Jump to content

Tuži me HZZO za naknadu troškova


Sokolski

Preporučene objave

Prošle su izvjesne četiri godine, sada i više kada sam u nemilom događaju bio pretučen, a u početku sukoba sam pošpricao jednog od napadača suzavcem za što je policija podnjela prekršajnu prijavu i osuđen sam za ugrožavanje sigurnosti građana uporabom oružja na javnome mjestu i izričito navedeno u obrazloženju da sam oštećenog pošpricao i ozljedio. HZZO je pokrio troškove njegovog liječenja u iznosu nekih tristotinjak kuna u 10. mjesecu 2012, u ljeto 2016. su poslali uplatnicu koju je preuzela i potpisala moja majka dok sam ja bio u inozemstvu. Kako nisam bio u mogućnosti podmiriti iznos jer sam nezaposlen bez primanja koji se s nekim kamatama popeo na više od 500 kn HZZO je podnio tužbu na općinski sud, ja sam dobio tužbu na kućnu adresu na koju se moram očitovati do 9.2. kada ističe rok od 30 dana.

 

Moje prvo pitanje je da li je rok za naplatu potraživanja HZZO istekao?

 

Drugo što da navedem u odgovoru na tužbu? Znam i sam da se pravdanje kako ne radim i živim u težim okolnostima (živim s majkom i bakom, majka prima obiteljsku mirovinu s koje joj banka skida trećinu pa primi 1250 kn okvirno svaki mjesec, baka se nikada nije vodila u naš kućni prosjek već majka, pokojni otac i ja).

 

Iz svega napisanoga u tužbi jedino što bi značilo odbacivanje tužbe da se zastupnik HZZO ne pojavi na sudu. Ja ako ne dođem automatski se presudi u korist tužitelja. Samim početkom postupka pred sudom sam sada dodatno izložen troškovima postupka, plaćanju odgovora na tužbu 300 kn ako je ostala ista cifre za to kao i prije, a sam ne mogu podmiriti ni ovo što traži HZZO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara u ovom slučaju iznosi 5 godina, tako da to otpada.

 

S druge strane, obzirom ste osuđeni za nedjelo kojim je nastala potreba za liječenjem oštećenog, samim time i potraživanje tužitelja, realno nemate mogućnosti dobiti spor, jer u sklopu njega se neće odlučivati o eventualnoj nužnoj obrani ili nečem sličnom budući tu već postoji pravomoćna presuda kojom je utvrđena vaša krivnja, a kojom je parnični sud vezan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostaje mogućnost pozivanja da ste postupali sukladno odredbama čl.19 st 1 i 2 Zakona o obveznim odnosima,te da takvim postupanjem niste prekoračili nužnu obranu u smislu čl.15 st.2 istog zakona,kao i da je oštečenik svojim postupanjem uveliko doprinijeo nastanku štete(vidi čl.1091,1092 i 1106.Zakona o obveznim odnosima)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o prekršaju,mišljenja sam da parnični sud nije vezan odlukom suda u prekršajnom postupku,obzirom na odredbe čl.12 st 3.ZPP

 

Slažem se, ja sam "automatizmom" otišao na kazneno obzirom se spominje ozljeda.

 

U svakom slučaju, ovdje osobno ne vidim mogućnost izbjegavanja odgovornosti, a onda neka Sokolski ide prema drugoj strani za naknadom dijela troškova ovisno o doprinosu. Što se, ruku na srce, obzirom na iznos - ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija