Jump to content

Inozemni racun trg.drustva registriranog u Hrvatskoj


desnooko

Preporučene objave

Od 01.01. 2011. godine slobodno je otvaranje deviznih računa u inozemstvu, uz obvezu izvještavanja Hrvatske narodne banke o prometu i stanju na tim računima, na način i u rokovima koje HNB utvrdi Odlukom (Izvješćivanje o depozitnim poslovima). Međutim, sredstva na tim računima mogu se formirati po priljevima s naslova naplate potraživanja, po primljenim kreditima od inozemnih banaka, po primljenim kreditima inozemnih pravnih osoba ili prijenosima sa deviznih računa u hrvatskim bankama.

 

Dakle, ne mora isključivo u hrvatskim bankama, no kako ste spomenuli SAD, bitan vam je čl.5 st.1 Zakona o platnom prometu,

(1) Platne usluge u Republici Hrvatskoj mogu pružati:

...6) kreditna institucija sa sjedištem u državi članici,

7) institucija za elektronički novac sa sjedištem u državi članici,

8) institucija za platni promet sa sjedištem u državi članici,

što se sve odnosi na EU.

 

Za nekakova pojašnjenja valjalo bi vam se obratiti HNB i Poreznoj, jer pravni okvir za to u RH nose tri zakona, Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o platnom prometu i još jedan jako bitan, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranje terorizma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu. Nemojte zaobići Poreznu, jer ste svakako obveznik poreza na dohodak a za ovo pitanje vam je bitna i odredba čl.60 Zakona o porezu na dohodak koja kaže da,

(2) Banke i druge financijske organizacije koje obavljaju poslove platnog prometa dužne su Poreznoj upravi na njezin zahtjev dostaviti podatke o prometu preko računa obveznika poreza na dohodak. Na zahtjev Porezne uprave dužne su te podatke za pojedine obveznike poreza na dohodak dostaviti i tijekom godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija