Jump to content
xontcom

Bračna stečevina - krediti

Preporučene objave

Supruga i ja smo u postupku sporazumne rastave braka i osim dogovora oko djece želimo se dogovoriti i oko podjele bračne stečevine.

 

Na žalost, naša bračna stečevina su krediti: jedan stambeni (na mene, još 10 god) i tri gotovinska (2 na mene - još 6 i 8 godi 1 na nju još 5 god.).

 

Zanima me da li je fer (meni je) da i dugove po tim kreditima podjelimo pola-pola jer su svi krediti korišteni za pokrivanje životnih potreba (kupnja i opremanje stana).

 

Hvala!

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Supruga i ja smo u postupku sporazumne rastave braka i osim dogovora oko djece želimo se dogovoriti i oko podjele bračne stečevine.

 

Na žalost, naša bračna stečevina su krediti: jedan stambeni (na mene, još 10 god) i tri gotovinska (2 na mene - još 6 i 8 godi 1 na nju još 5 god.).

 

Zanima me da li je fer (meni je) da i dugove po tim kreditima podjelimo pola-pola jer su svi krediti korišteni za pokrivanje životnih potreba (kupnja i opremanje stana).

 

Hvala!

 

Slažem se sa Vama, ako su krediti uzeti radi uvećanja vrijednosti bračne stečevine koja se, primjenom odrednica Obiteljskog zakona, dijeli 50-50, tada bi, kako i sami navodite, bilo fer da se isti, također, dijele na jednake djelove, no sve je to stvar Vašeg dogovora do kojeg, iskreno vjerujem, će doći sukladno Vašim navodima o dogovoru oko podjele bračne stečevine, što bi po meni i bilo najbolje za oboje da se ljudski dogovorite bez daljnjih sudskih troškova...

Sretno.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Mihac
   Prolazim identično ista iskustva kao i deseci tisuća očeva u Hrvatskoj, molim savjet.
   1. U braku sam višekratno zatekao bivšu suprugu u preljubu, radi djece je nisam prebio, izbacio iz kuće, niti počinio bilo kakvo nasilje.
   (očigledno sam pogriješio)

   2. Kod obiteljskog nasilja sa njene strane, koje je postajalo sve češće, verbalno, razbijanje po kući, vrištanje pred djecom, obratio sam se višekratno pismeno Centru za socijalnu skrb.
   ( Centar nije poduzeo ništa)

   3. Nakon ne poduzimanja radnji od Centra za socijalnu skrb, obratio sam se uredu za ljudska prava, pravobraniteljici za djecu i pučkom pravobranitelju.
   ( Odgovori su bili da se obratim Centru za socijalnu skrb, koji nije poduzeo ništa ili da pozovem policiju)

   4.  Pošto nisam mogao trpjeti da sada bivša razbija po kući, da uništava imovinu, da vrišti pred djecom, da od svoje plaće ne podmiruje režije i ne daje u kuću, pozvao sam Policiju.
   (Rezultat je bio da sam ja uvijek odveden u pritvor kao obiteljski nasilnik iako nisam počinio nasilje i iako je u kući bio video nadzor koji je evidentno dokazivao da sam nedužan i iako sam imao čak i tjelesne ozljede. sutkinje su me redovno osuđivale za obiteljsko nasilje koje nisam počinio. Ulagao sam izvanredne pravne lijekove i prilagao snimke video nadzora kao dokaz i liječničku dokumentaciju kao dokaz. Rezultat je bio uvijek identičan i da su mi se stavljale radnje nasilja na teret, a koje demantiraju dokaz.)

   5. Nakon takvih trajno poremećenih odnosa i uvida sa nepobitnim dokazima i desecima urudžbiranih predstavki državnim tijelima da sustav ne čini ništa u svrhu zaštite od nasilja od strane ženskog spola, pokrenuo sam brakorazvodnu parnicu.
   6. Na brakorazvodnoj parnici pred Općinskim sudom u Zagrebu, pozvan je Centar za socijalnu skrb koji nije učinio ništa, a sutkinja mi je zabranila otvaranje usta i odbila je sve moje svjedoke i sve moje dokaze.
   ( Rezultat presude je da je sutkinja presudila sljedeće, a to je da krediti sa kojima sam stekao dio bračne stečevine pripadaju meni na teret, a protivno OZ-u, da bivša ostaje živjeti u mojoj kući gdje nije prijavljena i koje ne spada pod bračnu stečevinu, a da ja moram plaćati uzdržavanje za dvoje djece, mada je tužena već višestruko isplaćena na ime uzdržavanja. Uložio sam žalbu i žalba je odbijena)

   7. Pokrenuo sam parnicu za solidarno potraživanje dugova na ime kredita sa kojima je stjecana bračna stečevina.
   ( rezultat je da sutkinja u Općinskom sudu poziva pravosudnu policiju i prije nego li sam došao u sudnicu i iako me nikad nije vidjela, niti ima i jednog slova u tužbi sa kojime bi se moglo nagovijestiti bilo što da treba zaštitu od policije, a sve dokaze odbacuje)

   8. pokrenuo sam tužbu za isplatu radi osobnog automobila kojega sam isplaćivao nakon razvoda braka i kojega je tužena zadržala, kasnije razbila i prodala.
   ( rezultat je bio presuda da je to imovina tužene, mada sam priložio račune da sam ja platio osobno vozilo i digao ga na kredit prije razvoda braka, a isplatio ga nakon razvoda.)

   9. Iako u presudi stoji da imam pravo održavati odnose sa djecom, bivša mi brani sve odnose, djeca me ne kontaktiraju godinama, ne mogu u svoju imovinu jer mi bivša prijeti policijom, ne plaća račune koji glase na moje ime, meni dolaze ovrhe na FINA-u za neplaćene račune.

   10. Saznajem da imam pravo na paušalnu naknadu za stanovanje za roditelja koji ne živi u zajedničkom domu, ja kao podstanar koji sam morao napustiti svoju kuću koja nije bračna stečevina i u kojoj bivša živi neprijavljeno i ne plaća račune, podižem tužbu i rezultat je isti. Sutkinja poziva pravosudnu policiju iako me nikad nije vidjela, ne dozvoljava otvaranje usta, ne priznaje dokaze niti račune da plaćam stan, a tvrdi da bivša ima pravo stanovati u mojoj kući, mada je Obiteljski zakon vrlo jasan, kao i to da ta kuća nije bračna stečevina.

   11. Nakon svih nedaća, nemam kontakata sa djecom, ne znam u kakvom mi je stanju kuća, ovršen sam preko 5 godina i kao invalid u invalidskim kolicima i podstanar, saznajem da mi je jedno dijete zaposleno i mada su prestali svi uvjeti za plaćanje alimentacije nakon završetka školovanja, punoljetnosti i zaposlenja djeteta, podižem tužbu za povrat uzdržavanja za godinu dana nakon prestanka uvjeta po presudi brakorazvodne parnice.
   ( Rezultat presude koju sam dobio jučer, je da se tužba odbija jer sam trebao tužiti punoljetno dijete, a ne majku koja je kao skrbnik primala novac na svoj račun iako je dijete zaposleno iako je punoljetno, iako je majka znala da su prestali svi uvjeti za uzdržavanje i trebala je povući ovrhu sa FINA-e)

   Dakle, zaključio sam da ja samo služim kao nepresušni bankomat, a djeca kao kreditne kartice bez limita. Što da radim dalje?

   Hvala
  • objavio Kockakvadrat
   Imam jedno pitanje vezano za kupnju nekretnine. Naime, uskoro idem u banku dići stambeni kredit. Naravno, kuća treba određenu adaptaciju za koju ja nemam novčanih sredstava dovoljno. Ono što želim jest, u dogovoru s prodavačem naravno, da stavi kupoprodajnu cijenu npr 40.000E, te da međusobno potpišemo ugovor/e kod bilježnika i odvjetnika da bi mi, nakon što mu banka isplati novce, vratio u gotovini npr. 10.000E (jer je zapravo usmena dogovorena cijena nekretnine 30.000E) na ruke da imam za potrebnu adaptaciju. 
   Ono što me zanima jest koliko je to sigurno i kako se najbolje osigurati, pogotovo pravno, od toga ako mi prodavatelj ne želi isplatiti svotu na ruke nakon što mu banka isplati novce? Što je najbolje napraviti, kako se najbolje osigurati? Kakve dokumente napisati i kod koga? 
   Unaprijed hvala! 
  • objavio tona844
   Poštovani,
   Imam otvoren zaštićeni račun na koji mi poslodavac isplaćuje plaću i tekući s kojeg se namiruje Fina. Uz to imam kredit koji se redovno naplaćuje na način da ga isplaćuje poslodavac. Prošli poslodavac je vršio isplatu tako da je 2/3 isplaćivao na zaštićeni račun, od 1/3 je radi administrativne zabrane (preskočena rata) prvo podmirivao kredit, a ostatak sredstava od 1/3 uplaćivao na Finu. 
   Pri zapošljavanju kod novog poslodavca mi je rečeno da to više zakonski nije moguće. Molim Vas informaciju dali je to istina i daljnje upute i Zakonske smjernice na koje se mogu pozvati pri rješavanju problema.
   Unaprijed zahvaljujem.
  • objavio Shifter
   Pozdrav forum kolegama!
   Zanima me sljedeće: da li je moguće darivati pola nekretnine koja ima teretovnicu banke zbog stambenog kredita?
   Ukratko ja sam vlasnik kuće i putem stambenog kredita sam kupio istu, te sam u dogovoru sa roditeljima došli do zaključka da bi moj stambeni kredit plaćali pola-pola, s time da nakon isplate kredita bi ja i moja majka ili otac dijelili vlasništvo te nekretnine. 
   Sada me zanima kako je to izvedivo. Bio sam kod javnog bilježnika gdje smo to htjeli riješiti putem darovnog ugovora ali je problem šta trebamo tražiti dozvolu od banke da se taj ugovor realizira. U banci su nam rekli da je to nemoguće dokle god je hipoteka na kući da se darivanje može jedino realizirati nakon isplate kredita i brisanje teretovnice.
   Da li postoji još neki način da se napravi nekakav ugovor di će se ovjeriti kod javnog bilježnika da su moji roditelji obavezni plaćati mi pola anuiteta kredita, te nakon isplate cijelokupnog kredita da im pripadne polovica nekretnine?
   Ako netko ima primjer sličnog ugovora ili u kratkim crtama da mi objasni kako sastaviti takav ugovor bio bi jako zahvalan.
   Isprike na dugome postu i unaprijed zahvaljujem !
    
   Lijepi pozdrav!
  • objavio hrvoje0707
   Poštovani,
   Trebao bih informaciju kakva je procedura kod zamjene nekretnine.
   Situacija je da bi ja svoj stan od 55 kvadrata zamijenio sa stanom od 120 kvadrata.
   S time da vlasnik stana od 120 kvadrata ima kredit i hipoteku na stanu od oko 60k Eura, moj stan od 55 kvadrata nema tereta na sebi.
   Kredit vlasnika stana od 120 kvadrata je u Zagrebačkoj banci, za čiju otplatu bi ja trebao dignut kredit.
    
   Pitao sam u Erste banci u kojoj imam najpovoljniji kredit zbog posla, gdje su mi rekli da se treba odraditi kupnja i prodaja s obje strane. i da MORA doći do transfera novca, s obje strane.
   Što bi značilo da ja moram dignut kredit od 110k Eura i uplatiti na račun drugog vlasnika koji bi onda zatvorio svoj kredit, te meni uplati 50k Eura za moj stan.
   Što je vrlo skupo kada pogledamo i uvjete kredita te veličine i troškove javnog bilježnika.
    
   Na razgovor idem u Zagrebačku banku čiji sam klijent (primam plaću).
   Ali bih htio s pravne strane znati što sve trebam i da li je to stvarno tako.
    
   Hvala.
   Srdačan pozdrav,
   Hrvoje
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...