Jump to content

Duljina otkaznog roka

nhatvoone

Preporučene objave

U ponedjeljak dajem otkaz u firmi u kojoj radim na ugovor na neodređeno 2 god.U ugovoru je rukom upisano da je otkazni rok 15 dana bilo da ja otkazujem ili poslodavac.

Poslodavac najvjerojatnije neće potpisati sporazumni raskid ugovora zbog godišnjih odmora i otkazni rok ću morat odraditi.

Poslat ću mu poštom otkaz, ali me zanima koliko je on, da li 15 dana kao u ugovoru ili zakonom propisan 30 dana. Što je mjerodavnije ugovor ili zakon?

Molim pomoć!

Dijeli na drugim stranicama

Mjerodavan je zakon.

No, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvije godine onda otkazni rok traje mjesec dana i dva tjedna. Ukoliko želite biti na otkaznom roku mjesec dana i dva tjedna, za to nema zapreke.

Možda Vas zbunjuje čl. 122. st. 7. koji propisuje da ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana ako on za to ima osobito važan razlog. Ta se odredba odnosi samo ako radnik želi, zbog nekog važnog razloga, biti što kraće na otkaznom roku. Ukoliko želite biti što kraće na otkaznom roku (premda sumnjam jer bi ste onda pristali na rok od 15 dana), onda je bitno konkretizirati razlog zašto to želite i taj razlog mora biti opravdan.

U slučaju da poslodavac inzistira na otkaznom roku od 15 dana, možete spomenuti da je čl. 9. st. 1. Zakona o radu propisano da se mogu ugovoriti uvjeti rada koji su za radnika povoljniji od uvjeta određenih zakonom. Kako je Vama povoljniji otkazni rok od mjesec dana i dva tjedna od otkaznog roka od 15 dana onda odredba iz ugovora ne važi.

Mišljenja sam da se u ovom slučaju primjenjuje otkazni rok od 2 tjedna, a temeljem odredbe čl. 122. st. 6. ZR-a -

"Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca od roka određenog u stavku 1. ovoga članka, za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu."

Ista odredba je i meni prošla glavom, ali prema izričaju navedene zakonske odredbe takva odredba u ugovoru mora ići na isključivu korist radnika odnosno za slučaja kada radnik otkazuje ugovoru.

Kako je korisnik nhatvoone napisao da je u ugovoru upisano da je otkazni rok 15 dana bilo da otkazuje radnik ili poslodavac, onda ta ugovorna odredba ne ide na isključivu korist radnika. Stoga, mišljenja sam da ne dolazi do primjene čl. 122. st. 6.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija