Jump to content

Neplaćeno nakon porodiljnog


Prava123

Preporučene objave

Trebao bi mi savjet u vezi prava nakon povratka sa porodiljnog dopusta.

Situacija je sljedeća: ja na zaposlena u jednoj turističkoj agenciji na neodređeno i porodiljni mi istječe u 5 mj. 2017.godine.

Zanima me:

1.Imam li pravo uzeti neplaćeno i može li to biti npr.3 mj. ili mora biti 1 godina ili 2 godine?

2. Imam li pravo ako se odlučim na pola radnog vremena i koliko dugo to može biti ako imam pravo?

 

Hvala unaprijed na odgovoru

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Neplaćeni dopust nije vaše pravo - možete ga tražiti, ali na poslodavcu je hoće li vam ga odobriti ili ne. Dakle, morate se dogovoriti s poslodavcem, a onda to može biti u trajanju koliko vam poslodavac dozvoli.

2. Rad na pola radnog vremena - možete ga od države dobiti u slučaju da imate dijete s posebnim potrebama, tada radite na pola radnog vremena, poslodavac vam isplaćuje pola plaće, država (mislim zdravstveno) drugu polovicu. Također postoji opcija da kombinirate rad i roditeljski dopust, pa radite pola radnog vremena, a drugu ste polovicu dana na roditeljskom, tako nešto - ne znam o tome puno, morat ćete se raspitati kod Zdravstvenog. I treća je solucija da vas poslodavac prijavi na pola radnog vremena - što je opet stvar dogovora vas i poslodavca, u tom slučaju pitanje je kakav će vam ugovor ponuditi, te hoće li vas nakon toga uopće htjeti prijaviti na puno radno vrijeme....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2. Imam li pravo ako se odlučim na pola radnog vremena i koliko dugo to može biti ako imam pravo?

 

-Možete ujedno od poslodavca zahtijevati preraspodjelu radnog vremena i tražiti rad u nepunom radnom vremenu ako ste samohrani roditelj s djetetom do 6. godine života ili roditelj s djetetom do 3. godine života. Potrebno vam je da poslodavcu podnesete pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na taj rad.

Kako se od 2014 (od stupanja na snagu novog Zakona o radu) posebno ističe razmjernost,naravno da onda očekujte i smanjenje plaće razmjerno smanjenju radnih sati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija