Jump to content

Trzisna konkurencija


Zirak

Preporučene objave

Pozdrav svima,

imam specificnu situaciju. Naime, radim u firmi cija je djelatnost

  • 72 -RAČUNALNE I SRODNE DJELATNOSTI

firma je registrirana tu u Hrvatskoj. Ja bi otvorio firmu u USA koja bi se bavila izmedju ostalog istim. Pitanje je sada jesam li ja u ikakvoj trzisnoj konkurenciji ovdje?

Firma za koju radim prodaje svoj software, moja bi koristila samo software koji bi ja proizveo da s njime radim na servisu cije bi usluge prodavao. Sam software ne bi prodavao.

 

Hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prema članku 101. Zakona o radu, radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac.

U suprotnom, poslodavac može od Vas tražiti naknadu štete ili može tražiti da se sklopljeni posao smatra sklopljenim za njegov račun, odnosno da mu predate zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na njega prenese potraživanje zarade iz takvoga posla. Navedeno pravo poslodavca prestaje u roku 3 mjeseca od dana kada je poslodavac saznao za sklapanje posla, odnosno 5 godina od dana sklapanja posla.

 

A što se tiče Vašeg software, na njega bi se na njega primjenjivala neka od odredaba iz članaka 98. – 100., tako da bi za taj software svakako morali obavijestiti poslodavca te ovisno:

1. ako je izum ostvaren na radu ili vezi s radom – onda se software smatra vlasništvom poslodavca a Vi za to imate pravo na nagradu

2. ako izum nije izum ostvaren na radu ili vezi s radom ali je u vezi s djelatnošću poslodavca – onda poslodavac ima pravo prvokupa nad tim softwareom o čemu se mora očitovati u roku od mjesec dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija