Jump to content

Problem sa saglasnoscu susjeda


mugdim@gmail.com

Preporučene objave

Postovani... poceo sam praviti pomocne objekte grazu i prostor za odmor.. koji su ogradnim zidom spojeni u jedan objekat.. ogradni zid prema komsiji je visok cca 2m.. i udaljen od nj parcele 20 cm... tik do mog ogradnog zida u isto vrijeme i on pravi objekat garaze u istoj duzini.. ali visociji od moga zida za nekih metar... S tim komsijom nemam problem oko saglasnosti.. ali kad sam podnio zahtjev za urbanisticku saglasnost.. opstinske sluzbe mi traze saglasnost i komsijinih sestara koje se vode kao posjednici zemljista.. One su u "ratu" s njim... Njih mi je presutio kad smo dogovarali saglasnosti.. S obzirom da od sestara ni silom ne mogu dobiti saglasnost.. mogu li vodjen cinjenicom da je njihov ogradni zid visociji od moga.. udaljen od moga cca 20 cm traziti da opstinski organi zanemare potrebu saglasnosti komsije (u mom slucaju ovih sestara koje i ne zive na ovoj lokaciji) jer je moj zid nizi i nicim neugrozava njihova prava ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

moguće da su slični, no ja ih nisam (zakone susjedne države) nešto proučavao. Posebno građevinske. No po onome što ste napisali, moguće je da su i dosta različiti, posebno u dijelu jednostavnih građevina (garaže, pomočne građevine i sl.). Tako, koliko sam uspio vidjeti u Zakonu o građenju BiH, isti ne propisuje Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima kao Zakon o gradnji RH, kojim se dozvoljavaju radovi i gradnja bez građevinske dozvole i/ili glavnog projekta. Zakon o građenju ih dozvoljava bez odobrenja o građenju samo nekoliko, no koliko vidim ne i garaže i pomočne objekte, te je za iste potrebno odobrenje, suglasnost...Tako da vam nažalost nemam nešto pametno za reći, što bi vam koristilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija