Jump to content

Izbivanje iz pisarnice i naplata troškova te PDV-a


Nebitni

Preporučene objave

Nakon što sam odvjetniku platio sve sudske troškove i pripadajući PDV, dobio sam sada i troškove izbivanja iz pisarnice i putne troškove s pripadajućim PDV-om.

 

Pa bih molio pojašnjenje. Naime, našao sam presudu koja kaže sljedeće:

 

"Republika Hrvatska u žalbi navodi da je prvostupanjski sud punomoćnicima tužitelja pogrešno priznao pravo na naknadu troškova izbivanja iz pisarice jer odredba čl. 11. st. 4. Zakona o sudovima predviđa pravo na naknadu troškova za izbivanje iz pisarnice ako putovanje do drugog suda i natrag do mjesta ureda traje duže od 3 sata, dok putovanje na relaciji Z.-Č.-Z., prema sudskoj praksi, ne traje duže od tri sata, a, osim toga, ističe i da punomoćnici tužitelja nemaju pravo niti na PDV na trošak izbivanja iz pisarnice jer se isto ne može smatrati obavljenom radnjom.

 

Pravilno Republika Hrvatska u žalbi upućuje da Zakon o sudovima (Narodne novine, broj: 28/13 - nastavno: ZS) koji u čl. 11. st. 4. propisuje da u slučaju delegacije odvjetnicima pripada pravo na naknadu troškova javnog prijevoza i pravo na naknadu troškova za izbivanje iz pisarnice za vrijeme putovanja određenih Tarifom o nagradi i naknadi troškova za rad odvjetnika ako putovanje do drugog suda i natrag do mjesta ureda traje duže od tri sata (vrijeme provedeno na ročištu se ne uračunava), pa budući da je prosječno i realno trajanje putovanja iz sjedišta Općinskog građanskog suda u Zagrebu do Općinskog suda u Čakovcu kraće od 3 sata, nije bilo osnove obvezati Republiku Hrvatsku na naknadu troškova izbivanja iz pisarnice za vrijeme putovanja."

E sad, nisam siguran je li ovo primjenjivo samo kad država delegira postupak ili kad si osoba uzme odvjetnika koji je izvan sjedišta suda?

Bode me i ovaj dio oko PDV-a, jer prema gore navedenom nemaju pravo na trošak PDV-a.

 

Može li odvjetnik obračunati više puta isti trošak? Naime, kada je meni dolazio na ročišta, ja taj dan nisam bio jedina stranka zbog koje je dolazio, a sigurno nije samo meni naplatio trošak i izbivanje iz pisarnica.

 

Ako netko može to podrobnije pojasniti?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija