Jump to content

OTPREMNINA - prisilna naplata


livadica

Preporučene objave

Hi

 

Supruga je otisla u inv. mirovinu a firma je u kaosu vec godinama. nema kolektivngo ugovora al ima pravilnik o radu u kojem pise sljedece:

 

Naknada prilikom odlaska u mirovinu:

U slučaju kad radnik stekne uvjete za mirovinu pripada mu pravo na otpremninu u iznosu od 8.000kn.

 

Problem je u tome sto direktor nece to ni isplatit niti izdat bilo kakvo rijesenje i tvrdi da se to odnosi ako se steknu uvjeti. npr u tom pravilniku o jubilarnoj naknadni upravo tako i pise ako se steknu uvjeti onda ce se isplatt jubilarna naknada al takvo sto ne pise o otpremnini.

 

mene zanima sto mi mozemo poduzet oko toga jer u biti nemamo nikakv papir da odemo u finu i trazimo prisilnu naplatu. trenutno smo poslali zahtjev u firmu pisanim putem s povratnicom i ako ne odgovore poslacemo mu istzi taj s pozurnicom al mislim da necemo dobit nikakve odgovore.

 

sto nam je radit? prijava nekom ministarstvu ? ili moramo uzet advokata i ic privatno tuzbom. problem je sto je firma stalno na 0 sa novcima i u predstecaju je bila prije i koji joj je status mi niti neznamo .al ocito novaca nema pa nam tuzba i ne odgovara jer ako nema novaca jos cemo morat i advokata platit a nista necemo dobit

 

molim pomoc i hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa u pravilniku pod clankom stoji samo ovo:

Naknada prilikom odlaska u mirovinu:

U slučaju kad radnik stekne uvjete za mirovinu pripada mu pravo na otpremninu u iznosu od 8.000kn.

poslje toga ide clanak o drugim davanjima npr smrti pa treci o jubilarnoj itd

 

Firma je usla u predstecajnu nagodbu 2015 al jos uvjek nije predstecajna dogovorena nego su tek vjerovnici dali potpise da se odricu nekih potrazivanja al jos ima rocista. firma nema novaca da isplati. npr zena je na bolovanju bila zadnje 2 godine i nije palcu dobila od firme te dvije godine nego smo morali ic preko HZZO da nam svaka 3-4 mjeseca direktno na racun isplati novac,,,

 

mene zanima koje mi sad opcije imamo ..

za odlazak u FINU znam da nam nije dovoljno rijesenje jer smo prije neku godinu isli na prisilnu naplatu u finu al nismo nista postigli sa rijesenjem o jubilarnoj nagradi jer to nije neki dokaz za njih kao npr isplatni listic. isplatni listic za placu im je dovoljan dokaz i npr tu placu su nam odma isplatili kad je neki novac sjeo na racun..

jubilarna nije isto tretirana ko otpremnina jer u clanku koji pise o jubilarnoj ima recenica : ako firma bude u mogucnosti isplatice jubilarnu nagradu. te recenice npr nema u clanku o otpremnini..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda smatram da zakonski gledano, pravo na otpremninu žena ima, a kako je poslodavac ne želi (ili bolje rečeno ne može) isplatiti, morat će to od njega zatražiti (odnosno zatražiti sudskim putem).

 

No, tu se postavlja i praktičan problem - hoće li uopće poslodavac imati sredstava da to isplati, obzirom na situaciju u kojoj se nalazi? Jer badava vam "papir", ako nema novaca, ako me razumijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa firma vec posluje tak ood 2015 i trenutnim radnicima ipak isplacuje place i dnevnice .je da kasne i to bude rijetko al ipak se pojave tu i tamo neki novci na racunu..

 

Al niste mi odgovorili na moje konkretno pitanje st oja moram poduzet. to da cu najvjerojatnije mort sudskim putem sam znaop i prije al sto konkretno. postupak, kojem advokatu da se javim. mozda nekom ministarstvu jer nece ni rjesenje izdat.. malo informacija. ovo opcenito sam znao i prije postavljanjapitanja :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi korak je da od poslodavca supruga zatraži isplatu otpremnine pozivanjem na citirani članak Pravilnika o radu. Taj dopis šaljete poslodavcu poštom preporučeno s povratnicom. Po isteku roka od 15 dana, ako poslodavac ne udovolji zahtjevu, slijedi tužba nadležnom općinskom sudu radi isplate otpremnine.

 

Inače, za novčana potraživanja, radnik ne mora da se prvo obrati poslodavcu, već može automatizmom podići tužbu pred sudom, ali smatram da je oportuno da prvo od poslodavca zatražite ostvarenje prava, prije negoli odete na sud. U konačnici, poslodavac može pred sudom reći da nije ni dobio zahtjev za isplatom te da je tužba stoga preuranjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da supruga ima materijala, bolje je prvo poslati pismeni zahtjev za isplatom otpremnine, kao što je G-man naveo.

 

To možete i sami napisati. U lijevi gornji kut papira idu njeni osobni podaci (ime i prezime, OIB, adresa, mail, telefon), ispod toga, ali uz desni rub papira naziv i adresa firme, ispod toga na sredini naslov tipa "zahtjev za isplatom otpremnine", a ispod toga tekst tipa "Pozivam Vas da mi u skladu s čl. xy pravilnik (točan naziv pravilnika) isplatite otpreminu u iznosu od 8000,00 kuna, s obzirom da sam s danom xy otišla u mirovinu. Otpreminu možete platiti na moj račun u xy banci, broj računa xy. Ako u roku od 15 dana ne udovoljite ovom zahtjevu, upozoravam Vas da ću radi isplate otpremnine podnijeti tužbu nadležnom općinskom sudu". Ispod toga datum sastavljanja zahtjeva i potpis supruge.

 

Ovo je samo okvirno, jer možete napisati i drugačije (opširnije, kako god želite), ali to morate poslati preporučeno s povratnicom, tako da oni sigurno prime i da vi imate dokaz da su primili.

 

Ako ne plate u roku i ne kontaktiraju vas za produženje roka, morat ćete u službu, ali za to će vam trebati savjet odvjetnika jer to nije ovako jednostavno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uffff. radnja mu je pisanje npr tuzbe sudu pa izlazak na rociste pa ponovni itd?

pa onda mi tih 8l kuna nije dosta da platim advokata?

 

dal meni zakon omogucuje ikakvo dizanje tuzbe protiv firme a da ne angaziram advokata. pa znam ja slozit tuzbu i izac na sud i sam samo neznam dal to smijem ili ne..

 

malo sam pregeldao vjerovnike u predstecajnoj nagodbi i vidim tamo par firmi koji traze po 200 300kuna. pa kak se njima isplati ista trazit od ikoga ak je tarifa advokata 1000kn po radnji ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema zapreke da supruga ide sama u postupak ili da vi budete njen opunomoćenik.

 

A inače, u samom postupku se stavi zahtjev za nadoknadom troškova postupka (u koji ulaze i nužni troškovi vašeg odvjetnika), a sve to na kraju plaća strana koja je izgubila spor. U slučaju pobjede, vi praktički nemate troškova (osim nešto sitno, jer sud neće priznati nužnim apsolutno sve troškove koje bi vas odvjetnik napravio).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

NASTAVAK.

 

Nakon poslanog zahtjeva poslodavac nam je odgovorio i poslao :

ODLUKA O PRAVU NA OTPREMNINU ZBOG ODLASKA U MIROVINU

 

Dalje pise da u clanku 15 ima pravo na 8000kn.

Obzirom na otežano poslovanje i nelikvidnost, Poslodavac će otpremninu isplatiti kada se za to steknu financijski uvjeti..

 

Eto to smo dobili.

 

Posto imamo pouzdanu informaciju da poslodavac ipak isplacuje dnevnice i dijelove placa nekim radnicima i sebi znaci da na racun firme sjeda nekakav novac al po njegovoj procjeni on isplacuje to sebi i radnicima a ne npr nama.

 

Sad me zanima dal je nama ova odluka dovoljna u FINI za ovrhu? ili cu i dalje morat privatnom tuzbom zahtjevat naplatu ?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija