Jump to content

radno mjesto nakon ozljede na radu


toni22

Preporučene objave

ako može molim Vas za savjet. Radnik ima priznatu ozljedu na radu zbog operacije koljena od ljeta jer mu je pao komad zida na nogu....Doktor (specijalist) mu je ograničio nalazom obavljanje dosadašnjih poslova kao glavnog zidara na godinu dana do sljedeće kontrole. Poslodavac mu je odmah ponudio da prihvati ugovorom lakši posao koji tretnutno poslodavac može ponuditi, a to je da bude portir gdje će uglavnom sjediti i neće opterećivati lijevo koljeno.

 

Radnik odbija prihvatiti ugovor tvrdeći da je on sposoban i dalje obavljati poslove zidara, pa i pod uvjetom da samo pomaže kolegama,ali ne u obujmu kao i prije ozljede. Da li ga se u tom slučaju može ostaviti pod istim ugovorom i radnim mjestom neovisno o ozljedi na radu ili je nužno kako zakon o radu propisuje da je poslodavac dužan dati mu drugo, manje zahtjevno radno mjesto, htio to radnik ili ne?

 

puno puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da se ovdje radnika nema što pitati, jer nije kompetentan ocjenjivati vlastito fizičko stanje i mogućnosti. Obveza poslodavca, s druge strane je vrlo jasna.

 

Zamislite situaciju gdje poslodavac udovolji želji radnika, njemu se nešto desi na radnom mjestu i onda opet imate troškove liječenja, bolovanje, naknadu i druge probleme. Sve to košta bogovski, a mjere zaštite na radu postoje s razlogom, svidjelo se to kome ili ne.

 

Slobodno se s ovim pitanjem obratite i nadležnom ministarstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam g-man. ljubazno molim za još jedan odgovor. Ako radnik ne potpiše taj izmjenjeni ugovor stoji u zakonu o radu 40. st. 3.da mu se može otkazati ugovor. Dok u čl. 38. stoji da za vrijeme oporavka od ozljede na radu ne može se radniku otkazati..., pa me to malo buni....ako može pojašnjenje molim vas

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije! bio je na bolovanju oko mjesec dana nakon ozljede ovo ljeto i od tada normalno dolazi na posao i radi na tom radnom mjestu, iako je specijalist liječnik napisao zabranu takvih radnji tijelom....

 

Onda uopće nije diskutabilno niti upitno potpisivanje novog ugovora. Poslodavac je to dužan učiniti, a radnik u ovom slučaju ima samo dvije opcije - potpisati ili dobiti otkaz.

Sami navodite što stoji u Zakonu o radu, a ja se apsolutno slažem sa gornjim mišljenjem G-mana.

Oporavkom se smatra vrijeme kada je radnik na bolovanju, što ovdje nije slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija