Jump to content

Branitelji-policija-mirovina


lavek

Preporučene objave

Na bolovanju sam godinu dana. Policajac sam od 3.-mj 1991 god.. Branitelj sam i dragovoljac Domovinskog rata! Mjesečno jedan puta odlazim kod psihijatra. Dijagnoza mi je F43.1 PTSP dijagnosticirana od strane psihijatra u Općoj bolnici i potvrđena od strane psihologa KB Dubrava – Regionalnog centra za psihotraumu. Na MUP-ovoj prvostupnoj zdravstvenoj komisiji sam proglašen nesposobnim za obavljanje posla policijskog službenika. Imam ratni put (Vukovar, Bljesak, Oluja)! Od strane Područnog ureda za zdravstveno osiguranje dobio sam rješenje da mi se bolest PTSP priznaje kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, te mi pripada iznos od 100% plaće. Od strane prvostupne komisije područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobivam rješenje da mi se utvrđuje PROFESIONALNA nesposobnost za rad, te da je kao uzrok invalidnosti utvrđeno 20% u svezi čl.5 st.2 ZOPHBDR-a, odnosno u svezi rata, a 80% bolest koja nije u vezi s tim člankom zakona, na koje rješenje sam podnio žalbu (jer tražim OPĆU nesposobnost), te je žalbeni postupak u tijeku. U istom rješenju piše da će se o pravu na invalidsku mirovinu odlučiti posebnim rješenjem. Isto tako od MUP-a sam dobio rješenje da sljedeće tri godine zadržavam plaću i druga prava do pravomoćnog rješenja o pravu na mirovinu. Sredinom 12-tog mjeseca 2005. godine u nadležni Ured za obranu predao sam svu potrebnu dokumentaciju za utvrđivanje statusa RVI, a u 4-tom mjesecu ove godine predao sam i nadopunu medicinske dokumentacije. Do današnjeg dana od njih nisam dobio ni slova. Zašto? Koliko to traje i što mogu očekivati od žalbenog postupka? Imam li uopće pravo na mirovinu i koju? Što je to komulirana mirovina? Ukupno imam oko 30 godina mirovinskog staža (staž+beneficije). Kad razmislim, prošao sam sve, a sad je stalo! Kome da se obratim za pomoć i savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je uzrok invalidnosti dvojak, tj. djelomice povreda na radu ili profesionalna bolest a djelomice neka povreda ili bolest koji nemaju veze s radom, uvažavaju se svi uzroci invalidnosti zajednički, ali se procjenjuju svaki posebno i mirovina se izračunava na poseban način.

Invalidska mirovina koja se priznaje u slučajevima kad je više uzroka, određuje se kao jedna mirovina ali se izračunava na poseban način te se naziva »kumulirana invalidska mirovina«.

 

U slučaju kad je ukupna invalidnost posljedica više različitih uzroka, visina kumulirane invalidske mirovine izračunava se tako da se posebno izračunaju vrijednosni bodovi za dio invalidske mirovine koji bi pripadao zbog invalidnosti kao posljedice bolesti ili neke povrede koje nemaju nikakve veze s radom a posebno se izračunavaju vrijednosni bodovi za dio mirovine koji bi pripadao za invalidnost koja je posljedica povrede na radu ili posljedica profesionalne bolesti. Postoji razlika u utvrđivanju vrijednosnih bodova za pojedinu vrstu mirovine a ovisna je o uzroku invalidnosti. Nakon toga ovisno o udjelu od postotka pojedinog uzroka invalidnosti, određuje se pripadajući razmjerni dio jedne invalidske mirovine a to je »kumulirana invalidska mirovina«.

Zašto su važne različitosti u izračunu?

Osobni bodovi za određivanje mirovine u slučaju invalidnosti nastale zbog posljedica povrede izvan rada ili bolesti izvan rada, dobivaju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi utvrđeni na temelju prosjeka plaća i osnovica osiguranja, množe s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom. To znači da je u tom slučaju pripadajući dio visine invalidske mirovine ovisan o broju godina mirovinskog staža ostvarenog do dana nastanka invalidnosti i postotka bolesti ili povrede izvan rada.

Osobni bodovi za određivanje invalidske mirovine u slučaju invalidnosti nastale zbog posljedica nezgode ili povrede na radu ili zbog posljedica profesionalne bolesti, dobivaju se tako da se isti prosječni vrijednosni bodovi utvrđeni na temelju plaća i osnovica osiguranja, množe s mirovinskim stažem od 40 godina i polaznim faktorom.

Medicinski vještak koji donosi ocjenu o uzroku, vrsti i stupnju invalidnosti mora u tim slučajevima utvrditi u kojem je postotku (od 10% do 90%) uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalna bolest u odnosu na povredu izvan rada ili bolest koja nije vezana uz profesiju. Osnovno je znati da u slučaju kad je veći postotak utjecaja na invalidnost povreda na radu ili profesionalna bolest, tada će biti veći i razmjerni dio kumulirane invalidske mirovine.

Zato je potrebno upozoriti da mirovinski zakon točno definira vrste invalidnosti, koje opet treba razlikovati od uzroka invalidnosti, jer sve te razlike utječe na vrstu i visinu invalidskih prava. Stoga ponovno podsjećamo da »invalidnost« u smislu mirovinskih prava (čl. 34. Zakona) postoji u dva različita stupnja, pa se tako razlikuje invalidnost koja uzrokuje »profesionalnu nesposobnost za rad«, što je manji stupanj nesposobnosti, za razliku od težeg stupnja invalidnosti koji uzrokuje tzv. »opću nesposobnost za rad«.

»Profesionalna nesposobnost za rad« postoji kada je kod osiguranika, zbog promjena u zdravstvenom stanju (koje se ne mogu otkloniti liječenjem), radna sposobnost trajno smanjena za više od polovice prema tjelesno i psihički zdravom osiguraniku iste ili slične naobrazbe i sposobnosti. Ta se nesposobnost ocjenjuje individualno prema svakom osiguraniku posebno, uzimajući u obzir poslove koji odgovaraju njegovim individualnim tjelesnim i psihičkim sposobnostima a ujedno se smatraju odgovarajućim njegovim dosadašnjim poslovima.

»Opća nesposobnost za rad« je teži stupanj invalidnosti koja nastaje kad kod osiguranika nastanu promjene u zdravstvenom stanju, koje se ne mogu otkloniti liječenjem, nastane trajni gubitak sposobnosti za bilo kakav rad na bilo kojem poslu.

Obje opisane nesposobnosti za rad mogu nastati iz četiri bitna uzroka, koje zakon dijeli na dvije grupe a moguće su i kombinacije, kao što je slučaj kod kumuliranih invalidskih mirovina. Tako uzrok jedne i druge invalidnosti može biti: 1. bolest, 2. ozljeda izvan rada (npr. pad, neka povreda, prometna nezgoda i dr.), 3. profesionalna bolest, 4. ozljeda na radu ili 5. međusobne kombinacije dva ili čak svih tih uzroka. Sve osobe koje po osnovi takve invalidnosti, neovisno o uzroku, ostvare neku vrstu invalidske mirovine ili pravo na profesionalnu rehabilitaciju, smatraju se »invalidima rada«.

U praksi najveći problemi i propusti te osjećaj nepravde doživljavaju osiguranici kod utvrđivanja uzroka invalidnosti koji su posljedica profesionalnih bolesti i nezgoda na radu. »Lista profesionalnih bolesti« utvrđena posebnim zakonom o listama profesionalnih bolesti, za razliku od povreda i nezgoda koje se, kao nezgoda i nesreća na poslu ili vezano uz posao, utvrđuju u posebnom postupku. U tom naknadnom postupku često zbog nekog propusta poslodavca ili nepravodobnog prijavljivanja takvog događaja, povrijeđeni osiguranici teško dokazuju povezanost povrede s radom, pa tako i svoje pravo na povoljniji dio invalidske mirovine, tj. ne ostvare pravo na kumuliranu invalidsku mirovinu.

 

Kod tebe su priznali samo 20% braniteljske, a 80% tzv.civilne. To je tako jer vjerojatno se odnedavno liječiš (ratni put mora biti odličan,ranjavanje itd.).Nastavi sa liječenjem dok ne dobiješ trajno riješenje. Sada su velike "gužvare" i zato se dugo čeka jer ima previše predmeta za obraditi. U svakom slučaju imaš pravo 3 godine po čl.97 Zakona o policiji na prosječnu plaću koju si imao 6 mjeseci unazad otkako si započeo sa bolovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti si kolega još i dobar.

 

Ja imam sličan slućaj.

 

Skoro sam godinu dana na bolovanju ( radim u MUP-u ) , isto sam predao zamolbu u ured za obranu za priznavanje statusa HRVI u 12 mj 2005.god., predao sam u 7 mj. 2006.god., na zahtjev doktora za procjenu radne sposobnosti i još ništa, niti jedno niti drugo.

 

A ovi na mirovinskom mi neće da daju 100 % plaću dok im još uz svu liječničku dokumentaciju koju sam im predao ( a liječim se od 2000 godine imam pa sve do danas, PTSP-chr ) plus ratni put, ne predam i prvostupanjsko riješenje MUP-ove komisije o radnoj nesposobnosti ili drugo stupanjsko riješenje komisije za priznavanje HRVI-a.

 

Eto, primam 80 % plaće i čekam pozive ( za priznavanje statusa HRVI + za procijenu radne sposobnosti ) , svu dokumentaciju predao sam na vrijeme, redovito se liječim i eto to ti je moja priča.

 

Čekaj doma poziv i nema ti druge.

 

Lijep pozdrav.

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno bi mi značilo kad bi napisao što ti stoji u rješenju od vještačenja, za kakve poslove nisi sposoban i zbog čega.

uglavnom žalba je jedini način da nešto postigneš a ostaje ti i mogućnost da primaš 100% plaće tri godine i da kasnije tražiš ponovno vještačenje, a i vjerojatno će ti drugostupanjska podići postotak za rat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Lijećim se od PTSP-ia od 98 godine.Prošlu godinu bio sam na komisiji u Dubravi i dali su mi manje od 20% invalidnosti,a priznali su da je oboljenje iz rata.Sve to zbog toga što kao nisam redovito na lijećenju.Sad sam na bolovanju od dvanastog mjeseca prošle godine 4 mjeseca sam bio bez bolovanja sve dok nisam podnio prijavu inspekci rada.Sada imam 100% bolovanje na osnovu riješenja od invalidske komisije i dalje se redovito lijećimu kbc Rijeka trenutno idem u dnevnu bolnicu,a 17.10 idem na procjenu radne sposobnosti.Zanima me dali i ja imam pravo na 100% nadoknadu bolovanja kao policija ili smo mi ostali na milost i nemilost administracije jer ja budala nisam podnio žalbu na rješenje vojne komisije i sad nema pravo ponovo predat zahtjev dvije godine.Molim vas dajte mi savjet šta da poduzmem jer sam već na rubu.

Mrljavac je napisao:

A jesi li bio na MUP-ovoj komisiji i dobio riješenje da si nesposoban za obavljanje poslova pol.službenika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija