Jump to content

Etažiranje kuće i okućnice


blazenka cukli

Preporučene objave

Poštovani,imam komplicirani slučaj,za Vas vjerojatno čest i uobičajen.Evo ovako:kuća je izgrađena sa gradevinskom dozvolom,nema uporabnu dozvolu ,sagrađena na tuđoj parceli uz suglasnost.Nije etažirana i nema okućnicu.U praksi ,bivši suprug i ja smo izvanknjižni vlasnici a moj pokušaj postupka etažiranja i dobivanja dijela okućnice nije mi dopušten jer vlasnici nisu dobrovoljno željeli ustupiti dio parcele za okućnicu uz kuću.Budući da me bivši ne želi isplatiti u realnom iznosu pokrenula bih etažiranje i upis vlasništa.Dio parcele za okućnicu morat ću tražiti sudskim putem pa me zanima dali je veličina okućnice određena ,budući da kuća ima 100m2,dimenzije 12,5m ×8 m.ili ja mogu tražiti određeni dio s tim da nemam puno mjesta uz kuću zbog prolaza traktora do polja.Dali je previse traziti do 100m2 i dali se očekaju dug period do ostvarenja zbog sudskog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ćete moći tražiti jedino nužnu okućnicu, a koliko to iznosi morate pitati u uredu za prostorno uređenje.

 

Naravno, i to uopće ne bi bilo problem odrediti da se radi o postupku podnošenja zahtjeva za određivanje građevne čestice gdje bi se odredila u skladu sa prostornim planom te donesenim zaključcima JLS o postupku utvrđivanja zemljišta nužnog za redovnu uporabu građevine u kojima je definiran postupak te osnovni kriteriji. Ovako, u sudskom postupku biti će onako, uzevši u obzir sve činjenice i mogučnosti (veličinu čestice, položaj građevine, pristup javnoj površini), kako odredi vještak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav .Vraćam se na temu.Molim

savjet kojim redom krenuti da bi postigla konačnu dozvolu da pokrenem etažiranje i upis vlasništva.Kuća je ucrtana kao jedna građevina od 200 m2 a u biti su dvije zasebne cjeline .Pretpostavljam da treba prvo zahtjev za razvrgnučem pa etažiranje po sudskoj odluci ,uporabna dozvola,upis vlasništva i dioba sa bivšim(prizemni i tavanski dio).Budući da moram krenuti sudskim putem od velike pomoći bi mi bio postupak redom.dali ja moram naći sudskog vještaka koji bi proveo sve izmjere i odredio među i nužnu okućnicu ili ga sud dodjeljuje?kojem sudu se moram obratiti-Općinskom ili Županijskom?

Dali će biti dovoljno da sama sastavim tužbene zahtjeve ili mora odvjetnik?....,po meni pravo na etažiranje i upis vlasništva nije upitan jer sam gradila uz suglasnost i postoji dokument koji dokazuje da smo bili ulagači ,pa bih taj dio možda mogla uz pomoć sama sastaviti da ne trošim na odvjetnika ako nije nužno.

Hiljadu pitanja imam ,znam da previše ,ali nezaposlena sam ,radim samo sezonski,skrbim o dvoje djece pa molim da imate razumjevanja.Sretna sam da postoji ovaj forum,već ste mi jednom pomogli.Inače sam sama pisala tužbu za rastavu,odgovore na žalbe bivšeg muža,ovrhu za alimentaciju i tako uz pomoć interneta se snalazim,jer nemam za odvjetničke usluge,ali u ovom slučaju znam da ne budem sve mogla sama pa molim Vašu pomoč.Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razvrgnuće izvanknjižnog vlasništva, etažiranje, nema uporabne dozvole, kuća na tuđem zemljištu... jednim predmetom objedinjuješ previše stvari da bi dobila odgovor ovdje. nažalost, tu ti samo može pomoći odvjetnik i to onaj koji nije preopterećen.

Znam da je puno stvari za rješiti i ne očekujem da se brzo rjesi ali dio po dio pa cu mozda uspijeti.hvala na odgovoru.lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav .Vraćam se na temu.Molim

savjet kojim redom krenuti da bi postigla konačnu dozvolu da pokrenem etažiranje i upis vlasništva.Kuća je ucrtana kao jedna građevina od 200 m2 a u biti su dvije zasebne cjeline

 

Vidite prvo post #4 i dio sudske odluke u temi http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/90367-Problem-sa-suvlasništvom?highlight=geometrijska+dioba

 

Ako ste sigurni da se te dvije cjeline mogu tako podjeliti, te ste sigurni da to možete sami, prijedlog vidite na http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/5230-razvrgnu%C4%87e-suvlasni%C5%A1tva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,prijedlog bi mogao biti od koristi ali izmjenjen jer se radi o tome da sam izvanknjizni suvlasnik samo jedne od dvije nekretnine za koju zelim provesti upis vlasnistva.lp

Ono sto ne znam je dali na moj prijedlog sud odredi vjestaka pa se onda vrse izmjere i diobe ili ja moram uz prijedlog dostaviti i izmjere i nalaze vjestaka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,prijedlog bi mogao biti od koristi ali izmjenjen jer se radi o tome da sam izvanknjizni suvlasnik samo jedne od dvije nekretnine za koju zelim provesti upis vlasnistva.lp

 

 

To ste napisali već u prvom postu pa zato i napisah, ako ste sigurni da možete sami. Naime, moguće je da će se desiti da izvanparnični sud obustavi postupak razvrgnuča i uputi vas u parnicu radi utvrđivanja vlasništva.

 

Ono sto ne znam je dali na moj prijedlog sud odredi vjestaka pa se onda vrse izmjere i diobe ili ja moram uz prijedlog dostaviti i izmjere i nalaze vjestaka?

 

Sud odredi vještaka, mada bi u samom prilogu valjalo imati nacrt po kojem prelažete razvrgnuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,imam komplicirani slučaj,za Vas vjerojatno čest i uobičajen.Evo ovako:kuća je izgrađena sa gradevinskom dozvolom,nema uporabnu dozvolu ,sagrađena na tuđoj parceli uz suglasnost.

 

Ovakav slučaj baš i nije nimalo običajen.

 

Kada je dozvola izdana, i tko je u dozvoli naveden kao investitor (vi, supug, oboje, vlasnik zemljišta, netko četvrti?)?

 

Je li kuća sagrađena točno do u detalje prema dozvoli u pogledu gabarita i smještaja na zemljištu?

(ako nije, ne možete dobiti Uporabnu dozvolu. Bez Uporabne, ne možete etažirati)

 

Čija je ta čestica, i kakvu je suglasnost dao? I kada?

Kako je uopće moguće da je izdana dozvola za gradnju na tuđoj čestici?

 

 

moj pokušaj postupka etažiranja i dobivanja dijela okućnice nije mi dopušten jer vlasnici nisu dobrovoljno željeli ustupiti dio parcele za okućnicu uz kuću.

 

Dobrovoljno?

 

Budući da me bivši ne želi isplatiti u realnom iznosu pokrenula bih etažiranje i upis vlasništa.

 

A slaže li se suprug (suvlasnik) s tim?

 

Dio parcele za okućnicu morat ću tražiti sudskim putem pa me zanima dali je veličina okućnice određena ,budući da kuća ima 100m2,dimenzije 12,5m ×8 m.ili ja mogu tražiti određeni dio s tim da nemam puno mjesta uz kuću zbog prolaza traktora do polja.Dali je previse traziti do 100m2 i dali se očekaju dug period do ostvarenja zbog sudskog postupka.

 

Neće vam sud samo tako dodjeliti nečije zemljište, pogotovo još da si birate oblik i veličinu čestice. Još niste ni izvanknjižni vlasnik nego suvlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav jos jednom.zanima me dali Zakon o vlasnistvu dopusta sudsko razvrgnuce suvlasnistva uspostavom etaznog vlasnistva bez suglasnosti suvlasnika.Nesto sam procitala da sud ne moze donijetu tu odluku bez suglasnosti suvlasnika ali mozda se sto promijenilo u zakonu.

 

Nije, vidite #4 u temi http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/90872-Nesuglasnost-oko-etažiranja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Budući da ste ste se javili sa željom da pomognete a ja u svakoj situaciji volim znati drugo mišljenje dat ću vam detaljnije smjernice.

Dozvola je izdana na supruga i mene i mi navedeni kao investitori.Zemljište je od suprugovih roditelja koji su dali suglasnost za gradnju.2002.g -gravinska izdana,poceli u 5.mj a u 9.mj se uselili.

Budući je svekar umro ,vlasnik svega je bivša svekrva,protivi se etažiranju a bivši neće dati suglasnost jer bi time pogoršao odnos s majkom.

Kuća je izdvojena iz ostavinske mase iza pokojnika posredstvom odvjetnice i u rjesenju stoji da je samovlasništvo supruga.

Kuća je po gabaritima i manja nego na projektu i danas je dobivanje uporabne manji problem -riječi stručne osobe.

Budući da kuća ne može biti upisana bez zemljišta ,kad su vec dali suglasnost za gradnju,trazim sudskim putem nužnu okućnicu,i to nebi trebalo biti problem po riječima sudskog vještaka.

Bivši suprug će morati sudjelovati po sili zakona jer dolazi u pitanje dioba nakon rastave što je nemoguće provesti bez vlasništva nad kućom.

Znam da je komplicirano ali za sve postoje odredbe Zakona kojih ću se držati.

Voljela bih čutu Vaše mišljenje o svemu i biti spremna na probleme.

Lijep pozdrav i unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Dozvola je izdana na supruga i mene i mi navedeni kao investitori.Zemljište je od suprugovih roditelja koji su dali suglasnost za gradnju.2002.g -gravinska izdana,poceli u 5.mj a u 9.mj se uselili.

 

Tu vidim prvi problem.

Vidite ovdje zakon o gradnji, tada važeči, članak 50., stavak 4.:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1999_05_52_962.html

 

(4) Dokazom iz stavka 2. podstavka 1. i stavka 3. podstavka 1., ovoga članka smatra se naročito:

 

1. izvadak iz zemljišne knjige

2. ugovor ili odluka nadležne državne vlasti na temelju koje je investitor stekao pravo vlasništva, pravo građenja ili pravo služnosti,

3. ugovor o ortakluku sklopljen s vlasnikom nekretnine, čiji je cilj zajednička gradnja ili preuređenje građevine,

4. ugovor o koncesiji kojim se stječe pravo gradnje,

5. pisana suglasnost vlasnika postojeće građevine u slučaju rekonstrukcije, dogradnje, nadogradnje i preuređenja (adaptacije) te građevine ako posebnim zakonom nije drugačije određeno,

6. pisana suglasnost fiducijarnog vlasnika dana dotadašnjem vlasniku nekretnine.

 

Što od ovdje navedenog kao uvjet za izdavanje dozvole se odnosi se na vašu dozvolu?

Ugovor o koncesiji?

Što točno piše u toj suglasnosti za gradnju?

 

 

 

Budući je svekar umro ,vlasnik svega je bivša svekrva,protivi se etažiranju a bivši neće dati suglasnost jer bi time pogoršao odnos s majkom.Kuća je izdvojena iz ostavinske mase iza pokojnika posredstvom odvjetnice i u rjesenju stoji da je samovlasništvo supruga.

 

Vi prvo morate definirati koji je status te kuće. To je vrlo mučan i dugotrajan postupak i kad ste jedini vlasnik vanknjižne nekretnine u postupku protiv vlasnika zemljišta.

A vi po ovome niste čak ni suvlasnik nego je vlasnik suprug.

 

 

Kuća je po gabaritima i manja nego na projektu i danas je dobivanje uporabne manji problem -riječi stručne osobe.

Verba volant, scripta manent.(lat. riječi (od)lete, zapis ostaje)

Neće vam to nitko dati napismeno.

 

Ne možete nikako dobiti uporabnu dozvolu ako objekat nije sagrađen u gabaritima -znači plus-minus do 20 cm, i točno na mjestu gdje je predviđen, opet plus minus neka mala tolerancija. Unutarnje uređenje ili koji prozor više ili manje neće se gledati. Dimenzije hoće.

 

 

 

Budući da kuća ne može biti upisana bez zemljišta ,kad su vec dali suglasnost za gradnju,trazim sudskim putem nužnu okućnicu,i to nebi trebalo biti problem po riječima sudskog vještaka.

Upitno je jesu li vam dali zemljište, tj. koja je forma te suglasnosti.

To se može tumačiti kao da su vam dali koncesiju na gradnju, pravo građenja... a ne darovali zemljište.

Tada vam to možda nije ni bilo važno, računali ste da ćete biti u braku i da će suprug to ionako naslijediti.

 

 

Bivši suprug će morati sudjelovati po sili zakona jer dolazi u pitanje dioba nakon rastave što je nemoguće provesti bez vlasništva nad kućom.

 

Spor oko podjele bračne stečevine i ovaj postupak za legalizaciju/upis nekretnine su zapravo odvojeni postupci.

Ovaj za podjelu stečevine nije upitan, ali ovaj za kuću... pa da kažem da ishod puno ovisi o tome kako će se postaviti druga strana.

 

Znam da je komplicirano ali za sve postoje odredbe Zakona kojih ću se držati.

Voljela bih čutu Vaše mišljenje o svemu i biti spremna na probleme.

 

I kad su odredbe zakona puno jasnije , spor može svakako završiti. A bojim se da ovdje ima uistinu svakojakih mogućnosti tumačenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ovisi kojem sucu pripadne slucaj,to znam iz vlastitog iskustva.uvijek sve moze biti jednostavno ili komplicirano.optimisticna sam i strpljiva pa cu vidjeti kako ce se odvijati stvar.

 

Samo jedna opaska.

Nemojte 100% vjerovati svojim odvjetnicima.

Nažalost nije rijedak slučaj da odvjetnici nagovaraju klijente na spor dajući im lažne nade da će spor dobiti na način da će sve biti onako kako su si zamislili. Često vas uvlače u dugotrajan spor sa puno ročišta, na kojem će oni (odvjetnici obje strane) solidno inkasirati, a vi ćete na kraju ostati na nuli čak i da spor 'dobijete'.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,dragi ljudi,vezano na moju problematiku,molim vas savjet za sljedeci postupak.Buduci da bivsi suprug kao izvanknjizni suvlasnik nase kuce ne zeli dati suglasnost u postupku pokretanja zahjeva za etaziranje kuce kako bi mogla pokrenuti i diobu nakon razvoda i to moram rjesiti sudskim putem dali da se obratim sudu prijedlogom,zahtjevom,tuzbom....neznam koji nacin bi bio pravovaljan.hvala jos jednom.

Znaci ,zajedno smo investirali i upisani u gradevinsku,suvlasnici smo mada zasad vanknjizni,a ja moram ishoditi upis vlasnista u katastar kako bi pokrenula diobu a on se tome protivi.Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija