iznosu?

 

Molio bih Vas da mi točno navedete koja procedura bi trebala biti u ovakvom slučaju i jesam li trebao još nešto poduzeti?

Unaprijed zahvaljujem na stručnom odgovoru.

 

S poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trenutkom smrti primatelja uzdržavanja sva imovina obuhvaćena ugovorom nepredstavlja ostavinsku masu iza umrlog(čl.5 st.3.Zakona o nasljeđivanju),pa kako se u konkretnom slučaju radi o cjelokupnoj imovini koju je umrli za života otuđio pod suspenzivnim rokom,to je jasno kako će javni bilježnik utvrditi da se nema što naslijediti i pri tome donijeti rješenje osnovom odredbi čl.215.Zakona o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija