Jump to content

Prozori na međi


Damaiondie

Preporučene objave

Postovani,

Kupila sam legalni stan (u Zagrebu) u legalnoj zgradi koja je na medi. Na susjednoj cestici je takoder zgrada na toj istoj medi i naslonjena je na moju zgradu-dodiruju se zidom. Moja je zgrada puno visa i veca od susjedne i moj stan se nalazi iznad najvise tocke susjedne zgrade.

 

Kuhinja, kupaonica i 1 soba u mom stanu nemaju iznutra nikakav prozor niti izvor svjetlosti jer je bivsi vlasnik, na trazenje susjeda, iznutra zatvorio prozore nekakvim knaufom. No, prozori i dalje postoje izvana i vidljivi su izvana. Znam da ne smijem imati otvore na medi, ali da li smijem:

 

1. Maknuti postojece prozore i umjesto njih staviti mutno staklo u vec postojece otvore bez mogucnosti otvaranja, ali kako bih dobila svjetlo?

2. Napraviti isto kao i gore, ali staviti staklenu opeku?

3. Otvorom se ne smatra prozor do 60*60. Smijem li imati vise takvih prozorcica u 1 prostoriji (tipa staviti jedan iznad drugog prozor od 60*60) pa imati 2?

4. Moram li se voditi vec postojecim otvorima ili mogu staviti prozorcic 60*60 bilo gdje u sobi (pod uvjetom da je staticki izvedivo staviti prozor negdje drugdje)?

5. Da li za ista od gore navedenog trebam dozvolu susjeda i u kojem omjeru (ocito ju nece dati kad su radi njega/njih postojeci prozori iznutra blokirani)?

6. Treba li mi za ista od gore navedenog dozvola ostalih suvlasnika zgrade i u kojem omjeru? Napominjem da se prozori i dalje vide izvana te promjena stakla u mutno i uklanjanje kvake za otvaranje ili ugradnja opeke ne bi nicim promjenila vanjski izgled zgrade

7. Ako nista od navedenog ne smijem, smijem li maknuti prozore i napraviti pravi zid kako bih izolirala stan od nepotrebnih gubitaka topline kad vec postojeci prozori nemaju svrhu?

8. Da li se otvorom velicine 60*60 smatra dio prozora koji se otvara ili ukupna dimenzija s okvirom?

9. Smije li "prozor" s mutnim staklom imati mogucnost otvaranja na kip radi provjetravanja i jos uvijek se ne smatrati otvorom? Znaci samo na kip i nikako drukcije.

 

"Pogled" koji bi se ostvario micanjem knaufa i stavljanjem bilo kakvog stakla bio bi iskljucivo na krov susjedne zgrade na kojoj cak i nema krovnih prozora. Ukoliko bi susjedi jednog dana zeljeli nadogradivati svoju zgradu, ja to ne bih osporavala niti trazila ikakvu nadoknadu stete jer mi je jasno da je to njihvo pravo.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, ovo je u biti pitanje za upravni odjel za prost.planiranje i gradnju koje bi trebalo dati konkretan odgovor prema odredbama važećeg prost.plana za to područje.

 

Ono što bi vam mogao ovako napamet odgovoriti je da se otvori ne smatraju dijelovi zida sagrađeni od staklene opeke i otvori od neprozirnog stakla veličine 60x60 ili manji od 0,40m2.

Prema tome bi eventualno prošlo ovo pod 1 ili 2.

3.Ne

4.Postojećima. Za ostalo bi trebala dozvola za rekonstrukciju koju vjerovatno ne bi ste dobili.

6.Ako bi izmjena pod 1 ili 2 bila dozvoljena, a zgrada je etažirana, moglo bi proći pod čl.82 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

7.Vjerovatno, uz dozovlu za rekonstrukciju.

8.Ukupna

9.I to bi trebalo protumačiti iz prost.plana

uređeno: od Spitfire
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom i detaljnom odgovoru.

Buduci da sam pocetnik u svemu ovom s nekretninama, biste li bili tako ljubazni da mi kazete gdje mogu tocno provjeriti da li su ti postojeci prozori uopce ugradeni prema pravilima prostornog plana i prema gradevinskoj dozvoli?

Pretpostavljam da za pitanja oko prostornog plana idem u opcinu, a gdje bih mogla provjeriti da li su napravljeni prema gradevinskoj?

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suma mog hodocascenja po opcini tj. uredu za prostorno uredenje:

-Jedna baba mi je rekla da to nista ne mogu pitat ni nju ni ikog drugog, nego mi projektant treba napraviti projekt koji onda ide njima pa ga oni odbiju ili prihvate (wtf, projekt za promjenu stakala na prozorima:neznam:)

-nakon sto sam dosla u naruceno vrijeme kada mi je iz arhive trebala biti izvadena gradevinska, druga baba me izbacila iz sobe jer se moje ime ne nalazi na gradevinskoj i nemam ja tu sto traziti uvid (da, bit ce mi ime na gradevinskoj koja je radena prije nego sam rodena i s kojom veze nemam). Rjesenje suda o kupnji stana nije prihvacala kao moju poveznicu sa tom nekretninom

-portir mi nalazi zenu koja radi s ovom gore ludacom i ona mi pokazuje i objasnjava gradevinsku, iskopira sve stranice i planove koje sam htjela i govori mi da cak mogu uzeti cijeli file sa sobom i odnjeti negdje van u kopiraonu da mi planovi ljepse izgledaju jer oni mogu samo A3 kopirati-ima i normalnih ljudi

 

Ugl, predmetni prozori nisu u originalnim nacrtima, balkoni su manji u naravi nego u planu...

-ta ista ljubazna zena me salje na drugi dio opcine kod arhitekta koji me prima bez najave i pregledava papire. On mi savjetuje da idem legalizirati stvari koje ne stimaju. Kaze da za zatvaranje prozora i izradu zida ne trebam nikakvu dozvolu za rekonstrukciju i da se pak ovo o mutnim staklima, opekama i 60*60 odnosi samo na udaljenost od mede od 3 m i vise.

 

1. Je li on u pravu?

 

U PPZG iz 2015 pise:

2.3.1.2. Udaljenost građevine od susjedne građevne čestice

(1.) Stambena građevina ako se gradi na slobodnostojeći način, mora biti udaljena najmanje pola visine (h/2) od međe susjednih građevnih čestica, ali ne manje od 3 m. Iznimno od odlomka 1. ove podtočke, u već izgrađenim dijelovima naselja, u skladu s lokalnim uvjetima, građevina može biti udaljena i manje od 3 m od jedne susjedne međe građevne čestice, ali ne manje od 1 m, pod sljedećim uvjetima:

* ako udaljenost od druge susjedne međe građevne čestice nije manja od 3 m;

*na građevini koja je udaljena od susjedne građevne čestice manje od 3 m, ne smiju se graditi otvori prema toj međi.

Otvorima iz odlomka 2. alineja 2. ove podtočke ne smatraju se otvori s neprozirnim staklom najveće veličine 60 x 60 cm i dijelovi zida od staklene opeke.

...

(3.) Stambena građevina što će se graditi na poluugrađeni način tako da će se jednom stranom prislanjati uz susjednu građevinu ili među, mora s drugim dijelovima građevine (istakom) biti udaljena od granice susjedne građevne čestice najmanje h/2, ali ne manje od 3 m.

 

Moja zgrada je poluugradena, a pod tockom 3. ne pise nista o otvorima.

 

2. Mogu li primjeniti tocku 1. za svoj slucaj iako nije samostojeca? Ili PP ne predvida otvore za poluugradene zgrade pa sam u nekoj sivoj zoni?

 

3.U PP pise "ce se graditi", a moja je vec izgradena. Jel to onda znaci da PP za mene uopce ne vazi?

 

4. Jel postoji neki zakon ili pravilnik u kojem bi pisalo da, buduci da su ti prozori tu vec tolko i tolko godina, se susjedi nemaju sto buniti? Prozori su zatvoreni iznutra, izvana postoje i vidjljivi su jer su jako veliki, a ociti su i na google mapsu.

Bivsa vlasnica kaze da je svojedobno (prije preko 25 god) susjed dao pismenu dozvolu za njih, ali ona ne zna di joj je to. Kasnije se bunio pa su oni to iznutra zatvorili.

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suma mog hodocascenja po opcini tj. uredu za prostorno uredenje:

-Jedna baba mi je rekla...

 

Toliko puta sam ovo ovdje vidio napisano, uz dodatke tipa "ljuta" i sl., da najradije uopće ne bih više odgovarao na bilo kakova pitanja povezana s graditeljstvom. Još kad se to večinom povezuje s glavnim gradom, pitam se jesu li tamo bogomdani samo da griju stolice i tumaće propise kako im odgovara ili u službi građana. A takovih bisera i odluka su pune novine. Bez uvrede ovima ispod.

 

ima i normalnih ljudi

 

Na sreću...

 

Ugl, predmetni prozori nisu u originalnim nacrtima, balkoni su manji u naravi nego u planu...

-ta ista ljubazna zena me salje na drugi dio opcine kod arhitekta koji me prima bez najave i pregledava papire. On mi savjetuje da idem legalizirati stvari koje ne stimaju. Kaze da za zatvaranje prozora i izradu zida ne trebam nikakvu dozvolu za rekonstrukciju i da se pak ovo o mutnim staklima, opekama i 60*60 odnosi samo na udaljenost od mede od 3 m i vise.

Je li on u pravu?

 

Što se tiće rekonstrukcije mrvu dvojim, pošto se radi o stambenoj zgradi i zajedničkom dijelu iste, no ako on tako kaže...

 

A oko mutnog stakla smatram da je u pravu. Naime, nadao sam se da su u nekoj ludoj kombinaciji (zato sam i pitao kada je građena) prozori dio nacrta, pa promjenom u zamučena ili staklenu ciglu ne bi bio neki problem. Ovako, pošto nisu u originalnim nacrtima, niti evv. legalizirani, a niti na strani koja nije prislonjena, pp za novu gradnju ili radove na postojećim građevinama je jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i danas u opcini u Dubravi su stvarno super ljubazni ljudi bili, a ovo jucer je bila Tresnjevka. Na moju pohvalu kak su uluzni, cudili su se da kao tko nije pa sam spomenula u kratko neugodno iskustvo na Tresnjevci. Odmah su me pitali jel sam to imala problem s osobom xy i to je ta kaj me izbacila iz sobe! Znaju je i oni, radila je i tu, a vele i na Pescenici i tvrde da je psihicki slucaj. No, vele da joj se otkaz ne moze dati.

 

Moj stan je nadogradnja koja ima gradevinsku iz '89, a zgrada je takoder nadogradivana i dogradivana i '87. Podatke o starosti originalne kuce nemaju u Opcini.

 

1. Da li se radom na postojecoj gradevini smatra to da ja uklonim unutrasnji knauf kojim su zatvoreni prozori, a vani nis ne mjenjam? Ili skinek knauf i obojim staklo u bijelo, kaj ce susjed znati, izvana nemre vidjeti da sam nes u stanu radila jer je iovak izvana to bijelo, a zgrada je jako visoka?

2. A da skinem postojece prozore i ugradim nove pvc identicnih gabarita? Jel to rad na gradevini?

3. Jel se mogu, u slucaju da se susjed zali, pozvati na to da to vec stoji tako barem 27- godina? Navodno nije nikad uputio neki pismeni prigovor, vec samo usmeno i to negdje oko '99. kad su vlasnici zatvorili to iznutra.

4. Da li postoji neki vremenski period nakon kojeg se vise ne mogu ulagati prigovori od strane susjeda-tipa 20/30 godina?

5. Pretpostavljam da takav vremenski period ne postoji ako bi mi Inspekcija poslala nalog da ih moram zazidati (ak bi ih susjed poslao)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani.

Kupili smo stariju kuću prizemnicu 1968g.Radili smo neke preinake sto se tiče prostorija.Između ostalog bivša ostava je sada kuhinja.Radili bi otvor za budući prozor ali zid od kuhinje je na međi i prozor bi gledao u susjedno dvorište na visini od nekih 3m od zemlje..Kupili smo manji prozor koji skupa sa okvirom ima 85 cm a samo(mutno) staklo 50 cm. Smijemo li postaviti takav prozor i ako ne smijem dali postoji kakva druga opcija?U susjednoj kući živi jako stara baka koja je nagluha i ne možemo se sporazumjeti s njom,kuću joj nasljeđuje sin koji nije u R.H. i ne viđamo ga.

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

uređeno: od dadavk
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , dadavk je napisao:

Radili bi otvor za budući prozor

Za ovakve radove, trebali bi imati glavni projekt, jer dodajete novi vanjski prozor. Članak 5. st.3 Pravilnika o jednostavnim građevinama i drugim građevinama i radovima.

prije 19 sati , dadavk je napisao:

zid od kuhinje je na međi i prozor bi gledao u susjedno dvorište

Glavni projekt mora biti u skladu sa PP, na što će paziti projektant kod njegove izrade. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , mutavi je napisao:

Glavni projekt mora biti u skladu sa PP, na što će paziti projektant kod njegove izrade. 

Složio bih se, do ovoga,

, dadavk je napisao:

zid od kuhinje je na međi

poradi čega pp propisuju da se tu ne bi mogli stavljati otvori. No, kao što je već napisano, otvorima se ne smatraju neprozirni, nepomični stakleni elementi kao ni dijelovi zida od staklene opeke, veličine 60x60 tj. do 0,40 m2, pod koje prozor ne spada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija