Jump to content

hrvi, hoću li se zeznuti


anonimno

Preporučene objave

Evo kako stoje stvari, 1991 iz srednje škole otišao u rat, prošao sve od Novske do Dubrovnika, doživio sam svašta što mogu razumjeti samo oni koji su to doživjeli.

Sretan sam što sam živ i što nisam prošao i gore, kao neki drugi.

Sve mi se zgadilo i raskinuo sam ugovor, oženio se i "smirio", u to sam vrijeme zbog sveg proživljenog bio na razgovoru kod psihijatra.

Istina, imao sam relativno miran život radio sve i svašta, trpio i proživljavao još više, a onda sam 2005 saznao iz novina za novi zakon o braniteljima, iskopao sve stvari iz ruksaka, našao stare papire od psihijatra i šokirao se, dijagnoza PTSP.

Do tad sam čuo o PTSP-u ali samo u kontekstu samoubojstava i ubojstava ili nasilja, Vrapča i slično.

Koliko mi je bilo stalo do povlastica vidi se po tome što sam zaboravio na dijagnozu staru više od 10 godina a sve vrijeme sam imao simptome za koje nisam znao što su, pa sam mislio da sam malo puknut od rata i da je to normalno.

Ali, rekoh sam sebi, ajd vidi što ti je jer ti je sve gore, odem na testiranje, jedan, drugi, treći psihijatar svi se slažu PTSP kronično + xanax, i antdepresivi.

Dam zahtjev za status RVI, i sve prođe glatko i brzo za manje od godinu dana i prvo i drugostupanjska komisija se slože 30%, teže oštećenje organizma.

Rekoh, ajd sad da vidim mogu li dobiti mirovinu, raspitam se "položim" pravo na svim zakonima i razgovorima sa pravnicima i prema svemu skužim, mogu u mirovinu ali najvjerojatnije s profesionalnim oboljenjem, (naravno ni ja se ne smatrma totalno nesposobnim) s preostalom sposobnošču za rad.

I sad ponovno muke jer radim u dobroj firmi, ali naravno uz poteškoće i tko zna koliko ću moći , a ako tražim vještačenje moram mjenjati posao (kojeg neću naći) i živjeti od nekih 2500 kn mirovine (izračunao prilično precizno).

 

Pa sad pitam tko je lud, ja, koji ne želim napraviti "bazu" u birtiji i razglabati kako su me zeznuli nego raditi ili oni koji su mi zakonom onemogućili da radim što i sad i da primam dio mirovine zbog profess. oboljenja jer "mi poslodavac mora ponuditi izmjenjeni ugovor s drugim radnim mjestom" (kojeg u firmi nema), otprilike tako kaže zakon.

 

Jel sam negdje fulao i gdje, to bih volio čuti od onih koji su imali sličan problem ili ga znaju raspetljati (osim onog: promjeni ugovor a radi isto).

Hvala za trud

 

 

:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne bih sa konja na magarca. Nastavi se i dalje liječiti i tjeraj papirologiju i radi. Nemoj na bolovanje (ako ne moraš) i sačekaj trajno riješenje o HRVI ali bolje da i dalje radiš. Ako nema opće nesposobnosti mirovina bi bila prilično mala. Radi i dalje i tjeraj papire, a dalje ćeš i sam vidjeti.

Imao si dosta velik razmak između liječenja ali bitno je da su ti utvrdili dijagnozu PTSP (mora biti posljedica rata i obavezan dobar ratni put i preporučljivo status dragovoljca). A nije točno da ćeš dobiti profesionalnu nesposobnost. Zašto ne bi dobio opću. 30% na PTSP uopće nije malo. Ja mnoge poznajem koji su i na 20% dobili opću nesposobnost. Bilo bi ti najpametnije da sam doneseš odluku o tome. Žena?Zaposlena?Djeca? To sve moraš sam odlučiti jer u mirovinu se odlazi samo jednom u životu.

 

:misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

joj slavonac pa ko će meni dati opću, nedaju onima bez očiju i nogu a ne meni kad me vide lijepog i zdravog.

i ko zna koliko bi mi dali omjer rat-ostalo iako sam dragovoljac i imam dobar ratni put u gardijskoj br.

ako mi daju 50% opet imam manje od plaće a tko zna što će biti sa revizijama za par godina kad nestane novaca državi

usput: bi li mogao napisat što su ti napisalu u rezultatu vještačenja na invalidskoj ili onim koji smiju nešto raditi, jel to nesmije oružje, stres, visina ???

fala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ha, je_i ga, ja sam otišao iz MUP-a kao policajac (2 ranjavanja+PTSP) ozljede tintare i PTSP od 1997. Čin (prevedeni) u satnika i opća nesposobnost (znači ništa ne smijem više raditi) i mirovina.........Svakom drukčije napišu. Kod profesionalne nesposobnosti situacija je nešto malo opet drugačija. Postoji mogućnost prof.rehabilitacija ali ti je onda mirovinski faktor kod izračuna manji (0,5) ako bi htio raditi (po Zakonu se može). Ali to je kod svakog individualno pa eto ako čitaju neka ti i drugi odgovore. Napišu oni u riješenju dosta toga, a vještakova je uglavnom zadnja.

 

:couple:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija