Jump to content

Obveznik plaćanja komunalnog doprinosa kod promjene vlasništva


dprimic

Preporučene objave

Poštovani,

Nakon što je provedena legalizacija zgrade i izdano rješenje o izvedenom stanju kupio sam stan u zgradi. Kupoprodajnim ugovorom je utvrđeno da će stari vlasnik platiti komunalnu i vodnu naknadu. U međuvremenu su prošle skoro 4 godine a tijelo lokalne samouprave još nije izdalo rješenje o komunalnom doprinosu. U razgovoru s predstavnicima tijela lokalne samouprave isti su najavili rješenje koje će se bazirati na postojećem vlasništvu. Tko je obveznik plaćanja komunalnog doprinosa, osobe koje su bile suvlasnici zgrade u trenutku podnošenja zahtjeva za legalizaciju i donošenja rješenja o izvedenom stanju ili sadašnji suvlasnici?

 

Stari vlasnik ne izbjegava ugovornu obvezu, međutim, ukoliko na rješenju bude moje ime ja na neki način postajem jamac, i ukoliko stari vlasnik zbog bilo kojeg razloga ne bude plaćao rate, meni prijeti ovrha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JLS smatra kako ne postupa na zahtjev stranke nego izdaje rješenje temeljem postupanja po službenoj dužnosti. Nadalje, tvrde kako su u početku izdavali rješenje na ime podnositelja zahtjeva za legalizaciju ali im je Ministarstvo graditeljstva rušilo ta rješenja, tražeći da obveznici komunalnog doprinosa budu trenutni vlasnici.

I u Pravilniku o obračunu i naplati vodnog doprinosa i u odlukama o JLS o komunalnom doprinosu i dalje stoji da je obveznik podnositelj zahtjeva u postupku ozakonjenja građevine. Pitam se kako to prolazi na upravnim sudovima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zašto bi im MGIPU rušilo rješenja kad se izdaju prema propisima. Takovih rješanja nema nešto previše, a i njihovo službeno pojašnjenje je ovakovo,

 

[TABLE]

[TR]

[TD=width: 100%, colspan: 2, align: justify]Mogu li ja kao podnositelj zahtjeva platiti naknadnu te komunalni i vodni doprinos s obzirom da formalno nisam vlasnik građevine za koju pokrećem postupak ozakonjenja?[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 9, align: justify] [/TD]

[TD=width: 100%, align: justify]ODGOVOR: članak 22 Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama NN 86/12 propisuje da komunalni i vodni doprinos plaća podnositelj zahtjeva odnosno vlasnik zgrade isto tako članak 25. istog Zakona propisuje da naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru plaća podnositelj zahtjeva odnosno vlasnik. Stoga ćete moći i naknadu i vodni i komunalni doprinos platiti u svojstvu podnositelja zahtjeva. [/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija