Jump to content

Porez na dohodak iz inozemstva


kole777

Preporučene objave

Pozdrav

Prije 3 mjeseca sam se zaposlio u Qatru. Ugovor sam potpisao na godinu dana. Kako je posao fizički zahtjevan ugovorom je sastavljeno da 2 mjeseca radim dolje a mjesec sam kod kuće. Plaću primam samo za razdoblje koje sam u zemlji na radnome mjestu.Po tome provodim više od 183 van RH. Porez i ostala davanja firma plaća u Qatru jer je tamo i registrirana. Zanima me novom poreznom reformom dali ću morati plaćati porez ili bilo kakva davanja RH jer mi se plaća isplaćuje na devizni račun u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kako su mi zakone rastumacili porezni savjetnici i odvjetnici, tih 183 dana ili vise van zemlje, na zalost, u Hr nemaju nikakvu tezinu. Opci porezni zakon kaze da se smatrate poreznim rezidentom RH ako u posjedu imate nekretninu najmanje 183 dana u jednoj ili dvije godine u kojoj boravak nije obavezan. Ako i nemate nekretninu, smatrat ce vas rezidentom ako imate obitelj u RH ili neke druge veze s RH (ekonomske, poslovne.....).

Nadalje, ugovori o dvostrukom neoporezivanju ne znace isto nista previse. Na temelju tih ugovora, jedina olakotna okolnost je da nebi placali isti porez na dva mjesta, tj. drzava rezidentnosti (RH) mora omoguciti da se porez placen u drugoj drzavi u potpunosti priznaje u RH. Buduci u Qataru nema poreza, RH ima pravo traziti placanje punog iznosa.

U svakom slucaju, po zakonu ste duzni prijaviti poreznoj sav dohodak zaraden bilo gdje u svijetu (nacelo svjetskog dohotka) a onda oni odlucuju koliko poreza ste duzni platiti u RH.

Volio bih i ja da su mi strucnjaci krivo rastumacili sve ovo :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija