Jump to content

Ugovori o doživotnom uzdržavanju


pitalica1980

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Situacija: roditelj koji trenutno ne treba uzdržavanje želi s djetetom potpisati ugovor, ali ne želi niti treba već sada pomoć niti financiranje. Isti trenutno živi s bračnim partnerom i drugim djetetom te zajednički snose sve troškove.

 

Prvo pitanje:

 

Roditelj predlaže jednom djetetu sklapanje ugovora. Ukoliko se davatelj uzdržavanja obveže na uobičajeno (hrana, režije, njega, liječenje, pogreb), a primatelj održavanja od datuma sklapanja ugovora svojim izborom i dalje živi s ostatkom obitelji koja zajednički plaća režije, hranu itd, pretpostavljam da ta ista obitelj nakon smrti može vrlo lako osporiti ugovor na temelju tvrdnji da davatelj uzdržavanja nije ispunio svoj dio. Jesam li u pravu?

 

Drugo pitanje:

 

Je li moguće davatelja uzdržavanja ugovorom obvezati na polovinu ili trećinu iznosa potrebnih za hranu, liječenje itd? (S obzirom da postoje drugi članovi obitelji koji bi nakon smrti naslijedili druge nekretnine.)

 

Treće pitanje:

 

Može li jedna osoba sklopiti nekoliko ugovora o doživotnom uzdržavanju za više nekretnina s više uzdržavatelja?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a primatelj održavanja od datuma sklapanja ugovora svojim izborom i dalje živi s ostatkom obitelji
za valjanost ugovora o dož.uzdržavanju nije nužno da nakon zaključenja ugovora davatatelj i primatelj uzdržavanja žive u zajednici,izuzev ako je tako ugovoreno.

Je li moguće davatelja uzdržavanja ugovorom obvezati na polovinu ili trećinu iznosa potrebnih za hranu, liječenje itd?

moguće
Može li jedna osoba sklopiti nekoliko ugovora o doživotnom uzdržavanju za više nekretnina s više uzdržavatelja?
može.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za valjanost ugovora o dož.uzdržavanju nije nužno da nakon zaključenja ugovora davatatelj i primatelj uzdržavanja žive u zajednici,izuzev ako je tako ugovoreno.mogućemože.

 

Hvala. Je li neophodno da uzdržavanje ne počne odmah po sklapanju ugovora ili je moguće na ono stupi na snagu prema potrebi i da se takva formulacija stavi u ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li neophodno da uzdržavanje ne počne odmah po sklapanju ugovora ili je moguće na ono stupi na snagu prema potrebi i da se takva formulacija stavi u ugovor?
sudionici u obvezno pravnom poslu slobodno ugovaraju svoje odnose(čl.2.ZOO),pridržavajući se pri tome općih pravila obveznog prava sadržanih u odredbama čl.3-7.ZOO.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hvala.

 

Primatelj uzdržavanja predlaže da se u ugovor stavi paušalni mjesečni iznos, a davatelj uzdržavanja u zamjenu odmah počinje koristiti predmetnu nekretninu.

 

To je efektivno stanarina, no primatelj se ne može odlučiti kako želi definirati odnos pa malo govori o najmu, malo o uzdržavanju.

 

Je li ugovor u tom slučaju valjan ili može biti osporen?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija