Jump to content

Porez na donaciju


sashab

Preporučene objave

Pozdrav ekipa, evo ako može netko nam pomoći što prije to bolje. Naime pokrenuo sam na jednoj stranici kampanju za prikupljanje sredstava za pomoć, nisam očekivao ali već u par sati je prikupljeno preko 10.000,00 kn te i dalje raste. Zanima me koja je opcija sad ja kao obična fizička, nezaposlena osoba da dam taj novac za koga sam skupljao? Dali da normalno kada završi kampanja zatražim uplatu na svoj račun te dignem novac i odnesem osobno? Dali ja moram prijaviti nekakav porez ili što mi je činiti? Molim Vas da mi pomogne netko što prije tko zna siguran odgovor da ne lutam danima po Google-u, radi se o humanitarnoj pomoći pa mi je jako bitno. Opcija da se direktno uplati novac za koga je skupljana pomoć ne postoji jer je račun blokiran zbog povećeg iznosa. Hvala unaprijed svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvale vrijedan potez, koji vam nažalost na ovakav način može navući poreznu na vrat. Posebno sad kada novim odredbama zakona mogu imati uvid i u tekuće račune. I redovito skupa sa CU vršljaju po webu. Dakle, na ovakav način mogu vam poslati "čestitku" za prekršaj u svezi Zakona o poreza na dohodak i naplatiti isti.

 

Zakon o porezu na dohodak

Čl.8

(1) Dohotkom se ne smatraju:...

4. primici koje fizičke osobe ostvaruju po osnovi darovanja pravnih i fizičkih osoba, a za zdravstvene potrebe (operativne zahvate, liječenja, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala), rješavanje kojih nije plaćeno osnovnim, dopunskim, dodatnim i privatnim zdravstvenim osiguranjem niti na teret sredstava fizičke osobe, a pod uvjetom da je darovanje, odnosno plaćanje nastalih izdataka za tu namjenu obavljeno na žiroračun primatelja dara ili zdravstvene ustanove te na temelju vjerodostojnih isprava.

 

Nadalje, opet nažalost, sama donacija se ne može prema Ovršnom zakonu a niti prema posebnim propisima uplatiti na zaštičeni račun.

 

Jedino što vam preostaje je probati to skupiti u gotovini s popisom tko je koliko dao (radi sebe najviše) i odnijeti potrebitima. A kampanju prebaciti na nižu razinu (lokalni kaff, udruge i sl.)

Ili ako se radi o pitanju liječenja, prebaciti organizaciju na nekakovu udrugu (npr. mi to sve radimo preko udruge veterana NK XY).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija