Jump to content

Pristupni put novogradnja

daksi

Preporučene objave

Pozdrav,

kupljen je stan u novogradnji, koji ima uporabnu dozvolu. Put koji vodi do novogradnje glasi na nekoliko osoba koji imaju kuće u susjedstvu. Znači ne glasi na grad. Osobe na koje glasi put su dali prije nekoliko godina izjavu tj svaki od njih je potpisa da se put moze dati gradu, na temelju te izjave je novogradnja i dobila uporabnu dozvolu. Međutim grad se na temelju te izjave ne moze uknjizit kao vlasnik puta jer u izjavi nema pravne osnove te je grad dobio odbjenicu za uknjizbu. Zanima me, da li mi vlasnici tih parcela tj tog puta mogu danas, sutra zabraniti pristup do zgrade? Ili je to nemoguće budući da u gradu postoji izvorni primjerak navedene izjave s potpisima vlasnika puta? Grad kaze da je potrebno dovesti sve vlasnike da bi se napravio ugovor o darovanju. Međutim to mi se sada čini nemoguće jer jedno od njih zivi u inozemstvu. Što mi je činiti da sebe osiguran za put? Da li je postojanje izjave dovoljno? S tim da ja neman ni kopiju te izjave, u gradu su mi rekli da izjava postoji.

Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Ima više načina rješenja Vaše situacije.

Prva je glede tog pravnog temelja kojeg spominjete da navodno gradu (dalje: JLS) nedostaje za uknjižbu. To može biti neki pravni posao npr. darovanje, prodaja ili ugovor o izdavanju tabularne izjave. I to se svakako može sastaviti i učiniti u svakom trenutku. No kažete da je jedan od suvlasnika u inozemstvu. I tome se može doskočiti na način da ugovor ovjeri u našoj ambasadi ili konzularnom predstavništvu te zemlje. Znači po tom pitanju ključna je samo volja da se to napravi.

No skrenuo bih Vam pažnju na drugo rješenje, a ono je sadržano u člancima 170. do 175. Zakona o prostornom uređenju, po kojima se može prenijeti dio građevinskog zemljišta u vlasništvo JLS i to se prenosi izjavom o prijenosu zemljišta koju se daje na zapisnik uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradu Zagrebu u smislu članka 173. Zakona o prostornom uređenju. Za tako preneseno zemljište dobiva se naknada u visini tržišne vrijednosti u smislu članka 172. istog zakona.

Stoga smatram da se JLS-u ne treba ništa darovati. JLS to mora platiti po tržišnoj cijeni. To iz razloga što je investitor koji je gradio zgrade, kupio i platio to zemljište koje sada u naravi predstavlja cestu.

Glede iznesenog, prvo korak Vam je nabaviti tu izjavu koji su ljudi dali JLS-u i otići u ured državne uprave, kod urbanista se raspitati da li ta izjava zadovoljava pretpostavke iz citiranih članaka, odnosno pokrenuti postupak za njeno davanje na zapisnik.

Glede drugog pitanja, da li ti vlasnici mogu danas-sutra zabraniti pristup do zgrade, odgovaram potvrdno. Da, oni to mogu učiniti. Naime, oni su vlasnici i mogu sa svojim zemljištem i plodovima od njega raditi što ih je volja, te svakog drugog iz toga isključiti ako to nije protivno tuđim pravima i zakonskim ograničenjima. Pri tome, tuđa prava i zakonska ograničenja ne vidim, niti mogu zamisliti koja bi to u ovom slučaju mogla biti.

Evo nadam se da sam vam barem malo pomogao.

Lp.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija