Jump to content

Tko postavlja prometni znak na privatnom posjedu?/Pravo služnosti prolaza?


rosarosa

Preporučene objave

Pozdrav,nadam se da sam na dobroj podtemi.

 

Dakle,prije nekoliko godina je na putu koji vodi samo do dviju kuća i koji je dug cca 30m i širok cca 5m postavljen prometni znak "stop" te je isti dan i asfaltiran. Taj put povezuje i naše dvorište i glavnu cestu. To je jedini put do ikakve javne prometnice.

E, sad: u vlasničkom listu se ta posebna čestica-zapravo put vodi kao "oranica" i kao vlasnik su cijelom dužinom navedene dvije privatna osobe. (Stečeno nasljedstvom)

 

pitanja glase:

 

1.Tko u RH može postavljati prometnu signalizaciju i asfaltirati pristup?

 

2. Je li moguće da je taj prilaz/put proglašen nerazvrstanom cestom,i da je vlasništvo grada/općine ,a da je u vlasničkom ostao privatni vlasnik?

 

3. S obzirom da se isti put/jedini prilaz kući koristi više od 50 godina do sad nesmetano i bez ikakvih problema, može li/smije li nedajbože,budući kupac te male čestice-u naravi puta,postaviti ogradu i time onemogućiti vlasniku druge kuće jedini prilaz svojoj kući?

(Trenutni vlasnici te male čestice su ujedno i vlasnici posebne čestice na kojoj se nalazi njihova naslejeđena kuća i zemljište pa bi prodajom obje čestice u teoriji novi vlasnik mogao svoje sve zagraditi).

 

Ovaj asfalt sigurno nije radio vlasnik čestice,tu godinama zapravo nitko ne živi,više od 10 godina se i ne kosi,kuća je stara i raspadnuta.

 

Inače, zemljišnim knjigama nema nikave zabilježbe o pravu prolaza s vlasnikom druge kuće koji je sva ta deseljeća prolaz koristio ,sve je bio usmeni dogovor.

Imamo samo kod JB ovjerenu suglasnost vlasnika te male čestice-puta da dozvoljavaju da se preko njihovog puta nama provede plin i kanalizacija.

 

 

Eto,nadam se da sam razumljivo objasnila.

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija