Jump to content

Pravo na oslobađanje poreza


DexTM

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Imam jednu situaciju za koju me zanima da li imam pravo oslobađanja od plaćanja poreza na dio nekretnine steknut darovnim ugovorom. Naime, roditelji su gradili kuću koja nije nikad dovršena te je svaki od njih imao 1/2 vlasništva. Nakon smrti oca, njegov dio je pripao u trećinama sestri, majci i meni te je majka imala sveukupno 4/6 vlasništva, dok je sestri i meni pripala 1/6 vlasništva svakome. Nakon majčine smrti, meni je pripalo njezinih 4/6 te sama tada imao 5/6 sveukupno. Sestra je htjela kroz ostavinsku prebaciti zadnju šestinu da prilikom prodaje nemamo komplikacija ikakvih, ali su nam rekli da to mora ići zasebnim darovnim ugovorom, što smo i napravili. Porezna je donijela rješenje i naplatu poreza u iznosu 5% od cijene 1/6 kuće. S obzirom da sam redovni student te su mi primanja isključivo od obiteljske mirovine i studentskih ugovora, da li imam osnove za napisati valjanu tužbu u svrhu oslobađanja poreza? Nije prva nekretnina u pitanju, ali me zanima pošto se radi o prebačaju sa sestre na brata te je u pitanju samo 1/6.

 

Unaprijed hvala na informaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru, zanima me još jedna stavka, a odnosi se na porezno rješenje dostavljeno 09.12.2016., a to je sljedeće:

 

"Porezni obveznik dužan je platiti utvrđeni iznos porezak u roku od 15 dana od dostave rješenja odnosno u roku od 15 dana od isteka roka za žalbu u slučaju da žalba nije izjavljena.."

 

Da li nisu ove 3 izjave kontradiktorne jedna drugoj - prva stavka daje rok 15 dana od dospijeća rješenja, a druga govori kako je rok za plaćanje 15 dana od isteka roka za žalbu (koji je 30 dana od dospijeća) ako ista žalba nije podnesena? Može objašnjenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Porezni obveznik dužan je platiti utvrđeni iznos porezak uroku od 15 dana od dostave rješenja odnosno u roku od 15 dana od isteka roka za žalbu u slučaju da žalba nije izjavljena.."
slikovito tumačenje citiranog;

-podnošenje žalbe povlači za sobom plaćanje poreza u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

-odustajanje od žalbe produžuje rok za plaćanje poreza,tj.u roku od 15 dana od isteka roka za žalbu,odnosno u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

imam i ja jedno pitanje, naime namjeravam kupiti nekretninu (stan, novogradnja) kao fizička osoba od investitora, pravne osobe. Prema novom zakonu, porez na promet nekretnina od 4% plaćaju svi, bez obzira da li je prva nekretnina ili nije. Međutim, u Zakonu stoji: "Stjecanje nekretnina na čiju isporuku se plaća porez na dodanu vrijednost ne oporezuje se porezom na promet nekretnina. Novom nekretninom se smatra nekretnina koja nikada nije korištena ili nastanjena ili koja je nastanjena u razdoblju kraćem od dvije godine, kao i građevinsko zemljište, a ispručuje ju obveznik PDV-a. Da li sam, prema ovoj odredbi, dužan platiti porez od 4%?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija