Jump to content

Suvlasnička prava na zajedničkoj parceli (šumi)


ABZ

Preporučene objave

Poštovani,

Porodičnim diobenim ugovorm posato sam nasljednik zemljišta, konkretno šume površine cca 15000 m2.

Po istom ugovoru nasljednik, suvlasnik istog zemljišta je moj stric.

Prilikom sufinancirane katastarske izmjere prije nekoliko godina, odredili smo tko dobiva koju stranu, te smo zabili kolce na osnovu kojih su geodeti napravili izmjeru te pripremu za upis u katastar.

Prilikom podjele, stric je na osnovu nekih starih neriješenih odnosa prepustio meni malo više od polovine navedene šume...a tako smo dakle i izmjerili teren.

Nedavno sam bio u katastru gdje se na (satelitskoj) karti pokazivalo gdje je tko upisan kako 'vlasnik' zemljišta.

Sa tim popisnim listovima imali smo u sklopu katastra i sud, gdje odjednom stric izjavljuje da ne priznaje te omjere diobe, te sud vraća sve na početak.

Dakle, sad se ponovo mora napraviti izmjera (i to po stričevom zahtjevu), gdje će on pokazati kako bi te međe 'pošteno' trebale biti postavljene.

Po meni tu ništa nije sporno, ja sam rekao da može, ali neka on eventualno financija ponovnu izmjeru, budući smo onda imali povlaštene uvjete za izmjeru, a to sada ipak košta.

Problem se počeo uvećavati, jer stric sada osporava i stranu koju smo tada odredili.

Također, počeo je ekspolatirati, tj. pilati šumu bez moje suglasnosti, i prodavati po selu.

Bio sam na policiji, napravljen je zapisnik, i policija tvrdi da oni ne mogu napraviti ništa dok su sporovi tog tipa u tijeku.

Također, išao sam kdo odvjetnice i ona kaže da ja njemu ne mogu zabraniti pilati tu šumu, tj. na praktično ne mogu ništa.

A meni to nije jasno, kako ja tu nemam nikakva prava, makar na neku administrativnu zabranu raspolaganja imovinom, dok se spomenuto zemljište ne podijeli???!!

Odvjetnica kaže da ja mogu tu jedino ići privatnom tužbom, a ja već vidim da, ukoliko se upustim u to, u svakom slučaju sam gubitnik.

Naime, ja mogu možda dobiti spor, ali to će biti veliko ulaganje, a šuma će biti ispilana, a strica uoće ne muči rasplet situacije, jer prvo nema novac, drugo živi od dana do dan.

Ljubazno Vas molim, dali sam ja dosita u tako nepovoljnoj poziciji, da ne mogu na niti kakav način spriječiti moje daljnje oštećivanje?

Dali doista ne mogu iči s nekom pravnom zabranom, opomenom i sl.. čisto da se zna da i ja kao suvlasnik imam pravu tu, te da drugi suvlasnik postane svjestan da će kazneno odgovarati za korištenje zemljišta bez mog odobrenja?

Moja isprika na dugom tekstu, nadam se da sam ipak uspio objasniti svoj problem, te pitanje kako se to ev. može riješiti u što kraćem roku, da spriječim daljnju štetu?

Hvala, srdačan pozdrav!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Kako sam naveo, radi se o suvlasniku n azajedničkoj parceli šume...ali koja je u fazi diobe.

Dio šume je posječen, i sve što u najboljem slučaju po mene može biti je, da će suvlasnik koji je dao sjeći šumu za određenu naknadu EVENTUALNO platiti naknadu zbog neprijavljene sječe, i to je to.

Provjerit ću s nadležnom službom što oni kažu.

No, policija, i zasad odvjetnik nemamj rješenje za mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija