Jump to content
Tin123

Razgovor s kamatarom

Preporučene objave

Večer!

Imam sljedeću situaciju...

Tata i brat otišli su kod kamatara (čovjek koji je od mog brata fiducijom iskamatario stan) na razgovor s namjerom da se dogovore oko tog stana na način da moj tata plati njemu dug, a on nama vrati stan. Problem je što su mu otišli na posao i tamo je izbio fizički napad, a taj fizički napad zabilježio je videonadzor.

Kamatar je mom tati nanio teške tjelesne ozljede (našprica suzavcem, izbio dva zuba, teleskopskom palicom ga opalio preko lica, iščešio mu rame i još ga nogom udario), a brata je udario palicom preko lica. Tata i brat su nakon tog događaja otišli na policiju prijaviti kamatara, policija ih je uputila na hitnu dok je kamatar pozvao hitnu i njega je hitna dopremila u bolnicu. Imama saznanja da je videonadzor zabilježio da je tata prvi napao kamatara.

Trenutno je situacija da su mi tata i brat privedeni na krminalističku obradu u policiju, a kamatar još leži u bolnici jer je tako odredio doktor (mislim da je više gluma, nego potreba).

Zanima me koji su daljnje radnje s mojim tatom i bratom, koliko mogu biti na kriminalističkoj obradi, koja su daljnja postupanja i s obzirom s kakvim čovjekom imamo posla što možemo očekivati koje posljedice možemo imati?

 

Ažurirano

 

Sada su mi iz policije javili da su ih uhitili po članku 6. Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira i da će sutra biti suđenje.

Što nam je u trenutnoj situaciji najpametnije napraviti?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nemate što sada odmah napraviti.

 

Dobro je da kamatar nema teške tjelesne ozljede, pa će ovo ostati na prekršaju. Otac i brat će ujutro ići na sud koji će ih saslušati i pustiti. Kazna je 200-700 kuna i do 30 dana zatvora. Sigurno neće dobiti bezuvjetni zatvor, nego vjerojatnije uvjetni, tako da neće ići u zatvor ako ne ponove prekršaj.

 

Što se tiče njihovih ozljeda, ako su od liječnika okvalificirane kao lake, otac i brat će ga morati privatno tužiti. Ako su teške, državni odvjetnik će procijeniti je li se radilo o nužnoj obrani kamatara i odlučiti hoće li pokretati kazneni postupak protiv njega.

 

Što se tiče još nekog kaznenog djela kamatara trebali bi znati više o tome na osnovu čega je do ovoga uopće došlo.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dali je ocu i bratu potreban odvjetnik na prekršajnom sudu?

Stupila sam u kontakt s našim odvjetnikom, ali on danas nije u mogućnosti doći s obzirom da nije u našem gradu, uhićenje je bilo sinoć i odvjetnik danas ima rasprave cijeli dan. Predložio mi je da tata i brat traže odgodu saslušanja dok ne angažiraju odvjetnika odnosno dok se ne dogovori termin kad odvjetnik može doći.

Kod tate su konstatirane teške tjelesne ozljede.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mogu tražiti, ali onda postoji mogućnost da ih pritvore do novog ročišta (najdulje 15 dana). Sami će najbolje procijeniti.

 

Što se tiče oca, kad završi ovaj dio, provjerit će kakvo je stanje s tim njegovim dijelom (jedno ne isključuje drugo). Ako su ozljede okvalificirane kao teške, ići će kaznena prijava državnom odvjetništvu, pa će oni odlučiti što i kako dalje.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Maloprije me nazvala policija, ovako stvari stoje...

 

Otac i brat neće ići na prekršajni sud nego ih se tereti za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede kamataru. Kamatar je uglavnom u bolnici (još nemam info dali je potreba ili gluma). U 19h treba ih preuzeti državno odvjetništvo pa ćemo vidti što će oni odlučiti.

 

Kakva je sada daljnja procedura, što možemo očekivati, kako postupiti u navedenoj situaciji.

Cijela obitelj je izvan sebe i ne mogu vjerovati da nam se to događa. 99% sam uvjerena da kamatar sada glumi u bolnici, a tata koji ima bolesno srce i tri stenda ugrađena i koji treba da leži u bolnici i prima terapiju on je proveo noć u pritvoru.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Čim su prekvalificirali događaj iz prekršaja u kazneno djelo, znači da je državno odvjetništvo već odlučilo da će pokrenuti kazneni postupak (to se radi u dogovoru s državnim odvjetnikom). Državni odvjetnik će ih saslušati i najvjerojatnije pustiti na slobodu, osim ako im neće biti određen pritvor. Mislim da u ovom slučaju neće, ali bi mogli još jednu noć prespavati na policiji, tj. do sutra ujutro i saslušanja pred državnim odvjetnikom. Bilo bi najbolje da tad već imaju uz sebe i odvjetnika.

 

Nakon toga, ako se ostane kod ove kvalifikacije, ide kazneni postupak u kojem će svi iznijeti svoje viđenje, pa će sud donijeti presudu. Za to će trebati odvjetnika, jer se bez njega neće snaći.

 

Ako budu osuđeni, vjerojatno će se raditi o uvjetnoj zatvorskoj kazni. Dodatno postoji mogućnost da ih on tuži za nanošenje ozljeda, pa da se potegne i pitanje neke odštete.

 

Ovo je stvarno ugrubo i široko, a pričekaj da naleti netko tko je na "ti" s kaznenim, pa će ti reći i detaljnije.

 

S tim da mi je malo čudno da je otac toliko zadržan ako su i njemu utvrđene teške ozljede...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obzirom na detalje priče, ovdje bi moglo doći do iniciranja postupka protiv oca i sina poradi kaznenog djela iznude, ovisno o tome što je zabilježeno na kameri i iskazu kamatara. Puno ozbiljnije djelo od pokušaja TTO.

 

Uglavnom, uza sve dosad navedeno, obavezno angažirati odvjetnika kaznenjaka, koji će znati postaviti obranu za optužnicu koja će definitivno uslijediti, jedino ostaje pitanje za koje djelo.

 

I nipošto i ni na koji način nemojte da itko od obitelji stupa u kontakt s kamatarom, jer će biti daljnjih problema i optuženja! Desilo se kaj se desilo, promijeniti više ne možete, ali tu treba stati i pričekati razvoj situacije.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Čula sam se sa odvjtnikom..... tata i brat bili su mi na saslušanju u ODO (čuli su se i oni s odvjetnikom pa im je savjetovao što da kažu tamo), sutra ujutro će ih prebaciti u Karlovac kod istražnog suca (tamo će biti i odvjetnik).

Kako će se dalje radnje ogo ovoga svega odvijati?

 

Ažurirano

 

Kamatar je zbog frakture ruke morao prenoćiti u bolnici i danas je pušten (tu sam info saznala).

Ne mogu vjerovati da je zbog frakture ruke morao prenoćiti u bolnici, a tata koji je srčani bolesnik je u pritvoru.

Tata mi za nikakvo kazneno djelo nije osuđivan.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Čula sam se sa odvjtnikom..... tata i brat bili su mi na saslušanju u ODO (čuli su se i oni s odvjetnikom pa im je savjetovao što da kažu tamo)

 

Krivo sam vas shvatio, ja sam mislio da idu na prvo ispitivanje dok DO-a, a to je dakle već obavljeno.

 

...sutra ujutro će ih prebaciti u Karlovac kod istražnog suca (tamo će biti i odvjetnik).

Kako će se dalje radnje ogo ovoga svega odvijati?

 

Sutra se znači odlučuje hoće li ili ne biti određen istražni zatvor protiv oca i brata. Treba vidjeti po kojoj osnovi će ga DO tražiti, vjerujem po osnovi koluzijske i iteracijske opasnosti (znači, ponovno počinjenje djela odnosno utjecaj na svjedoke i postupak), pa tu treba prigovarati i predložiti određivanje mjera opreza te, ako sud to nalazi potrebnim (a najvjerojatnije bude) određivanje jamstva.

 

Dakle, ovo sad treba sagledavati kao postupak unutar postupka, ovdje se isključivo odlučuje o određivanju istražnog zatvora, ne i o krivnji za djelo za koje će ih se teretiti niti ičemu drugome. To će doći kasnije na red.

 

I kako se radi o slučaju tzv. obvezne obrane, da izabrani branitelj ne bi bio u mogućnosti doći na ročište, odredio bi se drugi branitelj po službenoj dužnosti.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala ti puno G-man!

 

Ažurirano

 

Ako im se odredi istražni zatvor na koliko dugo ga mogu dobiti?

 

Još jednom ponavljam da mi tata nema nikakvih kaznenih djela, na policiju je jedino išao zbog vozačke i osobne iskaznice, ali ovaj ga kamatar uništava, kud nas je opljačakao još će mi oca i u grob poslati jer je srčani bolesnik i svega me toga jako strah.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Ako im se odredi istražni zatvor na koliko dugo ga mogu dobiti?

 

Prvi puta određuje se na mjesec dana.

 

Jamstvo koje ste spomenuli, koliko može iznositit?

 

Nemoguće za predvidjeti, jer ponajviše ovisi o imovinskim prilikama vašeg oca i brata. Okvirno, ako imovinsko stanje nije baš onako raskošno, realno je očekivati od par tisuća do par desetaka tisuća kuna.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam pitanje:

Ima li koja institucija kojoj bi ja mogla prijaviti rad policije?

Postoje indicije da u slučaju kroz koji mi prolazimo ima dosta sumnjivih stvari. Jedna od njih je što policajac je pod prisilom načelnice morao potpisati pritvor bratu i ocu na 24 sata. Sumnjivo je i da je sve iz prekrašnoj postupka prešlo u kazneno dijelo. Još uz to tata mi je srčeni bolesnik i to je rekao na policiji i umjesto da su ga odvezli u bolnicu, odveli su ga u pritvor.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možeš se žaliti MUP-u ili podnijeti kaznenu prijavu ako sumnjaš da je počinjeno kazneno djelo.

 

Što s tiče uhićenja i držanja 24 sata (prekršajnog), to se uvijek radi kad je riječ o nasilju.

 

Što se tiče odnosa prekršajni postupak / kazneno djelo, o tome odlučuje državni odvjetnik, a ne policija.

 

A i bolesnici smiju u pritvor i zatvor. Koliko sam shvatio, medicinski je pregledan i nije postojala potreba za liječenjem? Policija ga onda smije bez problema uhititi i držati.

 

 

P.S.: Ovim ne želim reći da nije bilo nepravilnosti, nego da ima logičnih objašnjenja zašto je situacija završila tako kako je. Naravno da ona ne moraju biti točna.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Jedna od njih je što policajac je pod prisilom načelnice morao potpisati pritvor bratu i ocu na 24 sata.

 

Policija ne određuje ni pritvor ni istražni zatvor, već imaju pravo da uhićenika zadrže maksimalno 24 sata, a u tom vremenu će ili DO odrediti pritvor ili sudac istrage istražni zatvor ili se uhićenika pušta na slobodu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan, imamo informaciju da je protiv kamatara podignuta kaznena prijava zbog prekoračenja nužne obrane s obzirom da je mom tati nanio TTO.

Tatina i bratova roba odnesena je na vještačenje (pretpostavljam radi prekoračenja nužne obrane). Što ovdje možemo očekivati?

Uz to kamatar je isto trebao završiti u pritvoru 24 sata, ali on je to izbjegao jer je ležao u bonici. Kako je ova situacija moguća?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje će se najvjerojatnije provesti jedinstven kazneni postupak (dakle, svi u paketu) u kojem će se morati razgraničiti točno tko je počinio kakvo djelo. Obzirom na detalje, postupak bi mogao potrajati.

 

"Kamatara" se tereti, jer je očito pretjerao u svojoj "obrani", ali na kraju će DO morati to dokazati pred sudom.

 

Glede istražnog zatvora/pritvora, jasno vam je da osobu za koju je liječnik utvrdio da mora ostati u bolnici, neovisno o tome je li to bilo opravdano ili ne, nema smisla pritvarati.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan...

Danas nam je odvjetnik javio da je odbijena žalba DO protiv rješenja o određivanju mjera opreza, a odbačena je i žalba kamatara protiv istog rješenja (ovo je dobra vijest).

 

Tata i brat dobili su rješenje od ODO u kojem stoji da će se protiv njih provesti istraga za kazneno djelo iznude po članku 243. stavak 1., 3. i 4. KZ.

Problem je što su oni na ispitavanju u ODO (ispitivanje koje je bilo prije istražnog suda u Kc) rekli da su oni kod kamatara došli po novce jer je on njima dužan (ustvari je kamatar od mog brata ugovorom o fiduciji uzeo stan), ali je moj tata tražio njega razliku novaca od iznosa koji je naveden u fiduciji do vrijednosti stana po uvijetima kamatara odnosno po njegovoj kamatnoj stopi od 13% mjesečno. Sada je ustvari prikazano da je moj tata kamatar što ustvari ni u kom slučaju nije.

Jeli ključan taj iskaz što je tada dao na ispitivanju i može li on to promijeniti odnosno može li nekako okrenuti u svoju korist, što bi tu bilo najpametnije napraviti.

 

Tata i brat se mogu na to rješenje žaliti (odvjetnik će sastaviti žalbu), imate li kakav savjet na što se pozvati, kako sročiti žalbu.

 

Molim Vas pomozite, svi savjeti su dobro došli!

 

Ažurirano

 

Kamatar je na radnom mijestu odnosno u svojoj jakni na sebi imao suzavac i teleskopsku palicu, s tim je napao mog oca. Možemo li to nekako iskoristiti u žalbi?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Problem je što su oni na ispitavanju u ODO (ispitivanje koje je bilo prije istražnog suda u Kc) rekli da su oni kod kamatara došli po novce jer je on njima dužan (ustvari je kamatar od mog brata ugovorom o fiduciji uzeo stan), ali je moj tata tražio njega razliku novaca od iznosa koji je naveden u fiduciji do vrijednosti stana po uvijetima kamatara odnosno po njegovoj kamatnoj stopi od 13% mjesečno. Sada je ustvari prikazano da je moj tata kamatar što ustvari ni u kom slučaju nije.

Jeli ključan taj iskaz što je tada dao na ispitivanju i može li on to promijeniti odnosno može li nekako okrenuti u svoju korist, što bi tu bilo najpametnije napraviti.

 

Slušati odvjetnika kojeg imate, a koji ih je i savjetovao što reći. Na koji način su ispitani, tj. jesu li snimani ili su samo razgovarali?

 

 

Kamatar je na radnom mijestu odnosno u svojoj jakni na sebi imao suzavac i teleskopsku palicu, s tim je napao mog oca. Možemo li to nekako iskoristiti u žalbi?

 

Smije ih imati i nema utjecaja na kazneno djelo koje se stavlja na teret ocu i bratu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da bilo je prvo ispitivanje snimano kamerom.

 

A što se tiče odvjetnika on nije mogao doći tu večer jer je bio spriječen i ustvari je njima rekao preko telefona da kažu istinu, a oni su rekli to što sam napisala.

 

Odvjetnik je došao u Kc drugi dan kad je bilo ispitivanje pred istražnim sucem.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bavi se inače kaznenim pravom, ali ustavi nije niti odvjetnik imao priliku s njima pričati tako da nije znao što će oni reći u svom iskazu, ali mogao im je reći da im je najbolje braniti se šutnjom. Odvjetnik se je čuo s njima kad su oni došli na ispitivanje u DO preko mobitela na jednu minutu.

Mislim da je odvjetnik ovdje zakazao je je trebao biti s njima kod davanja tog prvog iskaza ali zbog udaljenosti i njegovih tekućih obaveza to nije bilo izvedivo.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Upravo tako, ako branitelj ne može stići, najbolje je braniti se šutnjom. Ovako sada bude malo problematično.

 

No, ne treba trčati pred rudo, treba vidjeti što su točno otac i brat rekli, pa onda kada postupak dođe u fazu pred sudom, u iznošenju obrane moći će se pojasniti i taj iskaz dan pred DO-om. Jasno, ne ga promijeniti za 180 stupnjeva, jer onda će se oca i brata pitati da pojasne otkuda sada takva radikalna promjena.

 

Po meni, ključno ovdje ne bude motiv s kojim su otac i brat išli tamo, jer to je u konačnici i nevažno, već geneza sukoba te tko je započeo tučnjavu. E, sad, tu kažete da postoji video snimka koja kaže da je to vaš otac i to bude praktički nemoguće obraniti, zato se (opet navodim po mom mišljenju, ali imajte na umu da ja nemam uvid u spis vaših oca i brata) treba koncentrirati na to da se pobije taj dodatan cilj, kojeg kazneno djelo iznude traži, a to je da se, laički rečeno, ušlo u sukob, a s namjerom utjerivanja duga.

 

Osobno bih obranu postavljao u tom smjeru, ako je točno ovo za snimku, jer tu onda šansa da otac bude potpuno oslobođen, po meni ne postoji. Ali se može ljudski opisati zašto se tamo došlo, sa jasnim negiranjem ikakve namjere za materijalnim prosperitetom na strani oca i brata, već da se nađe nekakvo rješenje koje bi bilo prihvatljivo svima, ali da je ovaj kamatar svojim bahatim i arogantnim ponašanjem praktički isprovocirao sukob. Dakle, priznati fizičku konfrontaciju, ali isto tako vrlo jasno negirati njezin daljnji cilj odnosno motiv.

 

A onda je sve eskaliralo, zato će se vjerojatno i voditi spojeni postupak i protiv kamatara, a radi prekoračenja nužne obrane.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To će velikoj mjeri zavisiti od konačne osude. Ako bude osuda za iznudu kako je trenutno postavlja i traži DORH, onda je čak moguć i bezuvjetan zatvor (ili djelomična uvjetna osuda) budući sustav ne voli kada ljudi sami uzimaju pravdu u svoje ruke (neovisno o tome što vrlo često upravo sam sustav bude taj koji je ljude "pogurnuo" u tom smjeru).

 

Kod TTO išla bi definitivno uvjetna osuda, koja će biti moguća i kod iznude, ali sada to precizirati je nemoguće, jer prvo treba vidjeti u kom smjeru će DORH postaviti optužbu u konačnici, zatim postupak pred sudom i konačno samu presudu.

 

Bitno je da otac i brat porazgovaraju sa braniteljem i dogovore strategiju obrane koja će minimizirati "štetu", iako prema vašim navodima određena odgovornost će sasvim sigurno biti utvrđena. I na to se treba pripremiti. Kao i na vjerojatnu dugotrajnost postupka.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan,

 

Ovako situacija je sljedeća:

 

Prije par dana saznali smo da je kamatar od navedenog događaja cijelo vrijeme na bolovanju, a bolovanje mu navodno omogućava psihijatar.

Može li mi tko objasniti kakve su mu namjere s tim bolovanjem, odnosno kakva prava on može ostvaritit s tim bolovanjem? Drugo pitanje je s obzirom da je taj kamatar konstantno po gradu tj.to njegovo bolovanje traje samo radi ostvarivanja nekakvih njegovih prava, kako mu se može prekinuti to bolovanje tj.na koji način se može njegovom doktoru poslati kontrola bolovanja?

S obzirom da on koristi bolovanje preko psihijatra bili bilo dobro da moj tata i brat također posjete psihijatra (mom tati i bratu je u svakom slučaju i puno potrebniji nego kamataru jer su oni psihički uništeni, odnosno cijela obitelj mi je psihički uništena). Kakvu dokumentaciju bi bilo dobro da sređuju odnosno što im u ovom njihovom slučaju može koristiti na Sudu?

Kamatar je osoba koja igra "prljavo", spreman je na sve zbog novaca i u svojim radnjama nema granica.

Ne znam više što da radimo, svaki savjet nam je dobro došao!

Odvjetnik nam savjetuje da se strpimo dok ne završi istraga pa ćemo tad znati sve preciznije. Ja se bojim da se nebi našli pred gotovim činom i zbog tog tražim savjet što raditi.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Saznali smo i da videonadzor koji se nalazio na radnom mijestu kamatara u vrijeme kad su tata i brat došli k njemu nije bio u funkciji tako da ta snimka ne postoji, ali postoji snimka koju je snimao kamatar kako tata i brat idu prema njemu i kako je tata prvi njega napao.

Znam da ta snimka ne ide tati i bratu u prilog, ali nije li kamatar trebao zvati policiju kad je vidio da oni idu prema njemu, a ne snimati ih i čekati da ga prvi napadnu i onda se ići fizički obračunavati s njima.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, ali je moj tata tražio njega razliku novaca od iznosa koji je naveden u fiduciji do vrijednosti stana po uvijetima kamatara odnosno po njegovoj kamatnoj stopi od 13% mjesečno

 

Molim Vas pomozite, svi savjeti su dobro došli!

 

ako je potisan ugovor o zajmu sa kamatom od 13% mjesečno trebali su tužbom tražiti utvrđivanje ugovora ništavnim u djelu uvečanih kamata (zelenaških kamata).

 

pokušajte kamatara prijaviti poreznoj upravi (možda upali da mu se nanese šteta ako nema zaštitu).

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Može li mi tko objasniti kakve su mu namjere s tim bolovanjem, odnosno kakva prava on može ostvaritit s tim bolovanjem?

 

Vjerojatno je to u svrhu ishođenja bolje (čitajte više) pravične novčane naknade uslijed povrede prava osobnosti na ime neimovinske štete.

 

Drugo pitanje je s obzirom da je taj kamatar konstantno po gradu tj.to njegovo bolovanje traje samo radi ostvarivanja nekakvih njegovih prava, kako mu se može prekinuti to bolovanje tj.na koji način se može njegovom doktoru poslati kontrola bolovanja?

 

Vi nikako, a sumnja se može prijaviti samoj ustanovi u kojoj dotični doktor radi, Liječničkoj komori, nadležnom Ministarstvu i sl. Treba naglasiti da biste trebali imati debele osnove da vam takva prijava urodi plodom.

 

Znam da ta snimka ne ide tati i bratu u prilog, ali nije li kamatar trebao zvati policiju kad je vidio da oni idu prema njemu, a ne snimati ih i čekati da ga prvi napadnu i onda se ići fizički obračunavati s njima.

 

Zar mislite da bi policija stigla u roku par sekundi? To što je napravio, ciljano je napravio, ali je irelevantno u ovom trenutku.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

G-man hvala ti na odgovoru!

 

 

Ima dosta lažnih bolovanja u današnje vrijeme, a Ministarstvo radi na njihovim prekidima. Bolovanje od kamatara je također jedno od njih, ali slažem se s Vama da ga je u principu jako teško prekinuti. Njegovo bolovanje produživa psihijatar na temelju liječenja od psihostresa i to je jako teško prekinuti, pogotovo nakon ovoga što su moji tata i brat došli k njemu na posao i što je ispao fizički obračun između njih trojice. I nakon toga događaja kamatar ima ulogu žrtve.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pričali smo sa odvjetnikom, on situaciju vidi ovako:

 

- izjava koju su tata u brat dali na državnom odvjetništvu, odnosno na prvom ispitivanju, on kaže da je tragikomična, po njegovom razmišljanju on kaže da to nije iznuda i da se to uopće ne može tretirati kao takvo kazneno djelo osobito ako se zna pozadina cijele priče, odnosno da je kamatar mom bratu fiducijom oduzeo stan, a i kad se uzmu njihove izjave kaže da je iz njih vidljivo da to nije iznuda.

Mislim da je ova situacija u kojoj su mom tata i brat trenutno za njih dosta ozbiljna dok kod odvjetnika nisam stekla takav dojam.

 

Ažurirano

 

Osobitno je odvjetnik naglasio kad se radi o tome da je kaznena prijava protiv kamatara kod iste državne odvjetnice kod koje su oni došli na ispitivanje za iznudu. On uporno tvrdi da ona to uopće nije trebala svrstati u to kazneno djelo.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče obrane...

Odvjetnik je rekao da se misli braniti sa sljedećim argumentima:

- da su brat i tata to napravili zbog sporosti sustava, jer po njihovoj prijavi kamatara koja je bila lani u šetom mjesecu državno odvjeništvo još nije diglo niti optužnicu, tek je u tijeku provođenje istrage,

- da su u tom momentu "pukli" ,

- da je ustvari kamatar isprovocirao fizički obračun,

- da nas učestalo maltretira kao obitelj na razne načine.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Njegovo bolovanje produživa psihijatar na temelju liječenja od psihostresa i to je jako teško prekinuti, pogotovo nakon ovoga što su moji tata i brat došli k njemu na posao i što je ispao fizički obračun između njih trojice. I nakon toga događaja kamatar ima ulogu žrtve.

 

Slažem se, jer "glava" nije porezotina ili prijelom kosti, pa da znadete kada je sve sanirano ili ne. Mnogo više prostora za manipulaciju.

 

Što se tiče obrane...

Odvjetnik je rekao da se misli braniti sa sljedećim argumentima:

- da su brat i tata to napravili zbog sporosti sustava, jer po njihovoj prijavi kamatara koja je bila lani u šetom mjesecu državno odvjeništvo još nije diglo niti optužnicu, tek je u tijeku provođenje istrage,

- da su u tom momentu "pukli" ,

- da je ustvari kamatar isprovocirao fizički obračun,

- da nas učestalo maltretira kao obitelj na razne načine.

 

Uza dužan respekt odvjetniku i uz napomenu da ja svoje viđenje iznosim isključivo na temelju vaših riječi, bez ikakva uvida u bilo kakvu dokumentaciju, dok on ima uvid u sve - ovo što on navodi može se valorizirati kao olakotna okolnost i ljudsko opravdanje, ali pravno ne znači ništa.

 

Dat ću paralelu, vidite posljednjih tjedana kako jedna velika naša firma (da joj ne radimo reklamu) ima velikih dugova prema svojim dobavljačima, neke od njih su doslovce uništili. I sad zamislite da je netko od njih došao do glavnog iz ove firme i napravio ovo što su vaš otac i brat učinili? Ljudski ja ga mogu posve razumjeti, ali pravno gledajući to nema pravo učiniti, jer ako ljudi počnu uzimati pravdu u svoje ruke, otvaramo vrata anarhiji i samovlasti, a onda ćemo se vratiti u neka mračnija i izuzetno opasna vremena ljudske prošlosti. I znam da ovaj primjer nema kamatarenja u igri, ali bogami nije ni daleko, vjerujem da ćete se složiti.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala obojici na odgovoru!

 

U pravu ste, po vašem razmišljanju kakav je Vaš stav vezano za obranu tate i brata?

Na koji način da se obrana postavi?

G-man mi je u postu #29 dao smjernice, ali pošto nisam pravnik kužim laički što mislite, ali ne kužim pravno kako to pobijati. Možete li mi dati nekakve smjernice?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

Tata i brat dobili su danas poziv za prvo ispitivanje u MUP vezano za kazneno djelo iznude u pokušaju?

Dali im na tom ispitivanju treba branitelj, što bi bilo pametno da tamo kažu s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze?

Za što služi sada to ispitivanje, ako su već bili na prvom ispitivanju u DO koje je snimamo kamerom? Možete li mi objasniti kakve radnje možemo očekivati od DO i u kom to sada smjeru sve ide?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje su moguće dvije opcije (po meni) - ili je prvo ispitivanje bilo odrađeno za drugo kazneno djelo (npr. TTO), pa sad ide za iznudu, ili je potrebno neke okolnosti dodatno ispitati. Treću opciju (barem iz vaših podataka) ne vidim.

 

Glede odgode, to je moguće u dogovoru sa DO-om, ali uz valjani razlog (npr. zdravstveno stanje, već ranije dogovoren neodgodiv put ili obveza i slično).

 

Glede sugestije za način i smjer obrane - to je najbolje prepustiti branitelju, a ukoliko niste sigurni u njega, onda se braniti šutnjom, pa na sudu dati detaljnu obranu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne znam zašto bi branitelju bila "glava u torbi". Osim ako mu netko prijeti, ali to se onda lako prijavi i pravila igre su tu bitno drugačije postavljena. No, on je oduku donio i promijeniti je neće.

 

Smatram da otac može pokušati sa DO-om pokušati na temelju ovih novih okolnosti dogovoriti novi termin ispitivanja, ali hoće li DO na to pristati - drugi je par cipela. U svakom slučaju, otac i brat mogu se braniti šutnjom, pa na sudu znositi detaljnu obranu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala G-man na odgovoru!

 

Ja sam ocu i napisla Zahtjev za odgodom ročišta na ODO jer mi je logično da se s njima treba dogovoriti. Kad im je nosio Zahjtev na ODO bio je sa državnom odvjetnicom koja je naložila ispitivanje i ona ga je poslala da taj zahtjev odnese na policiju.

 

Ažurirano

 

Ne znam što bi komentirala na rad državnog odvjetništva kod nas.

Glupo mi je reći da je katastrofalno, ali je nažalost tako.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tata je za sada odgodio ispitivanje na policiji.

 

Vrtaila se bi se na temu bolovanje od kamatara...

 

kamatar je od 01.02.2017. cijelo vrijeme na bolovanju znači već skoro 4mjeseca a na temelju dijagnoze psihostresa i navodno udarca u glavu(ovo sam nedavno čula).

Zna li netko pod kojom šifrom on vodi to bolovanje i koliko to bolovanje trajati?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan...

 

Ovako tata i brat su prvi put uspjeli odgoditi ispitivanje i sada su pozvani za ponedjeljak, tada će se ne ispitivanju braniti šutnjom pa će na sudu iznosti obranu.

 

Međutim brat mi je dobio i poziv za ispitivanje vezano za kazneno djelo "Lihvarski ugovor". Brat mi je podnesao kaznenu prijavu lani u šestom mjesecu protiv kamatara koji mu je fiducijom uzeo stan i sada je pozvan na ispitivanje. Što bi tu bilo pametno da kaže s obzirom da je tu fiduciju jako teško pobijati, a i kad je on podnesao prijavu protiv kamatara, kamatar je već prepisao stan na sebe.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Međutim brat mi je dobio i poziv za ispitivanje vezano za kazneno djelo "Lihvarski ugovor". Brat mi je podnesao kaznenu prijavu lani u šestom mjesecu protiv kamatara koji mu je fiducijom uzeo stan i sada je pozvan na ispitivanje. Što bi tu bilo pametno da kaže s obzirom da je tu fiduciju jako teško pobijati, a i kad je on podnesao prijavu protiv kamatara, kamatar je već prepisao stan na sebe.

 

Neka opiše prirodu odnosa sa kamatarom i kako je došlo do svega toga, te u čemu on smatra da se radi o lihvarskom ugovoru. Sve do u detalja ispričati.

 

Inače, žalosno je da se tek sada uzela ta prijava u rad, nakon godine dana.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan...

 

Molila bi savjet što napraviti za sljedeće situaciju:

20.06.2017. moj brat je od ODO tražio kopiju spisa u kojem je prijavio kamatara koji mu je fiducijskuim ugovorom oduzeo stan, kopiju spisa dobio je 19.07.2017., a ispitivanje je imao 12.07.2017. (znači uopće mu kopiju nisu dostavili prije ispitivanja) s tim da u kopiji spisa na dosta mijesta nedostaje druga strana, što možemo napraviti po tom pitanju? Bili napravila službeno Zahtjev pa da mi dostave ili možemo ja i brat skupa otići na ODO napraviti uvid u spis i tražiti da nam se iskopiraju dijelovi koji nam nedostaju?

 

Gledala sam snimke ispitivanja prijavljenih osoba, kao laik mogu reći da je ispitivanje odrađeno površno, s obzirom o kakvom se kaznenom djelu radi smatram da je to treblo detaljnije ispitati. S tim da ponovno ponavljam, prijava je bila 08.06.2016., a ispitivanja su bila 22.05.2017.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
...s tim da u kopiji spisa na dosta mijesta nedostaje druga strana, što možemo napraviti po tom pitanju? Bili napravila službeno Zahtjev pa da mi dostave ili možemo ja i brat skupa otići na ODO napraviti uvid u spis i tražiti da nam se iskopiraju dijelovi koji nam nedostaju?

 

Žrtva odnosno oštećenik (vaš brat) može otići u nadležno ODO i zatražiti uvid u spis te kopije onoga što nedostaje.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Ok, to mi je jasno. Mogu li isto biti s njim, nema smisla ako sam ide jer ne kuži on to previše.

 

Možete mu biti pratnja, ali nisam siguran hoće li i vama dozvoliti uvid.

 

Može li on napraviti i uvid u spis gdje je on okrivljenik, mislim na spis koji se vodi protiv njega i oca za Iznudu?

 

Može ukoliko mu je prethodno dostavljeno rješenje o provođenju istrage (ili obavijest o provođenju dokaznih radnji, zavisi o točnoj kvalifikaciji djela) odnosno ukoliko je ispitan.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Saznali smo i da videonadzor koji se nalazio na radnom mjestu kamatara u vrijeme kad su tata i brat došli k njemu nije bio u funkciji tako da ta snimka ne postoji, ali postoji snimka koju je snimao kamatar kako tata i brat idu prema njemu i kako je tata prvi njega napao.
Kakve li slučajnosti! Baš u vrijeme kada su tata i brat došli u posjet kamataru, videonadzor ne radi, ali ništa zato, kamatar se ne da "iznenaditi" napadom, snimi ono što mu ide u prilog, a ono sa suzavcem i teleskopskom palicom, taj dio nije snimio, zar ne? Pa kako bi ispao "žrtva" kada bi se i to jasno vidjelo?

 

Kamatar je na radnom miestu odnosno u svojoj jakni na sebi imao suzavac i teleskopsku palicu, s tim je napao mog oca.
Ja sviram solo harfu u simfonijskom orkestru i uvijek sa sobom nosim suzavac i teleskopsku palicu ispod fraka, zlu ne trebalo. Nikad se ne zna tko me iz publike može zaskočiti ako im se ne sviđa moja svirka.

 

Za svaki slučaj imam i psihijatra od povjerenja kojem gurnem nešto eura u džep da me zadrži koji dan dulje kada sam žrtva opakih napadača. Investicija koja se višestruko isplati jer kasnije dobijem puno više putem odštete.

 

Bojim se da kamatar u ovoj priči nije nipošto sam u svojem djelovanju, spreman je, opremljen, zna što mu je činiti i kako, očito ima pomagače, niti je bilo što u priči slučajno, sve je uhodano i isplanirano. Kamatar čini se vlada i pravnom materijom. Trebalo bi vidjeti je li tom kamataru ovakav incident prvi ili je možda već prekršajno i/ili kazneno kažnjavan.

 

Meni je nevjerojatno da sustav nije briga za ovakve popratne okolnosti i ljudsku stranu priče.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan...

Najprije da pohvalim izgled portala... na prvu mi se čini odlično!

Već mi dosta vremena portal nije radio tako da se iz tog razloga nisam javljala...

Kazneni postupak koji je pokrenut protiv kamatara za prekoračenje nužne obrane ODO je odbacilo, dok je protiv tate i brata podignuta Optužnica    protiv imovine-iznudom u pokušaju, opisano i kažnjivo po čl. 243. st. 1. i 3. i 4 Kaznenog zakona. U Optužnici je stajalo da sud produlji za tatu i brata mjere opreza iz članka  98. st.1 i 2. t.4 ZKP 08 zabranom približavanja kamtaru. Odgovor na Optužnicu je napravljen. 

Prije par dana stiglo je Rješenje u kojem stoji da se produljuju mjere oprezai da izvršenje mjera provode djelatnici Policijske postaje koji su sud dužni izvještavati o provođenju, odnosno o pridržavnaju ili nepridržavanju istih u pismenom obliku svakih 15 dana odnosno kad god to sud zatraži. Mene ovdje zanima na koji način Policijska postaja provodi te mjere?

Ustvari strah  me je da se nebi dogodila situacija da na neki način nebi se namjestilo tati ili bratu da se neprdržavaju tih mjera, (ustvari uopće ne prilaze kamataru) s obzirom da je sada policiji dana ta mogućnost. Par puta sam već srela kamatara i načelnicu policije na kavi pa se iz tog razloga bojim da nebi što smjestili.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 2 sati , Tin123 je napisao:

Najprije da pohvalim izgled portala... na prvu mi se čini odlično!

Hvala vam na lijepim riječima...

Prije 2 sati , Tin123 je napisao:

Prije par dana stiglo je Rješenje u kojem stoji da se produljuju mjere oprezai da izvršenje mjera provode djelatnici Policijske postaje koji su sud dužni izvještavati o provođenju, odnosno o pridržavnaju ili nepridržavanju istih u pismenom obliku svakih 15 dana odnosno kad god to sud zatraži. Mene ovdje zanima na koji način Policijska postaja provodi te mjere?

Ustvari strah  me je da se nebi dogodila situacija da na neki način nebi se namjestilo tati ili bratu da se neprdržavaju tih mjera, (ustvari uopće ne prilaze kamataru) s obzirom da je sada policiji dana ta mogućnost. Par puta sam već srela kamatara i načelnicu policije na kavi pa se iz tog razloga bojim da nebi što smjestili.

Policija uglavnom mjere opreza kontrolira kroz razgovor sa žrtvom/oštećenikom te okrivljenikom. Rijetko baš nadzorom kretanja okrivljenika.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan...

Vezano za kaznenu prijavu u kojoj je moj brat prijavio kamatara koji mu je fiducijom oduzeo stan i još dvojicu (utjerivača dugova za kamatara i drugog kamatara koji je od mog brata fiktivinm kupoprodajnim ugovorom upisao se na 1/3 nekretnine) danas nam je stiglo od ODO Rješenje u kojem se obustavlja istraga protiv njih.  Podnesena kaznena prijava bila je pod nadležnošću (ne znam jesam li se dobro izrazlia, ali ODO moralo je za vezani predmet podnosti izvještaje  ŽDO).

Imam sljedeća pitanja:

- Obustava istrage jeli isti pojam kao odbačaj kaznenne prijave, koja je razlika?

- Na navedeno Rješenje imamo li pravo žalbe, pretpostavljam da nemamo jer nam piše da možemo preuzeti privatni progon u roku 8 dana. Dali privatni progon moramo preuzeti na Državnom odvjetništvu koje je obustavilo istragu ili možemo tražiti da se cijeli predmet prebaci na drugo DO (npr. u Zagrebu)?

- S obzirom da je predmet bio pod nadležnošću ŽDO možemo li njima poslat svoju stranu viđenja predmeta, odnosno  primjedbe vezane za odbačaj predmeta. Primjer. taj isti utjerivač dugova protiv mene je podnesao prijavu za lažno prijavljivanje kaznenog djela i lažno svejdočenje (pisala o predmetu u temi "kaznena prijava-prijetnje")  i ODO je protiv mene podiglo Optužnicu dok je protiv njega i dvojice kamatara istraga obustavljena (nadam se da sam uspjela objasniti). U dopisu ŽDO napisala bi detaljno cijelu našu situaciju koju bi potkrijepila dokazima, odnosno Rješinjima koje je protiv nas donosilo ODO.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. Razlika je više formalne naravi, sadržajno je to manje-više isto.

2. Imate mogućnost preuzimanja kaznenog progona, samo pripazite na rok od 8 dana. Glede drugog dijela pitanja, ne znam da li sam vas dobro shvatio, ali pod preuzimanjem progona podrazumijeva se pravo žrtve da ona stupi u položaj ovlaštenog tužitelja i predloži nadležnome sucu istrage provođenje istrage ili dokaznih radnji (zavisi već o kojem bi se djelu radilo). DORH-a više nema u predmetu, za njih je stvar završena.

3. Možete ŽDO-u poslati pritužbu na rad ODO-a, ali kako i sami pišete da je predmet bio nadziran po ŽDO-u, sumnjam da ćete s time išta postići.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

G-man hvala na odgovoru. 

Što se tiče točke 2. dali sami biramo na kojem ćemo sudu pokrenuti privatni progon, pokretanje tog progona ne razumijem. Kako pokrenuti taj progon, možemo li sami nešto sastaviti (ima li nekakva spranca) samo da pokrenemo pa cemo kasnije detaljnije obrazlagati. Može li DO odgovarati što je to sve površno odrađeno? Htijela bi na ŽDO napisati svoje mišljenje vezano za cijelu našu situaciju, imam čak i podatke Županijske državne odvjetnice koja je nadzirala predmet pa bi na nju naslovila. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na mjesno nadležnom sudu (npr. za Zagreb je to Općinski kazneni sud u Zagrebu), a nema nikakve šprance. S obzirom na specifičnost slučaja, to bi vam trebao sastaviti odvjetnik.

 

Što se tiče DO-a i ŽDO-a, može im se pisati, ali to na predmet nema više nikakvog utjecaja. Može se ići na privatnu tužbu protiv države ako mislite da su vam povrijeđena neka prava, ali to ćete isto morati pitati odvjetnika ima li šanse za povoljnu presudu i isplati li se...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dali postoji mogućnost npr. s obzirom da je mjesno nadređeni sud u Zagrebu onda na Općinskom sudu u Zagrebu moraš pokrenuti privatni progon i preuzimaš ulogu privatnog tužitelja, dali možeš tražiti promjenu Suda odnosno cijeli postupak prebaciti na npr. Općinski sud u Split? U kojoj fazi postupka to možeš napraviti ako se uopće može napraviti?

Dali obustavom istrage okrivljenici imaju pravo tužiti za lažno prijavljivanje kaznenog djela?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Tin123 je napisao:

Dali postoji mogućnost npr. s obzirom da je mjesno nadređeni sud u Zagrebu onda na Općinskom sudu u Zagrebu moraš pokrenuti privatni progon i preuzimaš ulogu privatnog tužitelja, dali možeš tražiti promjenu Suda odnosno cijeli postupak prebaciti na npr. Općinski sud u Split? U kojoj fazi postupka to možeš napraviti ako se uopće može napraviti?

Govorite o delegaciji (prenošenju) nadležnosti. Ona se, sukladno ZKP-u može odobriti i na prijedlog stranke u postupku, ali jasno i ne mora. Za delegaciju mora postojati ozbiljan razlog, i u praksi se, u pravilu odobrava isključivo na zahtjev samog suda ili DORH-a. Ne kažem da nije moguće i na vaš zahtjev, ali samo ako imate debeli razlog, kojeg možete potkrijepiti odgovarajućim dokazima, ne sumnjama.

prije 2 sati , Tin123 je napisao:

Dali obustavom istrage okrivljenici imaju pravo tužiti za lažno prijavljivanje kaznenog djela?

Imaju, ali zato im i nije trebala odluka o obustavi, to su mogli učiniti već trenutkom saznanja za kaznenu prijavu protiv njih.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan, možete li mi po točkama točno opisati kako se pruzima privatni progon (od početka kome se dostavlja zahtjev za preuzimanje, tko odlučiva o ispitivanju okrivljenika, tko ih ispitiva, jeli tu uključen i Županijskui sud), sve po koracima?

Dali se može od nadležnog suda tražiti javno suđenje?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve vam pojašnjava čl. 225. ZKP-a.

Nakon primitka rješenja o obustavi istrage, žrtva/oštećenik ima rok od 8 dana da sucu istrage nadležnog ŽS-a podnese prijedlog za provođenjem istrage. Ukoliko sudac istrage isti prijedlog odbije, na takvo rješenje postoji pravo žalbe. Ukoliko sudac istrage prihvati prijedlog, rješenjem određuje provođenje istrage, a u sklopu nje onih dokaznih radnji, koje on smatra svrhovitim i korisnim za provesti. Te dokazne radnje, po nalogu suca istrage poduzima istražitelj, a žrtva/oštećenik ima pravo biti nazočna tijekom poduzimanja istih, kao i predložiti sucu istrage provođenje dodatnih dokaznih radnji, koje žrtva/oštećenik smatra korisnim. Ukoliko istraga bude provedena i završena, o tome se izvještava žrtva/oštećenik koji onda ima rok od 8 dana da podigne optužnicu.

Glede suđenja, isto, u načelu, jeste javno, jer javnost suđenja jedno je od temeljnih postulata prava na pravično suđenje normiranog kako našim Ustavom, tako i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Međutim, ukoliko aludirate na istragu, treba napomenuti kako je istraga nejavna, a može se odrediti i tajnom (čitava ili dio).

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Tin123 je napisao:

Dobar dan...

Prije par dana stiglo je Rješenje u kojem stoji da se produljuju mjere oprezai da izvršenje mjera provode djelatnici Policijske postaje koji su sud dužni izvještavati o provođenju, odnosno o pridržavnaju ili nepridržavanju istih u pismenom obliku svakih 15 dana odnosno kad god to sud zatraži. Mene ovdje zanima na koji način Policijska postaja provodi te mjere?

Ustvari strah  me je da se nebi dogodila situacija da na neki način nebi se namjestilo tati ili bratu da se neprdržavaju tih mjera, (ustvari uopće ne prilaze kamataru) s obzirom da je sada policiji dana ta mogućnost. Par puta sam već srela kamatara i načelnicu policije na kavi pa se iz tog razloga bojim da nebi što smjestili.

Citiraj

 

Dobar dan....

Jučer mi je tata bio u gradu i dogodilo se ono čega sam se cijelo vrijeme bojala...kamatar ga je skužio i cijelo se vrijeme vozao za njim (tata je išao na benzisku postaju i kamatar je tamo dva puta kružio oko njega da bi ga nakon toga pratio kroz cijeli grad), nakon toga tata je otišao kući da bi ga nazvala policija da ga je kamatar prijavio za nepridržavanje mjera opreza. Na policiji je kamatar naveo da je tata stao na pješačkom prijelazu,a kamatar se nalazio iza njega i da je tata ubacio auto u rikverc. Policija je to proslijedila na ODO.

Što to sada znači? Hoće li sada tata završiti u istražnom zatvoru?

Uređeno od Tin123
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan...molim vas bi za pomoć jer je hitno.

Danas je policija donesla tati i bratu POZIV koji glasi:

Pozivate se kao OKRIVLJENIK na sjednicu optužnog vijeća radi preispitivanja mjera opreza u gornjem kaznenom predmetu kod ovog suda dana 27.ožujka 2018. u 10:30h sati, sudnica_____ zbog kaznneog djela 243.stavka 1.,3. i 4.

UPOZORENJA:

Okrivljenik na sjednici optužnog vijeća može se očitovati na dokaze optužbe, odnosno upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika (čl.350. stavak 3 ZKP/08).

Sjednica vijeća će se održati i ukoliko okrivljenik ne pristupi na sjednicu, kao i ako se poziv nije mogao uredno uručiti zbog neprijavljivanja sudu promjene adrese (čl. 349. stavak 2. i 3. ZKP/08).

Jedan poziv je dobio tata, a jedan brat. MI pretpostavljamo da je sve vezano sa situacijom koju sam opisala  u postu koji sam objavila 07.03.2018. jer mjere zabrane su im izrečene još u veljači 2017. godine i od tad nisu bili pozivani na sud, a mjere zabrane su tekle. Sada nedavno bila je situacija koju sam opisala u postu 07.03.2018.

Mene sada zanima što će ih na tom ispitivanju pitati i što bi im bilo najpametnije da kažu. Zvala sam odvjetnika i on mi kaže da se samo kratko izjasne da oni ne mogu utjecati na njegovo ponašanje (kamatara) jer on ustvari kad god sretne tatu u gradu ide za njim i na kojekave načine ga provocira, a brat mi puno rijeđe ide u grad i onda njega nema priliku niti srest tako da bratu ustavri nije niti jasno zašto je i on dobio poziv i da oni jedino svoje ponašanje mogu kontrolirati. Što bi tu bilo najpametnije za reći i kako se uopće ponašati. Odvjetnik kaže da nema potrebe da on dolazi tako da će njih dvojica ići bez njega.

Bilo kakav savjet je dobrodošao.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bili su na sjednici kod suca... došli su tata, brat i kamatar (iako je mene odvjetnik uvjerio da se kamatar najvjerovatnije neće niti pojaviti).... kamatar je došao sa kojekavim snimakama, slikama, čak prati mog brata što stavlja na Instagram i to je printao. Sutkinju ti njegovi dokazi nisu puno zanimali, čak je rekla da to niti ne može prihvati kao dokaz. Sjednica je trajala nekih sat vremena... za kraj je sutkinja rekla da će uskoro pokreniti postupak protiv tate i brata (valjda je napisala požurnicu) u vezi iznude...kamatar se i dalje cijelo vrijeme vodi po bolovanju.

Sada ćemo viditi što će dalje biti.