Jump to content

Potpis aneksa ili otkaz


gglumac

Preporučene objave

Trenutno radnim na određeno, s istekom ugovora u 05/2017. Poslodavac mi je službeno dao informaciju da mijenja moje radno mjesto (njegovim riječima reorganizacija kompanije) te mi nudi aneks na potpis. Naime mijenjaju se 2 članka ugovora: opis posla i naknada. Na postojeće dužnosti dobivam nove s mali brisanjem starih dužnosti. A plaća se neznatno povećava.

 

Zamolio sam ga nekoliko dana da razmislim o potpisu. Obaviješten sam da imam 3 radna dana za razmisliti i da u slučaju ne potpisivanja dobivam otkaz (ne čeka se do isteka mog trenutnog ugovora). Isto tako rečeno mi je da "budem sretan" na tih par dana jer su mi mogli dati i rok od 1 dana (tj da odlučim u istom danu da li želim potpisati aneks ili ne). S opravdanjem da zakon ne definira rok za potpis.

 

Kako ja to doživljavam kao prijetnju i kako mi to nije sasvim logično molim vas za upute ili savjet o navedenom problemu. Postoji li mogućnost da poslodavac radniku zaista da aneks na potpis i jednostavno odluči da ima do kraja tog radnog dana da odluči o potpisivanju, te da u slučaju ne potpisivanja dobiva otkaz?

 

Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi se sadržajno gledajući, radilo o otkazu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu, glede čega cititram čl. 123. Zakona o radu (vidite boldano) -

 

"Odredbe ovoga Zakona koje se odnose na otkaz, primjenjuju se i na slučaj kada poslodavac otkaže ugovor i istodobno predloži radniku sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora).

 

Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka radnik prihvati ponudu poslodavca, pridržava pravo pred nadležnim sudom osporavati dopuštenost takvog otkaza ugovora.

 

O ponudi za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima radnik se mora izjasniti u roku koji odredi poslodavac, a koji ne smije biti kraći od osam dana.

 

U slučaju otkaza iz stavka 1. ovoga članka, rok iz članka 133. stavka 1. ovoga Zakona teče od dana kada se radnik izjasnio o odbijanju ponude za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima ili od dana isteka roka koji je za izjašnjenje o dostavljenoj ponudi odredio poslodavac, ako se radnik nije izjasnio o primljenoj ponudi ili se izjasnio nakon isteka ostavljenog roka."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

zahvaljujem se na odgovorima. Naime dobio sam odgovor od poslodavca da navedeni zakon nije primjenjiv u mom slučaju (na temelju savjeta od tvrtkinog odvjetnika).

Obrazloženje je da bi bio primjenjiv ukoliko bi mi simultano ponudili otkaz i izmjenu ugovora o radu.

 

Međutim oni meni nude aneks na potpis, a tek u slučaju ne potpisivanja pokreću postupak otkaza (nisu naveli na temelju čega-organizacijske promjene ili nešto treće). Prema njihovom tumačenju to nije regulirano zakonom i kompanija može odrediti rok za potpis takvog aneksa kako želi (čak i 1 DAN).

 

Ja to tumačim kao Ponudu izmijenjenog ugovora o radu s otkazom što je apsolutno jednako Otkazu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu.

Molim vas ukoliko netko misli da je stajalište kompanije zakonski ispravno, da me ispravi i uputi na članak zakona koji tako nešto regulira.

 

Naime nažalost moram priznati da ću potpisati navedeni aneks jer mi otkaz nije nešto što tražim. Dobio sam upute da ukoliko želim nastaviti daljnju komunikaciju o ovoj temi da je najbolje da se moj odvjetnik čuje sa odvjetnikom kompanije pa da se problem razjasni.

 

Pišem vam ovdje kako bi bili svjesni kakve se situacije pojavljuju u praksi. Radim za multinacionalno poduzeće veličine cca 90 tisuća ljudi u svijetu i za njih sam samo brojka na papiru bez koje mogu. A da sada tjeram "mak na konac" i pokrenem sudski postupak (koji bi mogao potrajati) nažalost ne vjerujem da bi se situacija mnogo promijenila. Jedino što bih mogao zaboraviti na daljnju suradnju s tom kompanijom.

 

Još jednom hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime nažalost moram priznati da ću potpisati navedeni aneks...

 

Tu onda svaka daljnja rasprava biva suvišnom.

 

Ovdje se oni pozivaju na "tehnikalije" po meni (nije rajčica neg je paradajz), no bilo kako bilo - za svaki otkaz mora postojati opravdan razlog, a nepotpisivanje izmijenjenog ugovora koji se nudi nije opravdan razlog. Opravdani razlozi specificirani su Zakonom o radu (čl. 115.), a kakav bi otkaz oni vama dali, pitanje je.

 

Obratite pozornost i na ovaj dio koji spominje korisnik F&B, jer tu onda ispada da ukoliko ugovor ne daje mogućnost redovnog otkaza, da je moguć samo izvanredan, a tu bogami treba imati debeli razlog i pokriće, što je kod vas vrlo upitno imaju li.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obratite pozornost i na ovaj dio koji spominje korisnik F&B, jer tu onda ispada da ukoliko ugovor ne daje mogućnost redovnog otkaza, da je moguć samo izvanredan, a tu bogami treba imati debeli razlog i pokriće, što je kod vas vrlo upitno imaju li.

 

Pregledao sam ugovor i postoji mogućnost redovitog otkaza. U ovom slučaju su me mislili otpustiti (ako ne potpišem aneks) zbog organizacijskih promjena. Naime nas je 3 u odjelu i samo smo drugačije sada podjelili posao. Nije se stvorio neki novi posao koji do sada nije nitko radio. I imamo nove nazive. To mi se čini da nije baš promjena organizacijske strukture već samo promjena naziva radnog mjesta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija