Jump to content

Poziv u carinsku upravu zbog obavljanja neregistrirane djelatnosti trgovine putem fac


hotsummer

Preporučene objave

Poštovani članovi foruma, molim vas za pomoć budući da o ovome ne znam ništa.

 

Naime, u trajanju od mjesec dana putem Facebooka sam objavljivala adventske vjenčiće bez izloženih cijena i svojih podataka, ali jasne svrhe, prodaje. Napominjem da mi je ovo prva takva djelatnost i da je zarada u tom periodu iznosila oko 3500kn.

 

Danas mi je na kućnu adresu stigao poziv carinske uprave u kojemu stoji da me zovu u svojstvu: ,,osobe koja bi mogla raspolagati obavijestima u cilju saznanja činjenica mjerodavnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti za djela koja imaju obilježja kršenja carinskih propisa, te drugih propisa koji su u nadležnosti carinske uprave, radi davanja obavijesti o obavljanju NEREGISTRIRANE djelatnosti trgovine čl.4 Zakona o trgovini (obavljanje djelatnosti božićnih aranžmana putem društvene mreže Facebook)."

 

Ono što me zanima je kakve su njihove ovlasti tj. na temelju čega prikupljaju dokaze? Da li su mogli imati pristup mom tekućem računu, Facebook profilu i privatnim razgovorima unutar njega te sl. stvarima. Profil putem kojega se odvijala prodaja je uklonjen, svoje ime, kao i podatke bilo koje vrste nikada nisam objavljivala kao niti cijenu vjenčića pa iz tog razloga vjerujem da se radi o anonimnoj prijavi nakon što je netko uspostavio kontakt sa mnom.

Kakva su Vaša iskustva i kako se uopće ponašati na jednom takvom razgovoru?

 

 

Bit ću Vam zahvalna na informacijama bilo koje vrste! :)

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepša hvala na odgovoru!

Tako je, sva komunikacija odvijala se putem privatnih poruka na facebook-u..pošiljke su slane poštom, a dio njih osobnim preuzimanjem. I sama vjerujem da se radi o prijavi od strane "poznanika". Imam nekoliko spremnih iskaza no ono što mi je upitno su njihovi čvrsti dokazi jer sumnjam da bez toga zovu na razgovor. :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne bježim od toga da sam napravila prekršaj, ali da plaćam kaznu u iznosu od 10 000-30 000kn koliko iznosi za fizičke osobe zbog nekoliko prodanih vjenčića je apsurdno. Na temelju dokaza s društvene mreže kao što je Facebook koja je i inače poznata po vjerodostojnim informacijama. Željno iščekujem to saslušanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javljam ishod nakon prvog razgovora.

 

U kratkim crtama nakon poricanja djelatnosti neregistrirane djelatnosti trgovine putem facebook-a budući da na stranici nigdje nije bilo prikazanih cijena, mojih osobnih podataka i sl. kao dokaz priložene su mi objave mojih radova te kompletan ispis s mog privatnog tekućeg računa za cijelu prošlu godinu.

Sve je čisto osim perioda od 11.11-08.12 kada su pristizale uplate i na nekima je pod opisom plaćanja bilo naznačeno da se radi o božićnim vjenčićima.

Zanimljivo je što je banka na oba moja upita glede uvida u tekući račun negirala mogućnost uvida u isti od strane bilo koje državne institucije.

 

Uglavnom kako stvari stoje mogu očekivati sveukupnu kaznu od oko 6000kn (kazna carine+povrat uplaćenih sredstava u cijelosti).

 

Definitivno se radi o prijavi iz središnjice jer u gradu u kojem imam prijavljeno prebivalište tvrde mi da ovakve stvari nisu praksa i da sam ja druga osoba koju su zvali zbog tako nečega po nalogu koji je stigao iz Zg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Njihova kazna sama po sebi se još i da nekako preživjeti, ali vraćanje cjelokupnog iznosa koji mi je išao na račun , a zapravo je vraćao moje troškove predstavlja problem.

Kao olakotne okolnosti navela sam nezaposlenost te proces rehabilitacije u kojemu se nalazim budući da sam to počela raditi u periodu nakon operacije gležnja kako bi imala neku zanimacija i da se ne lažemo, u krajnjoj liniji da nešto zaradim. I za dio uplata gdje nema namjene i ne može se direktno povezati s ovom djelatnošću izjavila sam da se radi o prodaji mojih rabljenih osobnih stvari pa ću vidjeti kako će se cijela priča posložiti. Ne očekujem da će to imati kakav utjecaj , ali vidjet ćemo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hoću, svakako! :) Kroz desetak dana bi trebalo stići rješenje, barem tako kaže inspektor kojem je dodijeljen moj predmet. S obzirom da mi postaje jasnije tko bi mogao biti umješan u prijavu, bojim se da su izgledi za smanjenje kazne nikakvi.

Hvala na pomoći, kad se čovjek po prvi puta nađe u ovakvoj situaciji svaki dobronamjerni komentar stvarno puno znači :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Evo neki dan je stiglo rješenje i sveukupna kazna je 2700kn. U obzir su uzeli sve olakotne okolnosti, tj. barem tako tvrde. Moram priznati da su vrlo ažurni.

 

I ja sam platila kaznu jer sam naručivala za sebe,obitelj i još nekoliko prijateljica sa posla parfemčiće prek weba.Isto sam pozvana na ispitivanje u meni najbliži carinski ured i sat maltretiranja da priznam nešt što nisam napravila.Oni su izvukli sve moje transakcije iz banke gdje se vidi da sam mjesečno imal nekad 15,nekad 20,nekad 8 komada i nisu mi dali da se branim.Pokušavali su me brzo riješit uz konstantno prisiljavanje da priznam koliku sam zaradu imala po tom parfemčiću i kad nisam odustala od toga da to nisam prodavala nego radila iz usluge tu su me rebnuli za uslugu iz koristi.Prijetili su mi kaznama od 10 do 30 tisuća kuna,da će mi doć doma,da će sve susjedi gledat i ja sam pristala da se više s njima ne natežem na kaznu od 2.200 kn.Dakle,niste nigdje sigurni,niti vas štiti banka,niti možete dati izjavu kako ste radili nego oni ocjene da je to prodaja i sad si svi odvojeno naručuju niš ne ide preko mog računa osim 3 komada mjesećno.Apsurd da mi i sestra i njen muž i dva njihova sina svi zasebno naručuju jer se sad i oni boje jer kak sam ja prošla mogu i oni.A kad pitaš koliki broj se smije naručit onda ne znaju.Nije na njima.Pa na kome je?Ima li tko sličnog iskustva i zašto se naše izjave ne uzimaju u obzir?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja sam imala "sreće" pa je carinik bio poprilično susretljiv. Rekao mi je da se mogu ne dati izjavu ili zvati odvjetnika kada sam vidjela da imaju sve transakcije. Preko računa, pogotovo od ove godine ne treba primati nikakve uplate jer je očito da imaju ovlasti kazniti te za što god požele. Što se banke tiče, kada sam dobila poziv u Carinu službenica me uvjeravala da mom računu nema pravo pristupia nitko osim njih i mene čak niti uz nalog što se pokazalo neistinitim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija