Jump to content

Obuka bez zasnivanja radnog odnosa ili stručnog usavršavanja?


Frigg

Preporučene objave

Pozdrav,

 

molila bih odgovor na jedno pitanje, ukoliko netko uopće bude znao odgovoriti. Pretraživanjem na internetu nisam našla ništa što bi mi pomoglo rasvijetliti situaciju. Pitanje glasi: postoji li zakonska mogućnost da neka tvrtka osobu primi na obuku bez da ju zaposli?

 

Naime, radi se o obuci u piercing/tattoo salonu. Kako za tu djelatnost ne postoji formalno obrazovanje, znanje se može steći samo naukovanjem u nekom salonu i potrebne su godine da bi se posao naučio. No, kako pravno urediti to naukovanje?

 

Ne može se raditi ugovor o naukovanju jer se ne radi o srednjoškolcu kod obrtnika, nego o odrasloj osobi koja želi nešto naučiti u svrhu pokretanja svog vlastitog posla za par godina. Salon nema razloga zapošljavati me i pritom obučavati jer nemaju ništa od toga - zašto bi mi davali plaću kada će možda proći godine prije nego ću ja biti spreman za rad? Ugovor o volontiranju također nije moguć jer se ne radi o neprofitabilnoj organizaciji.

 

Dakle, ono što ja želim je naći legalan način da budem u salonu, prvo gledam, a kasnije vježbam raditi. Ne tražim plaću niti bilo kakvu naknadu, samo tražim mogućnost da učim, a da npr. nekoj inspekciji koja može doći bude prihvatljivo da sam ja tamo. Je li to pravno uopće moguće?

 

Hvala unaprijed svakome tko ima neku ideju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a zašto ne sklopiti ugovor o naukovanju, neovisno o tome što se ne radi o srednjoškolcu kod obrtnika? Ili neki vid ugovora o poslovnoj suradnji, ugovora o djelu za tipa pomoćne poslove u salonu (problem kod takvih ugovora jest što se na isplaćenu naknadu/nagradu mora platiti porez)... zaista ne znam. ima li taj salon uopće dopuštenje naukovati osobu? (treba li neko odobrenje upravnog tijela?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Koliko mi je poznato tj. prema svim podacima koje sam uspjela naći, dozvolu za naukovanje imaju samo obrtnici koji primaju naučnike koji se obrazuju za obrtnička zanimanja, što bi značilo da primaju ili srednjoškolce ili odrasle koji se vanredno srednjoškolski obrazuju ili prekvalificiraju. Samim time prilično sam sigurna da nitko drugi ne može s nekime sklapati ugovor o naukovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija