Jump to content

nankada štete

mirjana02

Preporučene objave

molim vas za savjet. radnik je doživio ozljedu na radu. Mi kao tvrtka smo osigurani kod osiguravajuće kuće koja je isplatila već naknadu radniku. Međutim, on sad preko odvjetnika traži od tvrtke zahtjev za naknadom štete u određenom iznosu. MOlim za savjet ako je već dobio od osiguranja , da li može tražiti i od poslodavca ?

puno hvala

Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Ako je Vaša tvrtka osigurana kao što kažete i ako je radniku upravo to osiguranje kod kojeg je tvrtka osigurana isplatila osiguranje, tada u pravilu radnik ne bi imao pravo od Vaše tvrtke više ništa tražiti.

Međutim, ostaje za vidjeti što to radnik konkretno u zahtjevu od Vaše tvrtke traži. Naknadu za koju štetu? Možda nešto što mu osiguranje nije htjelo priznati, odnosno nešto nije pokriveno policom osiguranja.

Imao sam slučaj da osiguranje, premda je postojala valjana polica, nije htjelo isplatiti štetu radiku koji je pao s 4 m visoke skele i ozlijedio kralježnicu, jer da eto, u općim uvjetima te vrste osiguranja stoji naznačeno da ozljeda kralježnice u tom ozljeđenom lumbalnom dijelu nije osigurana (!).

Tada se postavilo pitanje da li je poslodavac sve učinio da do štete ne dođe, odnosno da li je propustio svoje dužnosti osiguranja na skeli. I eto ga zahtjev za naknadu štete poslodavcu.

Znači, treba proučiti zahtjev za naknadu štete postavljen poslodavcu, usporediti ga s zahtjevom za naknadu štete postavljenog osiguranju, te utvrditi koju to štetu radnik još potražuje.

Ako traži isto, nema na to pravo. Ako traži nešto što možda nije dobio ili nije osigurano, tada treba valutirati taj njegov zahtjev.

Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp.

jeste, pomogli ste i pojasnili, puno Vam hvala. Radnik je doživio ozljedu na radu na način da mu je pao komad zida na leđa, zbog čega ima povredu kralježnice. Tvrtka je osigurala radnike kod osiguravajuće kuće, no nisam dobro pogledala za koje sve nezgode je osigurano. Radnik putem odvjetnika potražuje naknadu štete za oštećenje kičme, duševne boli i sl...

Da li bi to značilo ako je dijelom pokriven policom, da može tražiti pola od police što je pokriveno, a pola od poslodavca u dijelu koji nije pokriven policom?

još jednom najljepša hvala

Poštovana,

Da mislim da je upravo tako kako navodite, tj. da bi mogao tražiti od poslodavca dio koji nije pokriven policom.

No tada takav njegov zahtjev treba dobro razmotriti i proučiti. Također treba proučiti sve odredbe kako Zakona o obveznim odnosima glede općih i posebnih pretpostavki za štetu, tako i odredbe Zakona o radu glede istog pitanja. Pogledajte i kolektivni ugovor poslodavaca i radnika u RH (krovni kolektivni ugovor), kao i kolektivni ugovor u građevinarstvu (ako takav postoji u RH, a čini mi se da postoji), te interne akte poslodavca (pravilnike, kolektivni i sl. ako ih poslodavac ima). Osobito ispitajte da li je radnik poštovao sve propise zaštite na radu i da slučajno nije samoskrivio nezgodu, odnosno pridonio istoj.

Smatram kad sve to proučite da ćete imati dovoljno argumenata da odbijete zahtjev radnika za naknadnom takve štete.

Oštećenje kičme i duševne boli moralo mu je isplatiti osiguranje. Dobro to pogledajte i provjerite kod osiguranja. Zatražite uvid u taj spis naknade štete i njihovu konačnu odluku, te dokaz o isplati štete.

Evo, nadam se da sam Vam još malo pojasnio.

Lp.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija