Jump to content

Alimentacija i porodiljna naknada

boba26

Preporučene objave

Poštovani! Molila bi za informaciju---kćer ima 24 godine,u 10 mjesecu 2016 završila je fakultet i nije se zaposlila,pa još plaćam alimentaciju,sad je trudna i treba roditi u 3 mjesecu 2017,znači da bi porodiljnu naknadu počela dobivati u 4 mjesecu 2017----dali se porodiljna naknadu ubraja u njen prihod? i dali bi mogla na temelju toga tražiti prestanak njenog uzdržavanja? u toku ovog mjeseca se namjerava preseliti k dečku koji je ujedno i otac djeteta,ali se ne namjeravaju oženiti,što znači da bi onda kćer bila u životnoj zajednici s ocem djeteta--dali onda još uvijek ja imam obavezu njenog uzdržavanja ? unaprijed se zahvaljuljem na odgovorima!

Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

dali se porodiljna naknada ubraja u njen prihod? i dali bi mogla na temelju toga tražiti prestanak njenog uzdržavanja?

Porodiljna naknada jest realni prihod, no neoporezivi prihod.

dali onda još uvijek ja imam obavezu njenog uzdržavanja

Da, do kraja isteka godine dana nakon završetka obrazovanja s obzirom da je nezaposlena i nije navršila 26. godina.

Prema čl. 290. st. (2) ObZ-a:

(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja ako dijete nije navršilo dvadeset šest godina.

Prema čl. 291. st. (1) ObZ-a:

(1) Dijete koje ima prihode dužno je pridonositi za svoje uzdržavanje.

http://www.zakon.hr/z/88/obiteljski-zakon

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija