Jump to content

mogucnost legalizacije


anonimno

Preporučene objave

Dobio sam u nasljedstvo kucu kojoj je izdana gradjevinska dozvola 1977.Prva dva kata su sagradjena odmah(1978),otac je jos tada izasao iz gabarita(nadodao garazu koja nije u dozvoli).Poslije njegove smrti ja sam jos sagradio kat preko cijele kuce i garaze ne znajuci da je on izasao iz gabarita i da za ovaj kat u dozvoli stoji da se moze sagraditi samo visoko potkrovlje.U njegovim papirima sam nasao izjavu da je sa susjedom dogovorio sporazumno da se mogu gradjevinama pribliziti na manje od 4 metra u mom slucaju 3,70.Posto sam na neki nacin dosao do zakljucka da moram sve to pokusati legalizirati obratio sam se za pomoc nekim pravnicima,arhitektima ali gle cuda svi mi daju razlicite odgovore na moje pitanje mogu li kucu legalizirati ili ne u ovakvom stanju i ako mogu sta moram raditi i kome se obratiti.Zato molim sve ljude dobre volje koji ovo citaju da mi pomognu jer me uhvatila panika zbog ovih rusenja,vadjenja uporabne dozvole jer se bavim turizmom vec 20 godina pa sam neznam kako dalje.

 

Puno hvala na pomoci!!! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za legalizaciju kuće ne trebate niti pravnika, niti arhitekta, već geodetu. Tražite geodetski elaborat za upisa kuće, geodeta u elaboratu navodi datum, broj i... građevinske dozvole, i ako uočljivo ne odstupa od tekstualnog dijela građ. dozvole vrši se upis u katastar i uknjižba u gruntovnicu uz poziv na članak iz Zakona o građenju gdje se kaže da se kuće za koje je izdata građ. dozvola do ...negdje tamo ovog rata,vrši legalizacuja bez tehničkog pregleda i uporabne dozvole sve do 31. prosinca 2007.

 

Mislim da ovog trenutka građ. dozvola za garažu ne treba - sve piše u Zakponu o građenju, ima na internetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naveli ste neke krive činjenice.

1. Za legalizaciju kuće je upravo potreban arhitekta a ne geodeta. Arhitekta projektira kuće i obavlja sve poslove vezano za izgradnju, građenje, lokacijske i građevinske dozvole itd. Geodeta radi izmjeru zemljišta, radi parcelacione elaborate, snimke stanja za dobivanje kućnog broja itd. U Hrvatskoj još nije zabilježen slučaj da je geodeta radio projekt za građevinsku ni da je arhitekta izradio parcelacioni elaborat.

2. Istina je da je za garažu dovoljna lokacijska dozvola, ali da ste pažljivije čitali pitanje, vidjeli bi ste da je čovjek sagradio stambeni prostor na garaži. Dakle, ima garažu unutar stambenog objekta koja s njim čini nedjeljivu cijelinu i dio je kuće te se sve dozvole dobivaju na kuću u cjelini (uključivo garažu).

3. Pitanje je postavljeno o legalizaciji dogradnje a ne o upisu u katastar i gruntovnicu. S obzirom na starost kuće, vrlo je vjerojatno da je već upisana u katastar, a možda i u gruntovnicu sa napomenom. To nije odgovor na postavljeno pitanje.

 

Radi se o sljedečem. Vi imate DJELOMICE legalnu kuću, znaći da bi ste ju legalizirali u cijelosti, morate dobiti građevinsku dozvolu za nadogradnju. To nije problem ako stvarna veličina kuće ulazi u gabarite propisane za zonu u kojoj se nalazite, dakle postotak izgrađenosti, katnost, oblik, udaljenost od susjeda. Kakve su propozicije građenja u Vašoj zoni, možete dobiti u svojoj opčini. Jednostavno pođite u Ured za graditeljstvo i.......... , recite da bi ste nadograđivali kuću (ne morate reći da je to već učinjeno) i da vam daju izvod iz plana za vašu parcelu da vidite koliko smijete graditi. To je prvi korak koji morate učiniti. Tada ćete znati na čemu ste pa se opet javite na ovaj forum.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

Sto se tice ttocke 2 ispravak arhitekta je korektan,naime garaza je sastavni dio cijele gradjevine.Tocka 3 isto je tacna tj kuca je upisana u ovom postojecem stanju u katastar sa napomenom da je gradjena prema gradjevinskoj dozvoli,a za gruntovnicu sam predao ali jos cekam odgovor.Molio bih da mi kazete sta je sa susjedskom suglasnoscu da li to vrijedi pri legalizaciji i naposljetku da li trebam da strahujem da bi stvari koje nisu u redu morao da rusim .

Hvala na odgovoru na ova pitanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam rekao da arhitekti rade elaborat za upis građevine u katastar i gruntovnicu. Dapače, rekao sam da je to POSAO GEODETA. Međutim, legalizacija je nešto drugo, naime građevina je legalna ako IMA PRAVOMOČNU GRAĐEVINSKU DOZVOLU. A ishodovanje iste je posao arhitekta. Dakle, ako građevina ima građevinsku dozvolu, ona je legalna pa čak i ako još nije upisana u katastar i gruntovnicu (što je naravno posao geodeta). Ali njena legalnost nije upitna zato jer još nije upisana jer se legalnost dokazuje pravomočnom građevinskom dozvolom. S druge strane, građevina može biti upisana i u katastar i u gruntovnicu a da je nelegalna jer nema građevinsku dozvolu. Prema tome upis u katastar i gruntovnicu ne znači da je kuća legalna. Ti dokumenti samo utvrđuju činjenično stanje. Npr. možda su vikendice na Viru također bile upisane u knjige pa to nije spriječilo bagere.

Pozdrav kolegi geodeti jer vi ste struka koja tijesno surađuje s arhitektima i jedni bez drugih smo nemočni. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim toga nisam kolega nego kolegica.

 

Hoćete reći da zgrade koje su građene prije '68 i koje su upisane u katastar i gruntovnicu nisu legalne zato jer nemaju građevinsku dozvolu. Ili kuće koje su upisivane devedesetih bez građevinske dozvole i bez ikakvog tereta, znači zabilježbe da građ. dozvola nije priložena, a što je sve bilo prema tadašnjem zakonu, sada više nisu legalne. Ili se možemo nadati da oni koji ovog trenutka grade garažu bez građ. dozvole, jer sad ne treba, mogu očekivati da njihova garaža postane nelegalna kad se zakon promijeni, pa iako je upisana u katastar i gruntovnicu za vrijeme ovog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zgrade starije od 68-me godine ne trebaju građevinsku dozvolu jer ona do tada u jugi nije postojala pa su legalne naprosto zato jer su sagrađene prije. To dokazujete na način da od katastra dobijete potvrdu starosti. Međutim, nekad katastar nema zabilješku o starosti građevine (često pitanje na ovom forumu pa pročeprkajte malo) i tada VLASNICI MORAJU DOKAZIVATI STAROST GRAĐEVINE DA BI DOBILI POTVRDU LEGALNOSTI ISTE. Činjenica da im je građevina upisana i u katastar i u gruntovnicu NE ČINI KUĆU LEGALNOM što mnogi saznaju na bolan način.

Kuće upisane 90-ih bez građevinske i bez zabilješke, nisu legalne što ćete ustanoviti kad pokušate dići kredit u bilo kojoj banci. Banka će Vas pitati građevinsku dozvolu, Vi je nemate i to je kraj priće.

Za samostalni garažni objekt do 50 brtm2 i visine vijenca do 4 m, Vam ne treba građevinska dozvola već Vam treba LOKACIJSKA, i za nju plačate KOMUNALNI DOPRINOS PO ISTOJ CIJENI KAO DA STE SAGRADILI I STAMBENU GRAĐEVINU. Razlika je samo u opremljenosti nacrta (za lokacijsku je dovoljna 200-tka, bez statike i instalacija).

Dakle da rezimiram, ako je građevina novija od 68-me godine upisana u katastar i u gruntovnicu a ne posjeduje građevinsku dozvolu, ONA JE NELEGALNA i bager može rušiti ako to netko smatra potrebnim (usput, na nju ne možete dići hipotekarni kredit jer je banka ne priznaje jer nemate dokument koji se zove GRAĐEVINSKA DOZVOLA.

Ako vlasnik građevine posjeduje PRAVOVALJANU GRAĐEVINSKU DOZVOLU, njegova građevina je LEGALNA, iako možda još nije pozvao geodeta da mu građevinu uvede u katastar i u zemljišne knjige. I njemu bager ne može ništa.

Dakle zapamtite, katastar i gruntovnica dokazuju samo ČINJENIČNO STANJE (nekad istinito nekad ne, zavisno od ažurnosti službenika) ali ti dokumenti ne dokazuju legalnost građevine. Na ovom forumu možete pročitati pitanja:

"Kuća nam je upisana u katastar i u gruntovnicu, imamo sve priključke, platili smo porez na nekretninu, a sad nam je došlo riješenje o uklanjanju građevine. U panici smo, što da radimo, pomozite."

Eto, ovakav tip pitanja možete naći na forumu, ovom ili sličnom, gdje se vidi zabluda ljudi. Nabrajaju svu silu dokumenata koje posijeduju, ali za spriječavanje bagera (ili dobivanje kredita u banci) su bitna dva: 1. GRAĐEVINSKA DOZVOLA i 2. POTVRDA DA JE GRAĐEVINA STARIJA OD 68-ME GODINE.

I to je to. Pozdrav i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani gospodine!!

Na gradjevinskoj pise ovo rijesenje je postalo konacno-pravomocno u upravnom postupku 1977,znaci li to da je to pravomocna gradjevinska dozvola?Ako jeste, po vama ne bih se trebao bojati nekih rusenja,samo molim da mi objasnite sta mi je sada ciniti da bih dobio uporabnu dozvolu,da li ce mi neko praviti probleme zbog ovih viska kvadrata koje su nadogradjivane tokom godina?Napominjem da sam spreman platiti sve pristojbe po zakonu.

Zahvaljujem puno ,stvarno dobar nacin za dobiti prave informacije koje strucnjaci mogu podjeliti sa nama koji o ovim temama nemamo bas puno veze. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo jednu netočnost bih htio ispraviti.

to što postoji pravomoćna građevinska dozvola ne znači da je sama građevina legalna.

naime, moguće je da je objekt sagrađen u totalnoj suprotnosti sa izdatom građ. dozvolom pa sukladno tome taj objekt ne može biti legalan, a niti se može dobiti uporabna dozvola ako se to traži za taj objekt.

po prijavi bilo koje osobe inspekcija bi izašla na teren, utvrdila činjenice i naredila rušenje svega što je u suprotnosti s tom građevinskom dozvolom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno se slažem, naravno da je građevina legalna samo onda ako je u skladu sa građevinskom dozvolom.

Odgovor pitaocu:

je napisao:

Radi se o sljedečem. Vi imate DJELOMICE legalnu kuću, znaći da bi ste ju legalizirali u cijelosti, morate dobiti građevinsku dozvolu za nadogradnju. To nije problem ako stvarna veličina kuće ulazi u gabarite propisane za zonu u kojoj se nalazite, dakle postotak izgrađenosti, katnost, oblik, udaljenost od susjeda. Kakve su propozicije građenja u Vašoj zoni, možete dobiti u svojoj opčini. Jednostavno pođite u Ured za graditeljstvo i.......... , recite da bi ste nadograđivali kuću (ne morate reći da je to već učinjeno) i da vam daju izvod iz plana za vašu parcelu da vidite koliko smijete graditi. To je prvi korak koji morate učiniti. Tada ćete znati na čemu ste pa se opet javite na ovaj forum.

Sretno

Tek kad saznate informacije koje se traže, možemo dalje razgovarati jer iz tih informacija čemo saznati probleme (naravno da uporabna ne dolazi u obzir kad imate nelegalnu nadogradnju, pitanje je samo kako dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jiš jedna netočnost: i prije 1968 izdavala su se odobrenja za gradnu i nakon toga građevinska dozvola. ja sve to imam. kuća je građena 1964.

 

hvala na informaciji da banke traže gr.dozvolu ako su kuće upisivane devedesetih. samo ne znam kako znaju kad je zgrada upisivana, kad to u vlasničkom listu koji se prilaže uz zahtjv za kredit, ne piše. Ili se na internetu može naći povijesni vlasnučki. nije mi palo na pamet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjereno, Zagrbačka banka i Privredna banka Zagreb, još u zimi 2004.-2005. nisutražili građ. doz. za dizanje hipotekarnog kredita ako je kuća uknjižena u gruntovnici.

 

Ako se nešto izmijenilo, onda tu ima puno onog ''retroaktivnog djelovanja'' zakona, što je ustavom udređeno da ne može, a o čemu mi se neda debatirati.

 

U svakom slučaju nikad ne znaš kad će se zakoni izmijenti, i kad može iskrsnut neki razlog da se kuća ruši.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Bio sam na odsjeku za urbanizam i sve je u redu osim udaljenosti od susjeda ,minimalno je 4m a ja se nalazim na 2,75 od njegove cestice.Sta sada da radim da kucu legaliziram i da dobijem uporabnu dozvolu i da li je to moguce?U isto vrijeme dobio sam rjesenje iliti izvadak iz zemljisnjik knjiga i stoji pribiljezba da je za DIO nadogradjene cestice kuce nije prilozena gradjevinska i uporabna dozvola.Da li mi sada mogu mozda doci i srusiti skoro pola kuce i sta da radim da to sve sredim na neki moguci nacin?

Molim Arhitekta i Geodeta za pomoc kako dalje a u isto vrijeme Sretan Bozic i nova 2007

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Bio sam na odsjeku za urbanizam i sve je u redu osim udaljenosti od susjeda ,minimalno je 4m a ja se nalazim na 2,75 od njegove cestice.Sta sada da radim da kucu legaliziram i da dobijem uporabnu dozvolu i da li je to moguce?U isto vrijeme dobio sam rjesenje iliti izvadak iz zemljisnjik knjiga i stoji pribiljezba da je za DIO nadogradjene cestice kuce nije prilozena gradjevinska i uporabna dozvola.Da li mi sada mogu mozda doci i srusiti skoro pola kuce i sta da radim da to sve sredim na neki moguci nacin?

Molim Arhitekta i Geodeta za pomoc kako dalje a u isto vrijeme Sretan Bozic i nova 2007

Hvala i vama Sretan Božić i 2007 godina.

Po ovome sto ste zadnje napisali trebali bi napraviti izmjenu i dopunu postojece gradjevne dozvole i to kako pisete za DIO koji ste nadogradili bespravno.

A za sve to vam treba ovlasteni arhitekt koji bi vam izradio projekte koji su vam potrebni da bi legalizirali taj bespravni DIO, na kojima ce vam za ono sto imate vec gradjevinsku dozvolu prikazati u projektu kao postojeće stanje, a za ono sto treba legalizirati ce prikazati kao dogradnju u projektu.

Dakle trebati ce vam arhitekt napraviti i snimak postojeceg stanja objekta, a trebati ce vam i suglasnosti prvih susjeda s kojim granici vasa parcela, a posebno ovog susjeda gdje ste na 2,75m od njegove parcele i trebati ce vam i ostale suglasnosti komunalnih drustva opcine ili grada gdje se gradi, pa ce trebati platiti i komunalni i vodni doprinos....u upravnom postupku koji vas ceka...

Osim ovlastenog arhitekte koji bi sve trebao voditi kao glavni projektant, trebati ce vam za izradu glavnog projekta i ovl.projektanti za statiku i za elektro i hidro instalacije, a mozda i za grijanje ako imate kakvu kotlovnicu sa centralnim grijanjem?

A mozda ce vam trebati i geodet ali nije nuzno, kopija katastarskog plana ce vam trebati i vlasnicka dokumentacija....

Toliko....mislim da imate puno posla...

Ako nemate sve te papire naravno da vam mogu rusiti upravo i samo taj DIO koji je bespravan i jos mozete i kaznu platiti i kazneno biti gonjen zbog besparavne gradnje....

Nesto vise o gradnji mozete procitati u Zakonu o prostornom uredjenju nn 100/04 i u Zakonu o gradnji NN RH 100/04.

ad.2. E kad ishodite dopunu postojece gradjevne dozvole sa bespravnom nadogradnjom, koja bi se ishodjenjem te dozvole legalizirala, zatraziti cete od Drz.uprave koja je izdala sve te dozvole, da komisija napravi tehnicki pregled zgrade i to po postojecoj i dopunjenoj gradjevnoj dozvoli i ako na tehnickom pregledu komisija utvrdi da je sve uredu izdati ce vam se uporabna dozvola...no vi ste jos daleko od uporabne dozvole.

Pozurite sa projektima i dopunom gradj.dozvole jer je to najvaznije, a ako to ishodite onda ste na konju i vama vise nemogu rusiti...jer taj se dokument prvo kontrolira prilikom uvida gradjevne inspekcije.

Preporuka: radite sve po projektima, jer svaka nepromisljena izmjena itekako kosta Investitora.

Sretno vam bilo u 2007 godini.

 

:čekić: :misli: :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Hvala puno na informaciji!!!

Molio bih vas ako mozda znate koliko sve to kosta,

novi rojekt ,placam li komunalni doprinos+kazna i koliko ce me to kostati,u jednoj rijeci na kakve troskove moram da racunam.

Hvala puno!!

Plačate i projekte i komunalni i vodni doprinos, a kaznu ak vas ulove i posalju vam Rjesenje građ. inspekcija...

Odgovori o cijeni potrebnih projekata i konzalting usluga u graditeljstvu definirani su kao obvezujuće tarife i javno objavljene u narodnim novinama:

 

Pravilnik o uslugama arhitekata i inženjera u graditeljstvu NN RH 85/99.

A u vasem slucaju negdje oko 20E/m2 za sve projekte koji su vam potrebni za dogradnju.

 

U te cijene usluga inzenjera ne spadaju posebni troškovi koje također plača Investitor:

 

ad.1 sve potrebne takse za ishođenje potrebnih dozvola ili potrebnih suglasnosti od Državnih uprava i komunalnih poduzeća...,

 

ad.2 komunalni doprinos koji obračunava po m3/kn i napalačuje jedinica lokalne samouprave u kojoj imate zgradu odnosno legalizirate dio -nadogradju a naplacuje se razlika samo za nadogranju i po m3 kubiku nadogradnje, ovisno o zoni u kojoj se nalazite... (obicno su cca 3 zone -1. po 60kn/m3; 2. 120kn/m3 i recimo zona broj 3. 180/kn/m3);

 

ad.3 vodni doprinos koji se također izračunava i plača Hrvatskim vodama, a u Županijskom uredu gdje se izdaju dozvole možete dobiti isti obrazac po kojem se obračunava vodni doprinos i kaj vam je sve potrebno pri podnosenju zahtjeva za lokacijsku i za gradjevnu dozvolu;

 

ad.4 Državno poduzeće za distribuciju elektrike primjerice kao Elektrolika ili Elektroprimorje i sl također traži da se ispuni obrazac kojeg cete dobiti u Županijskom uredu kao i za vodni doprinos...a ako ste povecavali snagu onda cete s njima trebati i ugovor potpisati i platiti dodatne kilovate za snagu.

 

ad.5 Cijenu za kaznu mislim da informacije mozete dobiti u nadležnom Ministarstvu za prostorno uredjenje i zaštitu okoliša, graditeljstvo u Odjelu gradjevinska inspekcija...i mislim da je to to, ukoliko vam jos i ne sruše po nekom rješenju od gradjevne inspekcije naravno u vašem trošku.

Nabere se da dosta, kad se zaletimo.

:misli:

No puno sreće vam zelim u novoj 2007 godini.

:xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija