Jump to content

Ustupanje ili odricanje od nasljedstva


Krsoo

Preporučene objave

Poštovani,

 

Već jako dugo pratim Vaš forum kao gost i puno toga sam naučio i primijenio, no sada sam se našao u situaciji gdje zaista nisam baš siguran u to što učiniti pa rekoh bolje pitati ipak je nekretnina u pitanju.

 

Nedavno mi je preminuo djed. Iza njega ostali su sin i kćer. Kćer ima dva sina, od kojih sam ja jedan, dok moj brat ima i dvoje maloljetne djece. Budući da su moja mama i brat opterećeni dugovanjima i ovrhama i ne bi bilo zgodno da prime nasljedstvo (novčana sredstva i stan), zanima nas koji je najbolji način da se polovica koja pripada mojoj majci prebaci na mene. Moram napomenuti da smo svi u ok odnosima i da se možemo sve dogovoriti.

 

Da li da se to učini ustupanjem (mama ustupi svoj dio meni bez da uključujemo brata) ili da se majka odrekne svog nasljedstva pa onda automatski ja preuzimam dio nasljedstva, ali u tom slučaju i brat ulazi u igru koji isto ne bi smio primiti nasljedstvo. Čitao sam u zakonima da ako se majka prihvati nasljedstva, te ga ustupi meni, opet može doći do naplate od strane vjerovnika sukladno Zakonu o obaveznim odnosima (čl 66 i 67).

 

S druge strane ukoliko se ona odrekne, ja i brat nasljeđujemo njen dio. Kako onda prebaciti bratov dio na mene. Jer on iza sebe ima nasljednike. Znam da se on može odreći nasljedstva u svoje ime i u ime svojih potomaka, ali kome onda ide taj dio? Željeli bi sve što mama dobije zadržati u našem dijelu obitelji budući da s maminim bratom nismo u najboljim odnosima.

 

Da li bi možda najbolja solucija bila da ja primim pola maminog djela, a bratova djeca da prime drugu polovicu? Napominjem još jednom da su djeca maloljetna i zbog toga ih ne bi željeli uvlačiti u sve ovo.

 

Molim Vas zabilo kakvu pomoć jer ostavinska se bliži, a na sto muka smo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da vam se rješenje nalazi u sljedećem - majka neka se odrekne nasljedstva isključivo u svoje ime (tako mora naglasiti prilikom odricanja), u tom slučaju primjenom načela reprezentacije na nasljedstvo bivate pozvani vi i vaš brat, i tada neka se brat odrekne nasljedstva u svoje ime i u ime svojih potomaka, pa će primjenom načela akrescencije cijeli udio od 1/2 ostavine pripasti vama.

 

Sve to rečeno, moram napomenuti kako je odricanje od nasljedstva, neovisno o tome je li učinjeno u svoje ime ili i u ime svojih potomaka, podložno pobijanju putem tzv. kvazipaulijanske tužbe, koja se može podnijeti u roku od 3 godine od učinjena odricanja (jasno, uz ispunjenje uvjeta za pobijanje). Hoće li vjerovnici majke i brata saznati za njihovo odricanje, to je pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

imam pitanje o nasljedstvu. Početkom ove godine na ostavinskoj raspravi iza smrti moga oca ja i brat smo naslijedili kuću. Kuća je u derutnom stanju u izoliranom selu u Slavoniji, kako ja trenutno živim u Zagorju prihvatio sam to skupa s bratom kao djedovinu pola pola. Međutim govor je bio o tome da ja brata isplatim (procijenili smo da to vrijedi 10 000 t eura). Međutim tada su krenula saznanja o dugovanjima, ovrhama (za što brat nema novca) i ja sam platio 4000 kn režijskih troškova, ali sada ide ovrha za HRT (njih 16 po 1500 kn + zatezne kamate) Hanžekoviću su nam rekli oko 30 000 kn, jer HRT nikad nije plačan. Koja su naša prava kao nasljednika za ovrhu?? Posebice ovih godinu dana kako je umro a nisu službeno promijenili nasljednike nego kamate teku dalje, a HRT je odjavljen?? Mogu li se ja svog dijela odreći u korist države da se naplati ili joj ustupiti svoj dio? Ne želim da mi diraju plaću jer imam dvoje djece, brat troje. Ukoliko bih isplatio brata tada preuzimam i njegov dug?? Brat to želi prodati bilo kome samo da dobije neke novce, ako ja to njemu ustupim, poklonim, jesam li obavezan sudjelovati u toj ovrsi?? Uglavnom u tim svim zavrzlamama s bratom ne želim sudjelovati, koje su moje pravne mogućnosti nakon upisa vlasništva na mene, a želim ga se odreći, ustupiti ga ili darovati?? Molim Vas odgovor!!

Unaprijed Vam hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
prije 6 sati , aladin9 je napisao:

 na koju se imovinu ovo odnosi?

Tko se ne može odreći nas­­ljedstva

Članak 132.

(1) Ne može se odreći nas­­ljedstva nas­­ljednik koji je raspolagao nas­­ljedstvom ili nekim ­­nje­govim dijelom.

kada od trenutka smrti ostavitelja do ostavinskog postupka prema objektima ostavine poduzme pravne radnje vlasničkog raspolaganja ili raspolaganja pravom koje je naslijedio (npr. otuđio ili založio neke stvari iz ostavine), tako da to pokazuje njegovu namjeru da se prema tim objektima ponaša kao da su njegovi i time pokazao da se prima naslijeđa i odriče mogućnosti odbijanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija