Jump to content

godišnji odmor kod promjene poslodavca


lumpi1

Preporučene objave

Molim vas vaše mišljenje vezano za korištenje godišnjeg odmora kada promijenite poslodavca.

 

Radnik prestaje sa radom u tvrtki A 30.9. u kojoj je iskoristio cijeli godišnji odmor (ne srazmjerni već ukupan broj dana po pravilniku o radu).

Radnik se zapošljava u tvrtki B od 1.10..

Da li u tvrtki B ima pravo na korištenje srazmjernog godišnjeg odmora za 10., 11. i 12 mjesec?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje!

Molio bi ako mi netko moze odgovoriti na moje pitanje, evo situacije

 

Prelazim iz jedne firme u drugu, sporazumni otkaz o radu koji nastupa s datumom 15.1.2017...

Godisnji odmor iz 2016 sam potrosio sav, dok mi je godisnji za 2017 ostao cijeli ( kad sam samo 15 dana jos zaposlen ovdje kojih cu uredno odraditi) posto 16.1.2017 pocinjem odmah raditi kod novog poslodavca, zanima me da li nakon 6mj. Ja imam pravo na koristenje punog godisnjeg odmora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovanje,

 

Imam pitanje.

Nadam se da skoro prelazim kod novog poslodavca.

Kod ovog gdje sada radim 7 godina, pravilo je da već od 01 01 možemo koristiti novi godišnji odmor u toj godini.

Dakle ako sada u 2 mjesecu odem na tjedan dana, da li kod idućeg poslodavca imam pravo na još tri tjedna godišnjeg?

Da li mora proći 6 mjeseca ako je neprekinut radni odnos?

Što u slučaju da odem na burzu, pa nađem novi posao, da li je 6 mjeseci uvijek odgoda po zakonu?

Da li mi strai poslodavac mora dati neku potvrdu koliko sam iskoristila?

Lp

 

Andrea

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
Ako prekid bude duži od osam dana, ostvarit ćete pravo na puni GO kod novog poslodavca nakon 6 mjeseci neprekinutog rada. Ako prekid bude kraći, ostvarit ćete pravo na razmjerni dio GO-a.

 

Moram priznati da me ovo malo zbunjuje sad. Moje pitanje je sljedeće: ako je prekid kraći od 8 dana i ja po ovome navedenom gore imam pravo na razmjeran broj godišnjeg odmora kod novog poslodavca,da li se taj razmjeran broj odnosi na mjesece rada kod novog poslodavca ili se odnosi na broj mjeseci koje sam radio tu kalendarsku godinu kod oba poslodavca zajedno? Znači radim kod novog poslodavca 4 mjeseca ( 24:12 x 4 = 8 dana godišnjeg). Kod prijšnjeg sam radio duže od 6 mjeseci, nije bilo prekida radnog odnosa već samo prelazak kod drugog poslodavca. Znači ovu godinu ukupno svih 7 mjeseci radim ,ali je bila promjena poslodavca bez prekida radnog odnosa,odnosno prekid je kraći od 8 dana ( 24:12 x 7 = 14).

 

Drugo pitanje je sljedeće: ako je prekid između promjene 2 poslodavca kraći od 8 dana kako sam naveo u prijašnjem pitanju gore, šta se događa nakon 6 mjeseci rada kod novog poslodavca? Da li ja ostvarujem pravo na puni godišnji ili ne??? Znači do 6 mjeseci razmjerno,a nakon 6 mjeseci još onda ostatak punog godišnjeg ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod starog poslodavca ste za ovu godinu stekli pravo na razmjerni dio godišnjeg . Pretpostavljam da je do prestanka radnog odnosa došlo u ožujku? Onda bi to bilo nekih 6 dana, ne držite me za riječ jer je bitno kad je radni odnos prestao, a tu informaciju nemam. Uglavnom, stari poslodavac vam je trebao omogućiti korištenje tih dana, odnosno isplatiti ono što niste uspjeli iskoristiti zbog prekida radnog odnosa. I to je to što se tiče starog poslodavca. Novi poslodavac, nova priča – broj dana godišnjeg određuje se vremenom kojeg ste radili kod njega. Ako je prekid bio kraći od 8 dana, za 2o17, kod novog poslodavca imate pravo samo na razmjerni GO. Protek od 6 mjeseci ovdje ne igra ulogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovane i Poštovani, molim Vas za pomoć ako netko zna točne informacije, jer mi je jako važno...Zaposlena sam u firmi 2,5 g. Ugovor je na neodređeno. Otkazni rok ( prema ZOR, čl.122 ) iznosi mjesec i dva tjedna ( iako vjerujem da me poslodavac ne bi toliko zadržavao ). Dobila sam već prije 2 mj. rješenje za korištenje GO od 31.07. do 13.08.2017. Međutim, upravo sam dobila ponudu za posao u drugoj firmi, koji bi mi puno bolje odgovarao. Novi poslodavac bi pričekao da iskoristim GO i odradim otkazni rok. S obzirom da bih voljela što prije prijeći na novo radno mjesto, ali mi je isto tako jako važno da iskoristim ovaj GO jer sam već unaprijed platila smještaj na moru, mene zanima sljedeće: 1). ako ja dam redovni otkaz u ponedjeljak, 24.07. (7 dana prije GO), da li moj sadašnji poslodavac ima pravo da me odmah odjavi, tj. da mi ne odobri korištenje GO....i....2). ako bih otkaz dala prvi ili drugi dan godišnjeg odmora, da li ga, s obzirom da je već u tijeku, poslodavac može prekinuti, tj. ne dozvoliti mi da iskoristim taj ostatak GO. Ja sam spremna ispoštovati sve obveze prema poslodavcu, naravno...ali mogu očekivati da će moj otkaz izazvati zamjeravanje, ljutnju i li sl., pa bih htjela znati što mogu očekivati. Unaprijed zahvaljujem! Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako kod redovnog otkaza postoji obveza odrađivanja otkaznog roka, treba imati u vidu stajalište sudske prakse (a o čemu u zakonu nećete naći ništa), a ista se odnosi na činjenicu kako je otkazni rok predviđen isključivo kao sredstvo zaštite one strane u radnom odnosu kojoj se otkazuje ugovor, pri čemu ta ista strana ima i dispoziciju da se prava na odrađivanje otkaznog roka odrekne. U tom slučaju, radni odnos prestaje dostavom takve pisane izjave protivnoj strani.

 

Kako će se vaš poslodavac postaviti, ne znam, ali imajte na umu kako glede vašeg GO-a to realno i nema nekog efekta. Jer, ako on zatraži odrađivanje otkaznog roka, isti će teći i za vrijeme GO-a, a ovaj scenarij u kojem vi sumnjate da bi vam on "opozvao" GO smatram da je moguć samo u teoriji, jer bi za isto ponašanje trebao imati debelo opravdan razlog u vidu neke izvanredne situacije u radnom procesu, a koliko je to izvjesno, sama najbolje možete procijeniti.

 

S druge strane, ako se odrekne prava na odrađivanje GO-a, svejedno vam je dužan platiti naknadu za neiskorišteni GO, tako da smatram da, koliko god on bude uvrijeđen vašim otkazom, da neće poduzimati opisane radnje na koje sumnjate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav, 31.12.2021. godine završava mi radni odnos nakon 2 godine kod jednog poslodavca i odmah, bez prekida 3.1.2022. krećem s radom kod drugog poslodavca. Koliko godišnjeg odmora imam i trebam li raditi 6 mjeseci neprekidno kod tog novog poslodavca kako bi mogao početi koristiti GO? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija