Jump to content

Starosna mirovina za branitelja


papige

Preporučene objave

Poštovani papige,

 

Temeljem podataka iz Vašeg upita nije moguće točno definirati iznos Vaše starosne mirovine.

 

Nedostaje prosječni vrijednosni bod za ukupni radni staž, kao i vrsta invalidske mirovine koju sada primate te njezin iznos.

 

Temeljni uvjet za prelazak iz invalidske u starosnu mirovinu (po bilo kojem zakonu) je minimum jedna godina radnog odnosa (ugovor o radu) nakon umirovljenja u invalidsku mirovinu.

 

Pravo na starosnu mirovinu imate 20.10.2020.g. kad navršavate 65. godina života uz prethodni uvjet.

 

U privitku se nalazi tablica za izračun skoro svih mirovina pa je iskoristite, ako bude problema javite se.

 

 

Lijep pozdrav

Invalidska ili starosna po općem propisu - ZOMO - 23.01.2017.xls

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.Sadašnja invalidska mirovina iznosi2.702,09 KN sa dodatkom na mirovinu koju smo tražili 2012.god.U obrazloženju stoji da osobni bodovi iznose 45,4020 a faktor 0,8.Invalidska mirovina je nastala zbog bolesti kojom nastala profesionalna nesposobnost za rad (mislim opća nesposobnost ).

Kao branitelj ima 1252 dana provedenih u borbenom sektoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema sadsnjem ZOMO-u mirovina koju si stekao dobivas dozivotno, samo u ovom slucaju koji je napisao @prof temeljem eventualnog zaposlenja najmanje na godinu dana mozete zatraziti ponovni izracun mirovine, ali za starosnu mirovinu morate imati i 65 godina zivota.

 

Citiram sa stranica HZMO-a:

"Korisnik invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, a niti korisnik invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad ne može ostvariti pravo na starosnu mirovinu ako nije bio osiguranik nakon ostvarene invalidske mirovine.

Dakle, samo navršena starosna dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad nije temelj za stjecanje prava na starosnu mirovinu. Međutim ako se korisnik invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad zaposli (dakle kao osiguranik) i stekne uvjete za starosnu mirovinu, istu može ostvariti."

 

Inace se invalidske mirovine pretvaraju u starosne mirovine automatski kad navrsite 65 godina zivota s tim da iznos koji sad dobivate za invalidsku mirovinu primat cete i dalje kad vam ju pretvore automatizmom u starosnu mirovinu.

 

Citiram sa stranica HZMO-a:

"Svi korisnici invalidske mirovine zbog potpunog gubitka radne sposobnosti ostvarene prema novome ZOMO-u kao i korisnici invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad ostvarene prema općim propisima s danom navršene starosne dobi prevodi se to pravo po službenoj dužnosti u istoj svoti na starosnu mirovinu. Nije potrebno da korisnici ovih mirovina ispune uvjete za stjecanje prava na starosnu mirovinu, nego da samo navrše starosnu dob kako bi se preveli u starosnu mirovinu. Visina starosne mirovine određuje se u istoj svoti u kojoj je na dan prevođenja bila određena invalidska mirovina.

Korisnicima, na koje se prevođenje odnosi, donesena su rješenja o prevođenju, a starosna mirovina određena je u istoj svoti kao i invalidska mirovina koju su do sada primali.

Napominjemo da će se korisnicima i nadalje isplaćivati, u istoj svoti, mirovina kao i sva ostala mirovinska primanja (zaštitni dodatak, naknada za tjelesno oštećenje i doplatak za pomoć i njegu) ako su ih i do sada ostvarivali uz mirovinu.

Posebno naglašavamo da postojeća rješenja o utvrđenom tjelesnom oštećenju (invaliditetu) ostaju nepromijenjena."

 

Napomena: Ne prevode se u starosnu mirovinu invalidske mirovine ostvarene prema posebnom propisu, npr. invalidska mirovina ostvarena prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Star sam 64 godine i primam radnicku invalidsku,profesionalnu mirovinu.Staza imam 37 godina i 10 mjeseci.Branitelj sam od 18.11.1991 i fali mi 6 dana do 100 dana.Nalazio sam se u zastiti sela koja se nigdje ne evidentiraju.Mirovina mi iznosi 1900 kn,radnicka.Zanima me kada ja mogu dobiti braniteljsko radnicku mirovinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija