Jump to content

Ug. od DU i isplata


cantarion

Preporučene objave

Poštovani,

molim savjet. Suprug i ja, prema njegovoj volji, sklopili smo ugovor o DU, u braku 32 god., zadnjih 10 godina tesko bolestan. Ima vanbracno dijete, koje je priznao, koje godinama nije vidio jer je majka djeteta nije zeljela biti u nikakvom kontaktu. U ostavinsku masu nije usla imovina navedena u Ugovoru o dozivotnom uzdrzavanju (prizemnica i devizni racun u banci etc.). Prva 2 rocista nisu pristupili djetetova majka niti njihov odvjetnik, 3. rocistu pristupila je odvjetinica i trazi 20.000 eura gotovine umjesto dijela ostavinske mase koji im pripada. Imala je sve podatke iz banke o deviznom racunu koji je obuhvacen Ug. o DU i na temelju toga traze isplatu u protivnom ce traziti da se ugovor proglasi nistavnim. Moje pitanje glasi da li se na uvid daje samo navedeni ugovor ili i izvjestaj iz banke i s koliko novaca ja sada raspolazem? Ostvarila sam sva prava iz Ugovora ali ovaj zahtjev ne razumijem. Zahvaljujem na vasem odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ugovor formalno valjan, JB se neće time baviti i uputiti će protivnu stranu u parnicu, koja će se najvjerojatnije desiti. Što se uspjeha tiče u toj parnici, to je u ovoj fazi nemoguće odgovoriti, jer ne raspolažemo nikakvim materijalnim dokazima.

 

Ako se ugovor izvršavao, formalno je valjan (nužan poseban oblik) te ga je sklopila osoba koja je bila sposobna razumjeti posljedice svojih radnji, smatram da druga strana neće uspjeti dokazati protivno.

 

Također, imajte na umu kako se poradi izračuna nužnog dijela, u ostavinu imaju uračunati i svi darovi koje vam je za života učinio suprug, neovisno o vremenu u kojem je to učinio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Od darova imam vjencani prsten, perilicu, bicikl, nista od materijalne vrijednosti jer suprug je bio zbog bolesti cesto nezaposlen i ja sam ga uzdrzavala.

 

Ne znam koji je poseban oblik ugovora o DU ali sve sto je navedeno u Ugovoru je sada moje vlasnistvo.

 

U jednom clanku je navedeno da primatelj ovlascuje davatelja da na temelju ovog ugovora ishodi upis prava valsnistva na nekretninama ovog Ugovora u ZK i drugim očevidnicima bez ikakvog pitanja i privoljenja a predocenjem ovog ugovora i dokaza o smrti primatelja.

 

JB ja naveo da nas je upoznala s odredbama ZN i ZOO posebno s odredbama članka 579 do članka 585 ZOO a što se odnosi na Ug. o DU a primatelja uzdržavanja na posljedicu isključenja zakonitog nasljednika.... izjavili da prihvaćaju pravne posljedice koje iz toga proizlaze za njih i da to odgovara njihovoj volji.

 

Svaki list ugovora je parafiran od nas i JB.

 

Druga strana ne zeli nista nasljedjeno iz ostavinske mase vec trazi isplatu u eurima.

Znam da imaju pravo na uvid u Ugovor o DU, gdje su navedene nekretnine i racuni u banci.

 

Molim vas odgovorite me da li imaju pravo na uvid u racune u banci koji su navedeni u Ug. o DU a nisu dio ostavinske mase.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji ostavinska masa, jer nije sva ostavina (1 grobno mjesto, 2 nekretnine) navedena u Ug. o DU. Druga strana ne zeli navedeno iz ostavinske mase (htjela sam se odreci u njihovu korist), vec isplatu u eurima (gore) jer toliko su izracunali da im je moj pok. suprug duzan za uzdrzavanje djeteta.

Sto je teretni pravni posao? Oprostite na bedastim pitanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji ostavinska masa, jer nije sva ostavina
odlično,sad Vi budite igrač i prihvatite se svog nasljednog dijela

isplatu u eurima (gore) jer toliko su izracunali da im je moj pok. suprug duzan za uzdrzavanje djeteta.

to nema nikakve veze sa ugovorom koji ste vi sklopili,niti sa nasljeđivanjem.
Sto je teretni pravni posao?

Općenito ugovori kod kojih jedna strana daje naknadu za korist koju od druge strane dobija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav, prihvatila sam svoj nasljedni dio i zatražila da mi se prizna pravo na bračnu stečevinu. JB je donio rješenje "... uputiti će se poziv nadležnom Centru za socijalnu skrb radi priznavanja na bračnu stečevinu."

Raspitala sam se o tome u Centru i rekli su da to radi Sud a ne Centar.

Da li mi možete odgovoriti na koji način Centar utvrđuje bračnu stečevinu?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zadnjem rocistu sastavljen je zapisnik gdje ja nadopunjujem svoju nasljednicku izjavu i trazim da mi se prizna pravo na bracnu stecevinu.

"JB donosi slijedece

RJESENJE

Danasnje rociste se okoncuje, uputiti ce se poziv nadleznom Centru za socijalnu skrb radi priznavanja prava na bracnu stecevinu".

Raspitala sam se o tome u Centru i rekli su da to radi Sud a ne Centar.

Da li mi možete odgovoriti na koji način Centar utvrđuje bračnu stečevinu? (ako je utvrđuje, ako ne..?)

Izgubljena u sumi zakona. Hvala :vrti:

uređeno: od cantarion
ne znam postaviti pravo pitanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija