Jump to content

pravo na godišnji odmor


dujka13

Preporučene objave

po izračunu idem u penziju sa 1.3.2017. Puna penzija. U ovoj firmi radim 5 godina. Prešla sam kao i još nekolicina bez prekida. To je bio dogovor između dviju firmi, ustupili su svoje radnike. Sada kada sam najavila odlazak u punu penziju, dobivam informacije. Nemam pravo na otpremninu niti tri zadnje plaće jer u njihovom kolektivnom ugovoru stoji da samo zaposleni 10 godina imaju na to pravo. Kolektivni ugovor nikada nisam dobila. Dalje do sada sam koristila 29 radnih dana za godišnji i trebala sam to iskoristiti prije odlaska u cijelosti. Problem. Nemam pravo na cijeli godišnji, već samo za dva mjeseca. Kako u Zakonu o radu piše drugačije sada sam u nedoumici. Šta je istina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, pravo na otpremninu ostvarujete sukladno čl. 126. Zakona o radu -

 

"Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

 

Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

 

Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu."

 

Što se KU ugovora tiče i njegove regulative, u ovakvim slučajevima, na radnika se ima primijeniti najpovoljnije pravo temeljem čl. 9. st. 3. Zakona o radu. Ne dajte se razuvjeriti njihovom argumentacijom.

 

Glede GO-a, sukladno čl. 78. st. 2. Zakona o radu, za 2017. godinu ostvarujete pravo na razmjerni dio GO-a u visini 2/12 punog GO-a -

 

"Iznimno od članka 77. ovoga Zakona (koja govori o punom GO-u), radnik kojem prestaje radni odnos, za tu kalendarsku godinu ostvaruje pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija