Jump to content

Darovni ugovor na prijevaru


Belineo

Preporučene objave

Kuća u kojoj živimo je suvlasništvo mene u 3/4 i majke u 1/4. Sin koji stalno radi probleme (više puta osuđivan za nasilje u obitelji, inače bakin miljenik) zamoljen da napusti kuću, što isti i čini, ali potajno nagovori baku da mu daruje svoj dio igrajući na njezine osjećaje da je izbačen na ulicu i da nema gdje biti pa mu baka kod javnog bilježnika daruje svoj dio. Kako taj ugovor proglasiti ništavnim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala G-man. Znam da baka ima pravo raspolagati svojom imovinom i nije mi do imovine, nego do mirnog života, što će u ovoj situaciji biti jako teško. Bakina sposobnost rasuđivanja je narušena. Ima 80 godina i sve češće se gubi, ali čujem da je teško naknadno dokazati da u tom trenutku nije bila svjesna što svojim potpisom čini. Uvjeren sam da nije svjesna da štiteći takvog unuka narušava miran život ostalih članova obitelji, a unuk se na sve načine trudi zagorčati život ostalih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije svjesna da štiteći takvog unuka narušava miran život ostalih članova obitelji,
sposobnost rasuđivanja, ovisi od slučaja do slučaja,pa tako kod sklapanja darovnog ugovora sposobnost za rasuđivanje će značiti shvaćanje o naravi takvog pravnog posla,preuzetoj obvezi i posljedicama neispunjenja bitnih sastojaka ugovora.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zavisi od "varijante" nevaljanosti na koju se referirate - ako se radi o razlozima ništetnosti, tada svaka zainteresirana strana ima pravo tužbom tražiti utvrđenje ništetnosti, kod pobojnosti to je, u pravilu, ona ugovorna strana u čijem interesu je pobojnost ustanovljena, iznimno i treća osoba (ali u te detalje nema smisla ulaziti, jer u vašem slučaju sumnjam da imaju primjene).

 

Rok za ništetnost ne postoji, za pobojnost je 1 godina (subjektivan rok) od saznanja za razlog pobojnosti i 3 godine (objektivan rok) od sklapanja pravnog posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija