Jump to content

Nasljeđivanje invalidske mirovine


Klapna

Preporučene objave

Ovako, za pokojnu mamu je sada u 11. mj. došlo rješenje HZMO prema kojem joj je zbog bolesti nastao 100% potpuni gubitak radne sposobnosti, te joj se od 3. mj. 2015 priznaje invalidska mirovina (50 god. života, mirovinski staž s invalidskim ukupno 14 god. 6 mj.). Kako je preminula u 2 mj. 2016 "isplata ove mirovine pripada nasljednicima temeljem propisa o nasljeđivanju"

 

Međutim kako nije imala nikakvih nekretnina na sebi nije bilo nikakvog ostavinskog postupka. Kako bi se sad mirovina trebala nasljediti?

 

Malo sam gledao i prema ovome iz HZMO bi tata kao udovac imao pravo na obiteljsku mirovinu (54 god., nekih 17 god. staža, nezaposlen trenutno, ali će vjv uskoro dobiti posao)? Ja i sestra smo punoljetni, ne udovoljavamo ničemu iz linka koliko sam shvatio, niti bi išta osporavali za oca.

 

Dali se sad mora pokretati ostavinska ili je potrebno podnijeti samo ovaj neki zahtjev što se spominje u linku

 

OSTVARIVANJE PRAVA

Član obitelji ima pravo na obiteljsku mirovinu od dana kada su ispunjeni uvjeti propisani za stjecanje prava na mirovinu ako je zahtjev za ostvarivanje prava podnesen u roku od šest mjeseci od dana ispunjenja uvjeta. Ako je zahtjev podnesen nakon isteka roka od šest mjeseci od dana ispunjenja uvjeta, član obitelji ima pravo na obiteljsku mirovinu od prvoga dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag.

Iznimno, u slučaju smrti korisnika mirovine pravo na obiteljsku mirovinu može se steći najranije od prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je korisnik mirovine umro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ispunio sam neki obrazac i matičar je poslao zahtjev sudu. Uskoro će ostavinska, pa me zanima dali rodni list sa e-građani ima snagu orginala ili ovjerene kopije? Ipak ima onaj jednistveni elektronski kod...

 

Inače otac ima pravo na mirovinu i taj zahtjev je isto podnesen prije cca mjesec dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija