Jump to content

Tuzba rad predaje u posjed


lana_057

Preporučene objave

Postovani,

 

Tuzitelj trazi da mu tuzenik preda posjed, međutim tuzitelj uopce nije vlasnik parcele na kojoj je taj sporni posjed nego je pravi vlasnik tuzenik (i vlasnik i posjednik preko 10god).

Tuzitelj trazi vjestacenje geodeta, sto tuzenik objerucke prihvaca, jer je siguran da ce geodet utvrditi da se sporni posjed nalazi na parceli u vlasnistvu tuzenika. Da li onda sudac automatski donosi presudu u korist tuzenika kad se ispostavi da tuzitelj nije vlasnik tog posjeda? Samo bog zna zasto misli da je, ali to sad nije ni vazno (jednostavno, ne postoji nikakav temelj za to).

Koliko sam ja shvatila citajuci neka tuđa iskustva i vase odgovore, moze on osporavati vlasnistvo, ali onda mora podnijeti drugaciju tuzbu?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lana_057 je napisao:
Da li onda sudac automatski donosi presudu u korist tuzenika kad se ispostavi da tuzitelj nije vlasnik tog posjeda?

nema nikakvog automatizma,već će ocjenom svih činjenica i izvedenih dokaza nakon zaključenja glave rasprave donijeti presudu kojom usvaja ili odbija tužbeni zahtjev tužitelja.

Međutim,da bi tužitelj uspio u konkretnoj parnici (reivindikaciji),odnosno da od osobe koja posjeduje njegovu stvar zahtijeva da mu ona preda svoj posjed te   stvari,mora dokazati da je stvar koju zahtijeva njegovo vlasništvo i da se nalazi u tuženikovu posjedu,pa je u ovom slučaju i više nego neutemeljeno vlasničkom tužbom zahtijevati predaju posjeda nekretnine nevlasniku,no nisam vjerovanja da se isti tek tako zaletio u parnicu znajući da nije upisani vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na brzom odgovoru!

 

Zanima me jos kakva je sudska praksa u ovakvim slucajevima. Sto moze biti "jace" od vlasnickog lista?

Ocito ce tuzitelj na neki nacin pokusati dokazati svoje vlasnistvo, mada ja stvarno neznam sto i kako. Osim nekim laznim svjedocima, sto je vrlo vrlo lako moguće. Ovdje dosjelost ne postoji, na to se ne moze pozivati. Taj sporni dio je prije dosta godina i bio u vlasnistvu tuzitelja, ali taj dio je prodao bivsem vlasniku, sve je uredno napravljeno, provedeno kroz katastar i zem.knjige i taj vlasnik je tu cijelu parcelu prodao sadasnjem vlasniku, tuzeniku. Pa ne moze sada tvrditi da je prevaren i da nije znao sto prodaje bivsem vlasniku?! Svi ugovori su uredno potpisani, ovjereni kod j.biljeznika, napravljena parcelacija, sve provedeno kroz katastar i zemljisne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upisali ste svoje pravo vlasništva temeljem kupoprodaje kao teretnim pravnim poslom,i imate posjed svog vlasništva,glede čega ne vidim neki poseban strah po vas,no opreza nikad dosta.

Još jedino ostaje mogućnost da ni vi ne znate da u posjedu držite dio tuđe nekretnine,no kako navodite, predloženo je vještačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo zbog losih odnosa, nekoliko smo puta imali geodetska mjerenja, o svoj trosak, zato da ne bi slucajno ni cm usli u tuđe, ogradom ili na bilo koji drugi nacin tako da, vjerujte, nemamo razloga biti nesigurni u nalaz vjestaka.

I upravo zbog svega toga sto nam ide u prilog kao tuzenicima, nevjerojatno mi je da je tuzitelj uopce pokrenuo takvu tuzbu.

 

Hvala jos jednom na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija