Jump to content

Nakon smrti oca ostao kredit, majka ga nije mogla plaćati, stigla ovrha


Sokolski

Preporučene objave

Nakon nešto manje od dvije godine kako mi je otac preminuo majka je dobila PRIJEDLOG ZA OVRHU NA TEMELJU VJERODOSTOJNE ISPRAVE općenito po imovini ovršenika. Otac je imao dva kredita, minus, kreditne kartice i sve je to ostalo neplaćeno nakon njegove smrti, većim dijelom barem, nešto je podmireno. Situacija je sljedeća, majka je kao jedini nasljednik preuzela na sebe sve iza njega, ja sam se odrekao nasljedstva iz razloga što su dugovi toliki da ih cijeli život ne bi mogao podmiriti. Majka već više od godine dana plaća trećinu mirovine za ovrhu po novčanim sredstvima. Mene sada zanima da li će nam zapljeniti kuću u kojoj živimo. Kuća naime nikada nije bila prenesena odnosno uknjižena na mog oca pa tako nije sada ni na moju majku jer dvije sestre od kojih smo kupili kuću su imale zemljište pola pola, rodbina od druge prve preminule je u Australiji (barem su bili još živit prije 15-tak godina) i oni su slali punomoć za prodaju, ambasada je dala ovjerenu kopiju, sudac je tražio mito koji moj otac nije htio platiti pa je sudac odbio uknjižbu. Moj otac se žalio na to, kasnije je to rješenje koje je njemu poslano u sudu ubilježeno da smo ga je primio, on ga nije primio i tako je sve ostalo nerješeno jer se majka razbolila, itd.

 

Nadalje ostalo je nekoliko čestica zemlje, ne velike vrijednosti, koje su bile upisane na njega i majka je dobila rješenje od katastra ili gruntovnice da je to sad njezino, no prilikom provjere ništa nije ubilježeno na nju te se i dalje vodi na pokojnog oca.

 

Ovrha po kreditu s kamatama iznosi 214288,43 kn i troškovi odvjetnika 8259,85 kn.

 

Na ovo rješenje postoji mogućnost podnošenja prigovora i nadležan je Općinski građanski sud u Zagrebu.

 

Na kraju svega, nisu mi bitne ni te čestice ni ništa nego me samo zanima mogu li nam zapljeniti kuću i izbaciti nas na ulicu. Ovaj kredit ne možemo platiti niti smo ga mogli ikada plaćati, uzeli su nakon smrti oca sve što je bilo za uzeti po računima, plaću zadnju itd. Jednom prilikom kada smo bili tražili besplatni pravni savjet, odvjetnica je rekla da možda zato što kuća nije glasila ni na nas niti na njega kuću neće uzeti, ali da se mogu uknjižiti kao vanknjižni vlasnik ili tako nešto, pa ako netko može pojasniti što to znači za nas u ovoj situaciji.

 

Nadalje, u ovrsi stoji da moja majka kao zakonski nasljednik iza mog pokojong oca... može li ona i kako tražiti izvlaštenje pola bračne stečevine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači samo ovo što glasi na majku može biti predmet ovrhe?

 

Ono što je naslijedila od oca, pa je sad preneseno na nju.

 

A što je s kućom onda i okućnicom, to sve glasi na te dvije pokojne sestre ali je moj otac imamo pravovaljani i zakonski važeći kupoprodajni ugovor i mislim da je bio upisan na kuću kao vanknjiževni vlasnik.

 

Jedina iznimka postoji u odredbi čl. 82. Ovršnog zakona. U praksi, to se vrlo rijetko dešava pogotovo kada se radi o kompliciranim slučajevima, a vaš obzirom na međunarodnu komponentu i opis, bi spadao u komplicirane slučajeve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što je s kućom onda i okućnicom, to sve glasi na te dvije pokojne sestre
pa gledajući nastalu situaciju to Vam je i sreća,no naravno da nekad u budućnosti morate srediti zemljišno-knjižno stanje nekretnine
mislim da je bio upisan na kuću kao vanknjiževni vlasnik.
sasvim izvjesno da nije tako,obzirom da sam izraz izvanknjižni nam kazuje kako nepostoji upis.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskopao sam sve papire od kupoprodajnog ugovora, do rješenja odnosno skidanja teretovnice jer je zemljište bilo pod kreditom koji je bio otplaćen (prijašnje vlasnice), pa zahtjev za uknjižbom kao vlasnika (moj pokojni otac), rješenje o odbijanju uknjižbe zbog neprilaganja original punomoći druge sestre koja je tada bila u Australiji gdje je i umrla. Papire iz 2013. kada su sređivane katastarske knjige pa se opet nije moglo ništa rješiti jer otac nije ubilježen bio kao vlasnik. Stanje u katastru i zemljišno knjižnom odjelu je da su sestre (danas pokojne) vlasnice zemlje i nekretnina 1/2 svaka.

 

Majka u roku osam dana mora predati prigovor na prijedlog rješenja o ovrsi. Što napisati odnosno na temelju čega podnjeti prigovor? Ova kuća u kojoj živimo je jedina stambena nekretnina, ostalo su nekoliko čestica zemlje. Da li se može na to podnjeti prigovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija