Jump to content

invalidska mirovina i prof.rehabilitacija


Višnjap

Preporučene objave

i ja također tražim pomoc i savjet. Nakon saobraćajke koja je priznata kao ozljeda na radu na bolovanju sam vec 27mjeseci. U međuvremenu liječnik ob.medicine zatražio je vještečenje za invalidsku mirovinu. Vještačenje sam čekala 8mjeseci. Nakon 10mj iza pregleda dobila sam poziv za Centar za prof.rehabilitaciju. Da li mi netko moze reci iz iskustva koja su sad moja prava?Što moram učiniti jer sam još uvijek zaposlena na bolovanju? Svaka informacija dobro dođe jer nisam upučena u ništa.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu vam reci prema mojem iskustvu u Rijeci. Centar za prof reh postoji tek odnedavno, obicno vas pozivaju jer im je tako nalozeno od Zavoda za vjestacenje odnosno HZMO.

Oni za njih moraju napraviti nekakvu procjenu tj. donijeti nalaz i misljenje temwljem kojeg ce Zavod i HZMO dalje postupati.

Dakle u Ri je zo trajalo nekoliko dana po par sati i ispunjavali smo nesto tipa raznih osobnih podataka, spreme i sl.

Zatim smo imali psiholosku procjenu - profil (test) i razgovor s psihologicom, testiranje skolskih znanja (matrmatika i hrvatski na razini 6. raz. OŠ), radna i aocijalna anamneza itd. Bilo je jako dobro. U biti oni pokusavaju procijeniti u kojem ste stanju, sto bi mogli raditi, kako, da li ste motivirani, kako reagirate itd. Onda kontaktiraju i poslodavca da vide sto vi stvarno radite i kakva su ocekivanja, da li vas zele natrag, da li su spremni na prilagodbu itd.

Nakom toga oni su nam javili sto je njihovo misljenje i salju ga Zavodu za vjestacenje.

Nakon toga vas najcesce.u nekom roku od mj i pol od te procjene skidaju s bolovanja. Ne mora znaciti da ce i vas. Nakon toga dobila sam rjesenje HZMO i utvrdjena mi je djelomicna radna sposobnost i time sam oatvarila pravo na invalidsku, ali mogu raditi u prilagodjenim uvjetima. Sve ovisi kakvo je vase stanje.

Meni su u Centru bili jako susretljivi i jako sam zadovoljna, nije nista strasno i stvarno gledaju kako vam mogu najbolje pomoci da se vratite ako mozete.

Stvar je u tome da Zavod i HZMO mozda nece u potpunosti uvaziti njihovo misljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam za Zg, al u Ri su rekli da donesemo i na kraju da ne treba jer se u obzir uzima samo do dana kada je Zavod za vjestacenje primio predmet od doktora. Meni su uzeli s obzitom na sizuaciju, ali mislim da ipak nisu uopce uvazili jer bi vjerojatno malo drugacije rjesenje primila.

Vi uzmite pa lako cete uzeti natrag.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Osobno uvjetovani otkaz, moguce pravo na otpremninu, a i naknadu sa HZZ ako zadovoljavate kriterije. Evo upravo sam u toj situaciji. Koristim godisnji za 2016. i nakon toga cu dobiti otkaz. Isplatili su mi regres za godisnji. I dobit cu otpremninu, jer sam radila vise od 7 god kod njih.

Prijavit cu se na HZZ i ostvariti i to pravo na naknadu iducih 7-8 mjeseci.

Takodjer su mi priznali pravo na invalidsku mirovinu, ali jos nisam dobila izracun.

Kako ste prosli u Centru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavit cu se na HZZ i ostvariti i to pravo na naknadu iducih 7-8 mjeseci.

Takodjer su mi priznali pravo na invalidsku mirovinu, ali jos nisam dobila izracun.

Prva tri mjeseca 70% a ostalo vrijeme 35% od osnovice, ako ce vam invalidska mirovina biti veca od tih 35% ne vidim razlog da bi radje cucili na burzi za manje novaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim da mi netko pojasni ukoliko razumije...

Rješenjem HZMO priznat mi je djelomičan gubitak radne sposobnosti počev od 6.10.2016.

Dobila sam obavijest o pravomoćnosti tog rješenja (pravomoćno 25.11.2016.).

Bolovanje mi je (nakon 20 mjeseci) zatvoreno 31.10.2016. te su mi odobrili odmah korištenje godišnjeg odmora dok se ne vidi što će sa mnom.

Kada su dobili Rješenje HZMO (gore navedeno), utvrdili su da mi neće moći osigurati radno mjesto prema mojim trenutnim mogućnostima te su pripremili Rješenje o otkazu službe koja prestaje s posljednjim danom korištenja godišnjeg odmora - 13.12.2016.

HZMO je dakle u međuvremenu trebao donijeti rješenje u kojem bi bio prikazan izračun moje invalidske mirovine koju bih bila dobivala za vrijeme rada (uz koeficijent 0,5). Međutim, HZMO je tek jučer pristupio pisanju tog rješenja i u evidenciji vidio da mi je s 14.12.2016. otkazan radni odnos (osobno uvjetovani otkaz). Gospođa iz HZMO me danas nazvala i kaže da čim prije dostavim to Rješenje o otkazu službe i da će ona napraviti rješenje s obzirom da nisam u radnom odnosu.

Mene zanima imam li pravo na isplatu invalidske mirovine za razdoblje do otkaza budući da je u rješenju navedeno da mi pravo pripada od 6.10.2016.? Teoretski se moglo desiti da je gospođa imala malo više vremena i napisala to rješenje pred desetak dana ili npr. odmah po pravomoćnosti i pretpostavljam da bi mi bilo isplaćen iznos od 6.10. na dalje prema redoslijedu njihovih plaćanja. Budući da ona tada nije napisala rješenje, a sada ima saznanja da nisam više u radnom odnosu, kaže da mi neće biti ništa isplaćeno za to razdoblje nego tek kad im dostavim rješenje o otkazu pa onda po njihovom novom rješenju o izračunu, a za razdoblje nakon otkaza?

Da li je to moguće - da neću dobiti od kada mi pravo pripada? Čitajuć Zakon o mirovinskom osiguranju - čl. 59., uistinu nije navedena baš moja situacija - da je radni odnos nastavljen (bila sam na godišnjem), a onda otkazan... Problem je, kaže, u tome što mene nakon "vraćanja" na posao (zapravo nisam došla jer sam bila na godišnjem), nisu rasporedili na novo radno mjesto kako to taj članak nalaže i sad nema na temelju čega napraviti to novo rješenje. Pitam se, kako bi znala da ga je napisala ranije, dok mi nije bila otkazana služba? Nikada nisu pitali poslodavca da se očituje o mojem rasporedu niti išta slično. Samo je rekla kako ju poslodavac nije kontaktirao u vezi rješenja - a nije niti morao, nigdje to nisu tražili. Eto, molim pomoć ako je nekome jasan taj dio... HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je priznato pravo na invalidsku mirovinu uz djelomični gubitak radne sposobnosti, dakle tu mirovinu bih primala i kad radim i kad ne radim, ali kad radim se izračunava uz koeficijent 0,5, a kad ne radim, uz koeficijent 0,8. Da sam nastavila raditi, kako bih ju onda primala? Razmijete, mene zanima kako bi gospođa bila napisala rješenje da sam nastavila raditi ako je problem u tome što nisam raspoređena na neko mjesto. Jer ja zapravo, kad se razmišljalo da me zadrže, ostala bi bila na istom radnom mjestu, samo mi je dio vremena određen kao rad sa strankama (jer imam oštećenje vida), ostalo je bilo isto. Što je bilo i vidljivo u rješenju HZMO-a, a prema nalazu Zavoda za vještačenje i procjene Centra za prof. reh.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

evo i ja se javljam. 5,6 i 7.12. bila sam na testiranju u centru. Bilo je u jednom dijelu ponižavajuće. Testirali su me hrvatski,matematiku,psiho testiranje,ponovni lječnički, provjeravali kako se snalazim sa informatičkim pitanjem, razgovor sa soc.radnicom,rehabilitatorima.....Javili su mi se tek 23.01.2017. i obavjestili me da ću od HZMO, Tvrtkove dobiti na kućnu adresu rješenje za invalidnost koje je znatno oštećenje ali nije za mirovinu. Trenutno sam u fazi traženja odvjetnika jer kroz razgovor sa rehabilitatorom sam shvatila da moja firma nakon 31 godine staža nema adekvatno radno mjesto za mene i mislim da mi treba stručna pomoć. Ako netko ima takvih iskustava ili savjet dobro će mi doći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni iskustvo s Centrom nije bilo takvo, zapravo smo stalno bili u kontaktu i kasnije, zvali su me i ja njih i savjetovali me što mi je najbolje u odnosu s poslodavcem itd. Mislim da su napravili mnogo više nego što su trebali. Uputili me u sve što sam pitala - zakone, prava, opcije itd.

Što očekujete od stručne pomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gđa rehabilitator koja me kontaktirala je bila jako ljubazna i rekla da su mi odobrili drugi stupanj invaliditeta i svoje mišljenje prosljedili HZMOu te su kontaktirali poslodavca koji je rekao da trenutno nemaju mjesto za mene a ja sam na bolovanju zbog ozljede na radu. Zanima me dali mi mogu dati otkaz? koja imam prava? moja plaća je bila relativno dobra a sada ne mojom greškom imam mala primanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trenutno sam u fazi traženja odvjetnika jer kroz razgovor sa rehabilitatorom sam shvatila da moja firma nakon 31 godine staža nema adekvatno radno mjesto za mene i mislim da mi treba stručna pomoć. Ako netko ima takvih iskustava ili savjet dobro će mi doći

 

šta je sa naknadom štete ? tri godine zastara od završetka liječenja.

ko je kriv za prometnu nezgodu ? čije vozilo?

 

Ažurirano

 

Zanima me dali mi mogu dati otkaz? koja imam prava? moja plaća je bila relativno dobra a sada ne mojom greškom imam mala primanja

 

ako daš otkaz gubiš sva prava kod poslodavca, pravo na prijavu na HZZ.

osim prava na naknadu štete (ako nije prouzročena tvojo krivicom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac vam može dati otkaz. Osobno uvjetovani otkaz, tada imate prava na otpremninu i naknadu sa HZZ-a, ovisno o prosjeku place (čiste plaće 3 mj prije bolovanja) i godinama staža.

Sami nemojte dati otkaz.

Da li vi mislite da uz vaš invaliditet i poznavajući radnu okolinu, ima mogućnosti za vaš povratak? Sve u biti ovisi što će pisati u rješenju HZMO-a u kojem će biti navedeno za što ste sposobni budući vas vraćaju na posao.

 

Ažurirano

 

Htjela sam reći da iz ovoga što sam pročitala, poslodavac se izjasnio da nema mjesta na kojem možete raditi pa znači planira dati osobno uvjetovani otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ozljedu na radu ne znam, ali za otpremninu, jeste li gledala Pravilnik o radu? Obično je tamo definirana (koliko po godini staža i sl.). Jeste inače probali razgovarati s nekim kod poslodavca pa da vidite da li ipak ima mogućnosti da vas zadrže? Utvrdili su vam 2. stupanj pa bi vas poslodavac mogao upisati u očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom, imao moguće kakve poticaje itd.

Vama dakle neće priznati niti djelomičan gubitak radne sposobnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u 8mj će biti 3 godine i do tada ćemo pokrenuti parnicu za odštetu jer su se nagomilali zdravstveni problemi i nikako ih riješiti. krivac je vozač kamiona koji me nije vidio. neću ja dati otkaz to mi nije u interesu.

 

Ažurirano

 

liječenje još traje na žalost

 

dali je protiv vozača pokrenut sudski postupak ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

napokon došlo pravomoćno rješenje za invlidskumirovinu,djelomični gubitak radne sposobniosti 50%bolest, a 50%ozljed n radu. Poslodvac nudi prilgodjeno rado mjesto ali na žalost ne mogu to radti jer je 8 sati sjedenja a kod men je problem jer je 2puta donji dio kralježnice operiran. Poslodavac je za dogovor i nude osobno uvjetovani otkaz i otpremninu. Da li je to oke? Koja prva imam sa tim otkazom osm burze?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija