Jump to content

kaznena prijava-prijetnje


Tin123

Preporučene objave

Poštovani,

Imam sljedeću situaciju....

U mjesecu lipnju prijavio sam jednu osobu da mi se prijetila, ustvari na pješačkom prijelazu iz auta mi je rekla "riješiti ću te života". Otišao sam to na policiju prijaviti. U policiji je bio policajac koji je to sve zapisao na običan papir i rekao da će on to predati na ODO i da ja ne moram ništa potpisati. S obzirom da mi ništa nije stizalo vezano za prijavu, u kolovozu idem na policiju dignuti potvrdu da sam prijavio prijetnju. Potvrdu čekam tri sata u policiji da bi kad sam je dobio vidio da je moj iskaz promijenjen odnosno umjesto riječi "riješiti ću te života", napisano je "riješiti ću te" i krivi datum prijave. Kako sam taj dan čekao tri sata za taj papir odlazim kući i drugi dan se ponovno vraćam da prijavim nepravilnosti. Primaju me dva policajca i nude mi da podnesem novu prijavu, odnosno da postojeću nadopunim, ali ja to ne želim nego tražim da se vidi koji je policajac prvi put od mene uzimao iskaz i gdje je ta njegova bilješka koju je vodio. S obzirom da me prijavljena osoba i dalje psihički maltretira odnosno kad god prođe kraj mene autom izbulji se u mene, nešto mrmlja u autu, kad idem pješice gleda za mnom dok god sam mu u videokreugu (to se događa svakodnevno jer živimo u maloj sredini). Policajci mi prave Zapisnik i u njemu upisuju te prijetnje koje se događaju svakodnevno i upisuju da tražim da se nađe bilješka koju je policajac u mjesecu lipnju zapisao sa mnom skupa pred mojim očima. To potpisujem.

U rujnu dobivam poziv na ispitivanje na ODO i prije par dana stiže mi Rješenje od ODO da je moja kaznena prijava odbačena.

Svi argumeni navedeni u Rješenju su netočni, primjer u Rješenju za istu situaciju stoje tri različite stvari:

1. bio sam u jednom ugostiteljskom objektu i pozvao sam osobu x za šank da razgovaramo, to se dogilo u veljači - moja izjava i istinita,

2. svjedok - da sam u mjesecu lipnju bio u ugosteljskom objektu i da sam razgovarao sa osobom x,

3. svjedok - da sam u mjesecu lipnju bio u ugosteljskom objektu i da uopće nisam razgovarao s osobom x.

Znači kaznena prijava mi je odbačena sa netočnim argumentima, odnosno u Rješenju za istu situaciju pišu tri situacije, a da ne nabrajam dalje.

Na kraju Rješenja mi stoji da mogu preuzeti kazneni progon protiv osobe x, ali ne vidim smisao preuzimanja progona ako ponovno idem preko istog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nećeš ići preko istog suda jer ovo do suda nije niti došlo, s obzirom da je Do odbacilo prijavu.

 

Po meni, ništa od ovog što si napisao nije kazneno djelo prijetnje i mislim da ti se ne isplati podnositi privatnu tužbu na kaznenom sudu jer će ti ju odbaciti.

 

Međutim, možda ima elemenata za neku privatnu tužbu (za njih su uvjeti puno blaži i širi, tako da obuhvaćaju više situacija), ali za to pričeka nekog tko je tu potkovaniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DORH prijetnje vrlo često odbacuje, poradi razloga nedovoljne konkretnosti i općenite zatrpanosti poslom.

 

Riječi "riješiti ću te života", po meni, ipak jesu dovoljno konkretizirane, ali je pitanje što je točno ta osoba rekla u svom iskazu kroz obavijesni razgovor. Vrlo često, ukoliko među involiviranim subjektima postoji nekakav prijašnji (dugotrajniji) sukob, prijava se gleda kao čin retalijacije odnosno neke osvete i zato se vrlo često odbacuje.

 

Ostaje mogućnost preuzimanja progona, ali pripazite na vrlo kratak rok za to (8 dana od dostave rješenja o odbačaju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliki bi bili troškovi privavatnog progona?

 

To je nezahvalno prognozirati budući je svaki odvjetnik svijet za sebe. Tarifu pogledajte ovdje, a za vaš slučaj relevantne su odredbe Tbr. 1. i 4.

 

Kakva mi kazna može doći ako ne preuzmem privatni progon a ta me osoba prijavi za lažno prijavljivanje kaznenog djela?

 

To se neće desiti, jer za to djelo mora biti ostvarena izravna namjera na vašoj strani, a ona je u ovom slučaju praktički nedokaziva.

 

Moje stajalište je da nema smisla preuzimati privatni progon jer smo mala sredina i ishod koje će u konačnici biti već znam.

 

Imat ćete pravo na žalbu protiv presude Općinskog suda, a ako ovaj vaš "rival" ima utjecaja i na Županijskom sudu, a onda svaka mu čast. Ljudi prečesto precjenjuju "utjecaj" koji drugi navodno imaju.

 

Moja sugestija je porazgovarati s odvjetnikom i vidjeti ima li ili ne smisla preuzimati progon, jedino on vam može, nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju, posebice rješenje o odbačaju kaznene prijave, reći dal se vrijedi boriti ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li mi objasniti što se misli pod izravnom namjerom?

Što se tiče mišljenja odvjetnika imam dva mišljenja. Odvjetnik iz mjesta mi kaže da nema smisla preuzimati privatni progon jer zna s kakvim ljudima imam posla i u Riješenju koje sam dobio ima dosta argumenata koji nisu točni ali Rješenje je formirano tako da je naveden čak i policajac koji je od mene uzimao prvu izjavu odnosno iskaz kao svjedok i da je gledao nadzornu kameru mjesta gdje se prijetnja dogodila bez obzira što mjesto prijetnje uopće nije pokriveno kamerom jer je na suprotnoj strani ceste, dok mi odvjetnik iz Rijeke predlaže privatni progon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izravna namjera znači da ste potpuno svjesno, znajući da tu nema nikakva kaznena djela, svejedno prijavili drugu osobu za kazneno djelo. Obzirom pokriće u riječima imate, nema šanse da ste počinili kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

 

A video nadzor, u pravilu, nema audio snimanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ovo mi stoji u Rješenju po kojem je moja kaznena prijava odbačena:

 

"Cijenim nespornim da su dana xy oko podneva okrivljeni AB i oštećeni CD zatekli u ulici u gradu G u blizini prodavaonice Konzuma i to na način da se AB provezao svojim vozilom dok je CD pješačio. Međutim, navodi oštećenog CD da mu je AB, nakon što je usporio vozilo, kroz otvoreni prozor prijetećim tonom rekao "riješiti ću te života" nisu potvrđeni iskazom svjedoka EF (policajca koji je uzimao iskaz od mene odnosno kojem sam prijavio prijetnju). Naime, EF je kao policijski službenik pregledao snimku nadzorne kamere koja je postavljena iznad prodavaonice Konzuma te je utvrdio da na mijestu kojeg opisuje CD nije zabilježen njihov kontakt, a isto je naveo i okrivljeni AB tijekom iznošenja obrane."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kamera koja se navodi u Rješenju gleda pličnik ispred prodavaonice Konzuma odnosno gleda ulazna vrata prodavaonice i pločnik ispred prodavaonice.

Prijetnja koja mi je upućena bila je dok sam se nalazio na suprotnoj strani ceste odnosno preko prodavaonice Konzuma,a kamera uopće ne vidi taj dio kolnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da budem iskren, zamjeniku DO-a se najvjerojatnije neda "natezati" s ovom prijetnjom (obično i jeste tako), niti si je dao truda da razjasni sve te činjenice koje vi spominjete i zato je lakonski zaključio - nema kaznenog djela, budući je, prema njemu, vaš iskaz manjkav, nevjerodostojan i proturječan ostalim izvidima kaznenog djela.

 

Šta je, tu je, prijava je odbačena, vi progon niste preuzeli i tu priča završava. Za lažno prijavljivanje nemojte imati straha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Imam sljedeću situaciju....

U mjesecu lipnju prijavio sam jednu osobu da mi se prijetila, ustvari na pješačkom prijelazu iz auta mi je rekla "riješiti ću te života".

Zbog čega se vama ta osoba uopće prijeti. Nije vrag da baš iz čistog mira netko nekome stalno prijeti i to riječima kojima bi čovjek komu je prijetnja takvog sadržaja upućena, mogao reagirati vrlo nasilno.

Pretpostavljam da su vas i policajci i DO to isto pitali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pa ovo je smiješno, pod uvjetom da je sve ono što ste ovdje navodili istina.

 

Na ispitivanju niječite ikakvu namjeru lažnog prijavljivanja odnosno držite se onoga što ste i ovdje navodili, da ste u dobroj vjeri prijavili sumnju u prijetnju, a poradi riječi koje vam je druga strana izrekla.

 

Moram priznati da mi nije jasno zašto se ovo ide procesuirati, a lažne i ciljane kaznene prijave za daleko ozbiljnija djela, npr. u brakorazvodnim parnicama za spolno zlostavljanje djeteta ili bračnog druga ili pak nasilje, tamo se ne procesuira.

 

Ovo je apsurd, ako će doći do optuženja na kraju i ako je istina ono što ste navodili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sam i pretpostavljala, danas mi je stiglo od ODO za lažno prijavljivanje.

 

Pretpostavljam da nakon ovakvog razvoja događaja i sama naslućujete da osoba koju ste prijavili vjerojatno ima nekakve 'veze'. Ili je već otprije dobro poznata i policiji i pravosuđu da se ne žele s tim kvačiti nego joj 'idu niz dlaku'.

 

 

Samo bih dodao, kao uputu svima - kod ovakvih prijava u samom startu izbjegavajte davati izjave na zapisnik u policiji.

Mnogo bolje je da sami sastavite prijavu, detaljno opišete sve događaje i kada su se točno dogodili. Ako navodite svjedoka, bilo bi dobro da znate da je spreman svjedočiti što se točno dogodilo. Većina svjedoka svjedoči neodređeno - da se ne sjećaju, nisu dobro vidjeli, vidjeli su i čuli da se svađate ali ne znaju tko je započeo i tko je što govorio, itd.

Još bolje bi bilo da se konzultirate s nekim tko razumije pravo, da vas uputi koje su činjenice važne, da se u prijavi navede i da 'su time počinjena kaznena djela iz čl. xx st2. i članka yy st 3. KZ. Tako odajete dojam osobe koja ili sama poznaje pravo i znade se izboriti za svoja prava, ili je angažirala drugu osobu koja će to za nju učiniti.

Takvu izjavu urudžbirate na način da vam na vaš primjerak potvrde primitak.

Jamčim vam da se takva prijava prihvaća sa više respekta i istražuje mnogo ozbiljnije, a vjerojatnost izvrtanja činjenica i navoda su puno manje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koju sam prijavila iza sebe ima niz kaznenih djela i poznata je policiji otprije po tome, ali ima jaku vezu i u policiju i sudstvu.

 

Da sada ponovno idem raditi tu prijavu napravila bi ju na način kako ste naveli jer kod nas u policiji formiraju prijavu na način koji njima odgovara, u mom slučaju izostavili su jednu riječ umjesto "riješiti ću te života" kako sam prijavila na potvrdi od policije mi je stajalo "riještit ću te".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali trebam uzeti odvjetnika da bude nazočan ispitivanju?

 

Neće škoditi, a uostalom, to je i vaše pravo.

 

Ako dođe do osude kakvu kaznu mogu očekivati?

 

Ako se radi o prvom kaznenom djelu - uvjetna osuda.

 

Ali, ostajem pri ranije napisanom - prema vašim riječima, ja ovdje ne vidim elemente prijavljenog kaznenog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dobar dan... da se javim...

Bila sam na prvom ispitivanju vezano za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

 

Angažirala sam odvjetnicu, a dan prije sam poslikala kameru ispred prodavaonice Konzuma da se vidi kamo je usmjerena, poslikala sam mijesto gdje sam ja stajala skupa sa pordavaonicom Konzum i čak sam zamolila djelatnicu Konzuma ako smijem poslikati ekran na računalu odnosno sa računala poslikati sliku koji prostor kamera pokriva. Ovdje sam dodala da ne kužim kako je policajac mogao nešto zaključiti iz videonadzora na kojem to uopće nije vidljivo.

Te sam slike ponijela na ODO i kad je to vidila zamjenica državne odvjetnice iskomentirala je da ne zna što će sa ovim slučajem.

 

Sada čekam što ću dalje dobiti od ODO.

Kad sam odvjetnici objasnila ona mi kaže da trebamo podignuti i kaznenu prijavu protiv policajca.

Koje je Vaše mišljenje o svemu ovome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ovakav predmet dođe na sud, prema ovdje iznesenim podacima - smatram da će 99,99% biti oslobađajuća presuda, a to je nešto što DO najviše mrzi jer im kvari statistiku.

 

Glede sugestije odvjetnice, ne znam točne detalje kao ni na čemu ona temelji eventualnu prijavu protiv policajca, jer na kraju krajeva - nije policajac odbacio vašu kaznenu prijavu. Jedino ako vas je osobno prijavio za lažno prijavljivanje što bi moglo ići u prilog onog što ste mi rekli.

 

U tom slučaju možda ne bi bilo loše da i sam osjeti kako je to kada se zloupotrebljava sustav, pa onda neka se vadi kako zna i umije. Nek mu tu "poznanstva" pomognu, ako misli da mogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man hvala ti na odgovoru.

 

Odvjetnica bi protiv policajca podigla kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza, odnosno tvrdnje da se prijetnja uopće nije dodila, a to je on vidio na videonadzoru, a na videonadzoru ustvari uopće nije vidljivo nije mijesto gdje se dogodila prijetnja.

I baš je to rekla što ste Vi i napisali, da malo i on osijeti. Ali to otom potom, nisam ja za prijavljivanje nikakog niti bi nekom radno mijesto ugrožavala. Ja osobno vjerujem da je policajac povezan sa tipom što je meni izrekao prijetnju, ali vjerujem da će mu to doći na naplatu od nekog drugog. Ustvari većina policijske postaje u našem gradu povezana je s tim društvom, mišljenja sam da će kroz kratko vrijeme to sve izaći na vidjelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnica bi protiv policajca podigla kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza, odnosno tvrdnje da se prijetnja uopće nije dodila, a to je on vidio na videonadzoru, a na videonadzoru ustvari uopće nije vidljivo nije mijesto gdje se dogodila prijetnja.

 

Ali, ukoliko ta izjava nije dana na sudu ili u formi dokazne radnje u prethodnom kaznenom postupku, ne bi se ni radilo o spomenutom kaznenom djelu.

 

Ostaje doduše, onaj psihološki moment.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja i moj suprug imamo rociste za rastavu za tjedan dana.Ne zivimo 3 mjeseca zajedno,nemamo zajednicke djece,ja imam cetverogodisnju curicu i nemamo zajednicke imovine.A on je ulozio 45 ooo kn u kupaonu i strehu na terasi,i te novce potrazuje od mene,a ja nemam nikakve imovine i radim na pola radnog vremena.Prijeti mi vec 3 mjeseca da ce objelodaniti neke stvari o nama pred mojim ocem i bivsim muzom.Ne zeli mi dati rastavu dok ne dobije novac i kaze da ce mi natovariti socijal na ledja,da sam psihicki bolesnik i da se nisam u stanju brinuti o djetetu.A dijete nije njegovo,a ja cu postati bolesnik od njegovih poruka i prijetnji.Molim vas hitno za pomoc,sta da radim.Je li to slucaj za policiju,cuvam sve poruke.Uplasena sam i ocajna.A to sta je ulozio ,ulozio je u kucu mojih roditelj gdje smo i zivjeli.A u braku smo bili 10 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Bila sam na pozvana na ispitivanje nakon podnošenja kaznene prijave i sada s obzirom da je moja prijava odbačena, a nisam preuzela privatni progon protive mene je podignuta prijava za lažno prijavljivanje kaznenog djela i za davanje lažnog iskaza (ne znam jesam li dobro skužila što me pitate).

 

Najprije sam se oko svega jako sekirala, a sada mi je postalo i zabavno.

Da napišem i za policajca... policajac je u mom slučaju ispitan kao svjedok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila sam na pozvana na ispitivanje nakon podnošenja kaznene prijave i sada s obzirom da je moja prijava odbačena, a nisam preuzela privatni progon protive mene je podignuta prijava za lažno prijavljivanje kaznenog djela i za davanje lažnog iskaza (ne znam jesam li dobro skužila što me pitate).

 

Jasan mi je ovaj dio sa lažnim prijavljivanjem kaznenog djela, ali iz čega izvlače zaključak da ste dali lažan iskaz? I gdje, u kojem postupku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadodala bi još da je ta osoba (poznata je u gradu kao utjerivač dugova za kamatare, ima niz svakavih kaznenih prijava u dosjeu) i dalje mene psihički malterira i straši me na način kad se sretnemo bulji za mnom i prijeteći me gleda, nešto mrmlja, prije par dana bila sam sa djetetom u trgovini odjedanput se pojavio on i cijelo vrijeme pratio gdje smo dok god nismo napustili trgovinu, uglavnom ne osijećam se dobro pri susretu s tom osobom.

Ne zanam kome se po tu obratiti, više nemama povjerenja niti u policiju niti ODO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valjda su zaključili s obzirom na odbačaj kaznene prijave.

 

Ali ne mogu vas teretiti i za jedno i za drugo za isti incident. Lažno prijavljivanje je jedno, a davanje lažnog iskaza drugo.

 

Meni ovo djeluje vrlo neozbiljno, barem prema podacima koje ste iznijela ovdje.

 

Što bi po Vama ovdje bilo najpametnije?

Optužnicu će sigurno potvrditi tako da sam se dogovorila s odvjetnicom da nećemo niti pisati odgovor na Optužnicu pa ćemo na sudu iznositi obranu.

 

Ja bih na vašem mjestu pisao odgovor, tim više jer vas na optužno vijeće neće zvati. U odgovoru bih isticao sve ono što smo već napomenuli.

 

Glede ovog praćenja, kako ODO očito ima svoj "film" u kojem ste vi negativac, obratio bih se ŽDO-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neke stvari su sada mnogo jasnije.

 

Glede terećenja za dva kaznena djela (lažna prijava i davanje lažnog iskaza) - sukladno našoj teoriji, ispada da je moguć stjecaj takvih kaznenih djela, iako da budem iskren, niti sam čuo za takvu osudu niti osobno taj stjecaj smatram mogućim, već prividnim, jer ispada da vas se dvaput tereti za isto. Jedina je razlika u formi - jedno je kaznena prijava, a drugo iskaz dan pred DO-om ili sudom. Ali, sadržajno govoreći, tu se faktički radi o istoj stvari, neovisno što sadržaj kaznene prijave nema "status" iskaza.

 

No, to je više teorija koja vama sigurno nije ni bitna obzirom poričete oba djela, iako smatram da bi za suca mogla biti zanimljiva.

 

Glede samog postupka, smatram ključnim par stvari - prvo, je li izuzeta snimka sa nadzorne kamere?

 

Posljedično, je li policajac doista izvršio uvid u tu snimku te je li sastavio zapisnik o izvršenom uvidu, jer koliko je meni poznato, to se kod ovakvih slučajeva u pravilu ne radi, jer prijetnja je 99% audio manifestirana, rijetko tko prijeti gestama, dakle vizualnim putem (primjerice prijelaz ruke preko grkljana ili simulacija pucnja pištoljem u vašem smjeru). Ako svega toga nema, ostaje samo riječ policajca koja bi trebala biti a priori točna? Ne bih se baš složio, jer to je put u arbitrarnost i moguće fabriciranje predmeta.

 

Ono što želim reći, što je policajac mislio da će na snimci vidjeti, ako snima samo video zapis (ili snima možda i audio?)? Koju osobu (imenom i prezimenom) u prodavaonici je zatražio da mu omogući uvid u snimku?

 

Ovo nažalost baca dosta veliku sumnju na njega iz konteksta vaših navoda koje spominjete i utjecaju čovjeka koji vam je prijetio. Sad mi je jasno na što je vaša odvjetnica mislila kada vam je dala onu sugestiju vezano za nj.

 

Druga stvar - točna lokacija gdje ste se nalazila u trenutku prijetnje, je li ona doista pokrivena kamerom i može li se tom kamerom doista vidjeti sve ovo što je policajac zapazio, pogotovo detalji zatvorena prozora na automobilu i vaš smiješak na licu? Je li doista riječ o tako kvalitetnoj i široko-kutnoj kameri? Dakle, da čak pokriva i jednu cijelu traku prometnice?

 

Nadalje, vidim da prijavljena osoba navodi da ste bila pokraj kioska na pločniku, što ste vi navela, gdje ste točno bila (bilo u prijavi bilo u iskazu)? Što je policajac naveo, gdje vas je on točno vidio na kameri? To sve treba detaljno razjasniti i utvrditi, jer o tome zavisi je li ono što je policajac naveo u svom iskazu istinito ili nije (ako nema snimke, a najvjerojatnije je nema).

 

I na ovim detaljima će se "lomiti" vaša osuda ili oslobođenje.

 

I na kraju ću reći nešto na što ćete se možda i uvrijediti, ali ja polazim od toga da je ono što korisnik ovdje piše istinito i da se tako desilo u stvarnosti, stoga, ako ste mi lagali, u biti ste lagali sebi samoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man hvala puno na detaljnom odgovoru!

 

Glede terećenja za dva kaznena djela (lažna prijava i davanje lažnog iskaza) - sukladno našoj teoriji, ispada da je moguć stjecaj takvih kaznenih djela, iako da budem iskren, niti sam čuo za takvu osudu niti osobno taj stjecaj smatram mogućim, već prividnim, jer ispada da vas se dvaput tereti za isto. Jedina je razlika u formi - jedno je kaznena prijava, a drugo iskaz dan pred DO-om ili sudom. Ali, sadržajno govoreći, tu se faktički radi o istoj stvari, neovisno što sadržaj kaznene prijave nema "status" iskaza.

 

Ovdje sam mišljenja kao i Vi, ovo je ustvari jedna stvar i po meni je besmisleno.

 

Glede samog postupka, smatram ključnim par stvari - prvo, je li izuzeta snimka sa nadzorne kamere?

 

Snimka nadzorne kamere nije izuzeta iz razloga što se snimka kamere može gledati 21 dan unatrag, a ODO tražilo je snimku u listopadu 2016.

 

Posljedično, je li policajac doista izvršio uvid u tu snimku te je li sastavio zapisnik o izvršenom uvidu, jer koliko je meni poznato, to se kod ovakvih slučajeva u pravilu ne radi, jer prijetnja je 99% audio manifestirana, rijetko tko prijeti gestama, dakle vizualnim putem (primjerice prijelaz ruke preko grkljana ili simulacija pucnja pištoljem u vašem smjeru). Ako svega toga nema, ostaje samo riječ policajca koja bi trebala biti a priori točna? Ne bih se baš složio, jer to je put u arbitrarnost i moguće fabriciranje predmeta.

 

Policajac je sa kolegicom izvršio uvid u snimku, što se tiče zapisnika mislim da ga nije sastavljao jer se ne nalazi kao dokument u mom spisu i zaključio po svom mišljenju s obzirom da snimka ne pokriva uopće dio kolnika gdje se prijetnja dogodila odnosno ne pokriva kolnik preko puta ceste. Snimka kamere pokriva dio kolnika ispred prodavaonice Konzum i i dio ceste ispred prodavaonice odnosno polovicu ceste (do bijele crte) i jako mali "ćošak" suprotne strane ceste kojem se kretala osoba koja mi prijetila.

Mislim da sam već kroz odgovore navela da je isti policajac od mene uzeo iskaz, promijenio ga, radio izvidne radnje što se tiču moje prijave, obavljao obavijesni razgovor sa prijavljenom osobom, radi pregled vozila prijavljene osobe, pregledava snimku kamere i donosi zaključak po svom vlastitom nahođenju.

 

Ono što želim reći, što je policajac mislio da će na snimci vidjeti, ako snima samo video zapis (ili snima možda i audio?)? Koju osobu (imenom i prezimenom) u prodavaonici je zatražio da mu omogući uvid u snimku?

 

Kamera ima video snimanje,a nema audio kako ste i pretpostavljali.

Policajac je pregled snimka kamere tražio usmeno voditelja smjene, bez ikakvog pisanog naloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Druga stvar - točna lokacija gdje ste se nalazila u trenutku prijetnje, je li ona doista pokrivena kamerom i može li se tom kamerom doista vidjeti sve ovo što je policajac zapazio, pogotovo detalji zatvorena prozora na automobilu i vaš smiješak na licu? Je li doista riječ o tako kvalitetnoj i široko-kutnoj kameri? Dakle, da čak pokriva i jednu cijelu traku prometnice?

 

Kako sam već napisala, mjesto gdje sam se nalazila u trenutku prijetnje nije pokriveno kamerom. Detalji poput zatvorenog prozora i mog smiješka na licu nisu vidljivi sa kamere.

Što se tiče zatvorenog prozora nemoguće je vidjeti sa kamere jeli prozor bio otvoren ili zatvoren jer kamera pokriva sam "ćošak" suprotne strane ceste, a vozilo se kretalo upravo tom stranom i prozor se nalazio do mene tako da je to nemoguće vidjeti.

Što se tiče smiješka na licu, sjećam se kad sam prešla cestu da sam stala ispred prodavaonice Konzuma i zvala odvjetnika da se konzultiram s njim vezano za situaciju koja mi se dogodila, smiješak sigurno nije bio nego iznenađenost i prestrašenost. S obzirom da je obe situacije nemoguće vidjeti na kameri može se zaključiti da je policajac sam donesao zaključak.

 

Nadalje, vidim da prijavljena osoba navodi da ste bila pokraj kioska na pločniku, što ste vi navela, gdje ste točno bila (bilo u prijavi bilo u iskazu)? Što je policajac naveo, gdje vas je on točno vidio na kameri? To sve treba detaljno razjasniti i utvrditi, jer o tome zavisi je li ono što je policajac naveo u svom iskazu istinito ili nije (ako nema snimke, a najvjerojatnije je nema).

 

Ja sam navela da sam se kretala pločnikom i išla prema prodavaonici Konzuma, točno mjesto nisam navela. Policajac je naveo da je na osnovu snimke zaključio da nije bilo našeg kontakta, odnosno da je vozilo osobe koja mi se prijetila prošlo cestom bez zaustavljanja (u prijavi sam navela da je vozilo usporilo vožnju,a ne se zaustavilo), a da sam ja nakon 10ak sekundi prešla cestu. I da snimka pokriva veći dio pješačkog prijelaza iako pokriva samo jedan dio ispred prodavaonice Konzuma (ne pokriva niti do polovice ceste).

 

I na kraju ću reći nešto na što ćete se možda i uvrijediti, ali ja polazim od toga da je ono što korisnik ovdje piše istinito i da se tako desilo u stvarnosti, stoga, ako ste mi lagali, u biti ste lagali sebi samoj.

 

Nemam se zašto uvrijediti na zadnji komentar, cijenim vaše znanje i vašu iskrenost.

Ovako, tip sam osobe kojoj nije u interesu biti po sudovima pogotovo ne s ljudima takvog karaktera, ja imam svoj život, svoj posao, dijete, hobije. Ovo je sve skupa po meni otišlo predaleko, ali neću pustiti da me se optuživa da sam nešto napravila što nisam, a u ovom slučaju da sam nekog lažno prijavila.

Vama još jednom veliko hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajac je sa kolegicom izvršio uvid u snimku, što se tiče zapisnika mislim da ga nije sastavljao jer se ne nalazi kao dokument u mom spisu i zaključio po svom mišljenju s obzirom da snimka ne pokriva uopće dio kolnika gdje se prijetnja dogodila odnosno ne pokriva kolnik preko puta ceste. Snimka kamere pokriva dio kolnika ispred prodavaonice Konzum i i dio ceste ispred prodavaonice odnosno polovicu ceste (do bijele crte) i jako mali "ćošak" suprotne strane ceste kojem se kretala osoba koja mi prijetila.

 

Kamera ima video snimanje,a nema audio kako ste i pretpostavljali.

 

Kako sam već napisala, mjesto gdje sam se nalazila u trenutku prijetnje nije pokriveno kamerom. Detalji poput zatvorenog prozora i mog smiješka na licu nisu vidljivi sa kamere.

Što se tiče zatvorenog prozora nemoguće je vidjeti sa kamere jeli prozor bio otvoren ili zatvoren jer kamera pokriva sam "ćošak" suprotne strane ceste, a vozilo se kretalo upravo tom stranom i prozor se nalazio do mene tako da je to nemoguće vidjeti.

 

S obzirom da je obe situacije nemoguće vidjeti na kameri može se zaključiti da je policajac sam donesao zaključak.

 

Sve ovo treba isticati u obrani i tražiti da se pred sudom točno i decidirano odredi mjesto gdje je do kontakta vas i prijavljene osobe došlo, da li kamera pokriva taj prostor, razlučivost kamere, a s konteksta ovih detalja koje policajac spominje, što će utjecati na vjerodostojnost njegova iskaza budući na njemu de facto počiva čitava optužba.

 

Također, zatražiti i da se u svojstvu svjedoka ispita policijska službenica koja je vršila uvid u snimke zajedno sa policajcem. Zatražiti i da se Konzumu naloži dostava prikaza prostora kojeg kamera pokriva, a radi provjere svih ovih okolnosti. To će, po meni, biti ključ postupka.

 

Nemam se zašto uvrijediti na zadnji komentar, cijenim vaše znanje i vašu iskrenost.

Ovako, tip sam osobe kojoj nije u interesu biti po sudovima pogotovo ne s ljudima takvog karaktera, ja imam svoj život, svoj posao, dijete, hobije. Ovo je sve skupa po meni otišlo predaleko, ali neću pustiti da me se optuživa da sam nešto napravila što nisam, a u ovom slučaju da sam nekog lažno prijavila.

Vama još jednom veliko hvala na odgovoru!

 

Nema problema, to sam morao naglasiti, jer nerijetko nam se desi da korisnici neistinito prikažu situaciju, ponekad upravo ključne podatke, a tu se onda stvari stubokom mijenjaju glede moguće koristi od dobivenih savjeta i mišljenja.

 

Osobno, smatram da u ovom slučaju ima mnogo nedostataka, a opet u optuženje su ušli samo tako, pa mi se realnim čini jedan od dva moguća epiloga - ili netko ne zna raditi svoj posao odnosno brza sa donošenjem zaključaka, ili je stvaran događaj drugačije protekao.

 

U svakom slučaju, želim vam sreću i nadam se da ćete nam javiti povratno ishod cijele priče.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Ne znam što bih rekao, meni je ovo neshvatljivo temeljem informacija koje ste sama prezentirala ovdje, no opet potvrđivanje optužnice ne znači automatizmom i osudu, tako da ćete borbu nastaviti na sudu, gdje vrijedi već sugerirano.

Zahvaljujem vam na povratnoj informaciji, nadam se da ćete javiti epilog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Dobra večer...

NIsam se ranije javljala jer se nije ništa događalo....

Sve se pokrenulo ponovno od jeseni 2020.god. (5parnica), 24.05.2021. čitanje presude u kojoj sam proglašena krivom. Čekam presudu na kućnu adresu pa ću ovdje staviti bez podataka. 

Na prvoj parnici su samo čitani dijelovi spisa, druga parnica ispitivanje policajca, treća ispitivanje žene koja vodi prodavaonicu Konzum, četvrta ispitivanje oštećenog i peta moja obrana. S tim da su od Konzuma iz Zagreba (tehničke službe Konzuma) službeno traženo dio koji kamera pokriva i dali se na kameri vidi mimika lica. Iz dopisa Konzuma sve je išlo meni u prilog, slike koja sam priložila iz kojih je vidljivo koji dio kamera pokriva Konzum je potvrdio da su istinite, a na ispitivanju policajca  policajac je rekao da je vidio kako sam se ja nakon prelaska ceste nasmijala i da nisam djelovala prestrašeno no međutim iz dopisa Konzuma napisano je da se na kameri ne može viditi mimika lica tako da je i to meni išlo u prilog.

Uglavnom skroz sam razočarana radom suda, pet parnica koje su me koštale cca 20.000kn (odvjetnik), sudski troškovi koje moram platiti 850kn i još me oštećeni može u parničkom postupku tražiti 30.000kn ako sam dobro skužila kako nekakvu odštetu njemu. 

Čak se i odvjetnica oštećenog zgražala da sam proglašena krivom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija